Stilul de atașament și relația de cuplu

din 18 septembrie

Orice persoană are două nevoi fundamentale, şi anume: acea de a avea o identitateşi de a fi legată emoţionalde alte fiinţe umane. Din păcate, pentru unii relaţia emoţională cu partenerul este echivalentă cu negarea propriei identităţi. Intimitatea este trăită ca o fuziune cu celălalt, ceea ce conduce la pierderea propriei personalităţi. Aceasta determină trăirea fiecărei clipe, a fiecărei zile cu anxietate. Teama permanentă de a nu pierde partenerul conduce la autoanihilare, la pierderea sensului existenţei. 

Ataşamentul reprezintă orice formă de comportament prin care persoana se plasează şi menţine proximitatea cu un anumit individ pe care îl vede ca fiind mai capabil de a se confrunta cu dificultăţile vieţii. 

Numele lui John Bowlby este asociat cu Teoria ataşamentului, potrivit căreia ataşamentul este un element integrant al comportamentului uman „de la leagăn până la mormânt”, cu toate că primele justificări ale acestei teorii au fost posibile prin explicarea legăturii dintre dezvoltarea sugarilor şi primii lor îngrijitori. 

Astfel, se insistă asupra ideii de ataşament ce constă în relaţii importante care iau naştere, mai întâi, între copii şi părinţi, iar mai târziu între parteneri, în cuplu.

Stilul de ataşament format din copilărie se reflectă în relaţia de cuplu. Cercetătorii preocupaţi de psihologia cuplului au constatat că prin intermediul unor mecanisme inconştiente partenerii se atrag prin complementaritatea sau similaritatea stilului de ataşament.

Ataşamentul este evident de fiecare dată când persoana e speriată, obosită sau bolnavă şi când are nevoie de îngrijiri şi reconfortare. În alte momente, ataşamentul nu este atât de evident. Stilul de ataşament format se menţine şi la persoana deja adultă, deci şi în cadrul relaţiei de cuplu. 

Așadar, te invit la acest workshop, atât pe tine, cât și pe partenerul/a tău/ta, pentru a identifica tipul vostru de atașament, pentru a conștientiza „de ce uneori se întâmplă ce se întâmplă”, pentru a identifica posibile răspunsuri la întrebările „cum să nu mă mai doară ce se întâmplă?”,„cum să nu mă mai înfurie ce se întâmplă?”și, desigur că lista poate continua cu propriile tale întrebări pe care sunt nerăbdătoare să mi le adresezi în cadrul relaxant și prietenos de la Respiro Lounge.

Alături de noi va fi Gina Ilie – psiholog clinician, psihoterapeut experiențial – unificator, artterapeut, psihosexolog și consilier pentru dezvoltare personală. Are experienţă ca trainer şi facilitator de grupuri de dezvoltare personală prin tehnici creative – artterapie, dramaterapie, terapii corporale.

A dezvoltat o manieră de lucru art-terapeutică centrată pe adolescenți în cadrul programului de formare Psihodiagnoză, psihoterapie experiențială unificatoare (PEU) și dezvoltare personală și a publicat cartea „Art-terapia și dezvoltarea personală la adolescenți” la editura SPER.

„Sunt acel gen de persoană care încearcă să creeze și să ofere contextul în care să crești, în care să te dezvolți și cu un zâmbet poznaș aș spune că iubesc să intru cu bocancii în confortul în care te afli, să te provoc și să te pun în situații noi, care îți zdruncină pereții roz, totodată susținând-te și încurajându-te că doar tu poți să faci următorul pas să construiești ceva. Și o vei face, în felul tău, în ritmul tău și fără să îți dai seama, vei fi construit un pod, tu și ceilalți care ați fost în aceeași situație și cu acceași dorință, dar care singuri, poate nu ați fi știut să vă observați adevăratul potențial.”  

Taxă de participare: 50 lei 

* CHANGE OF PLANS? Dacă nu mai poți ajunge, te rugăm să intri pe e-mail-ul de confirmare și să apeși pe secțiunea AICI, ca astfel să lași locul liber altcuiva. Locurile sunt limitate și ne dorim ca oamenii interesați să aibă acces la evenimentele noastre. Dacă lipsești de mai multe ori de la evenimentele la care te înscrii, nu vei mai putea să participi. Îți mulțumim pentru înțelegere! 

Știm că ai auzit multe despre GDPR și vrem să te asigurăm că datele tale personale sunt în siguranță. Noi folosim informațiile personale pentru a vă furniza programul evenimentelor noastre prin e-mail, telefon sau SMS și pentru a vă ține la curent cu toate situațiile neprevăzute. 

În cadrul evenimentului se vor face fotografii pentru promovare pe rețelele sociale. Prin participarea la eveniment îți dai acordul pentru folosirea acestora. 

 

Domeniu

Dată începere

Miercuri, 18 septembrie 19:00

Dată final

Miercuri, 18 septembrie 21:00

Cost

GRATUIT

Locație

Respiro Lounge,
Str. Biserica Doamnei nr. 3

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!