CURS - Arta antică, de la picturile rupestre la marile proiecte ale Romei imperiale

din 13 decembrie

Fără să fie doar o lungă înșiruire de nume, lucrări și date, istoria artei este, de fapt, o parte importantă a culturii și civilizației noastre. Este istoria modului în care am înțeles să ne exteriorizăm emoțiile și să ne exprimăm credințele ori idealurile. Este povestea evoluției spiritului uman, a modului nostru de a gândi și de a crea. A descifra istoria artei vestice înseamnă a înțelege spirala ascendentă pe care a parcurs-o spiritul uman, a descifra modul în care s-au clădit cultura și civilizația noastră, așa cum le cunoaștem astăzi. Și, deși arta de astăzi poate părea fundamental diferită de arta antică, lucrurile nu stau întocmai așa. Mai mult, înțelegerea artei moderne sau contemporane este aproape imposibilă daca nu înțelegem, întâi de toate, fundamentele pe care ea s-a ridicat. Primele manifestări artistice care n-au parvenit provin din Europa. Evoluția o continuat în Nordul Africii (Egipt), în Orientul Apropiat (Mesopotamia), apoi în bazinul Mării Mediterane (Grecia și Imperiul Roman). Principii compoziționale, soluții arhitectonice, teme fundamentale care apoi au brăzdat primele două milenii ale civilizației occidentale, toate își au originea în această îndepărtată perioadă care se întinde pe nu mai puțin de 30 de milenii înaintea erei noastre.

CURS 1– Arta preistorică în Europa și Orientul Apropiat. Picturile rupestre de la Chauvet, Altamira și Lascaux. Sculptura epocii de piatră, între util, decor și obiect de cult. Ierihonul, lagăr al civilizației, și apariția portretului. Epoca bronzului: menhire, dolmene, cromleh-uri și Stonehenge. Epoca fierului: culturile Hallstatt și La Tène.

CURS 2– Egiptul Antic. Perioada Vechiului Imperiu. Dezvoltarea unei arte plastice hieratice și a unei arhitecturi monumentale. Cultul morții și-la vieții de după viață. Mastabalele, piramidele și templele, proiectele principale ale efortului creator egiptean. Sculptura egipteană în timpul Regatului Mediu. Arta în perioada lui Akhenaton și a nepotului său, Tutankhamon. Arta în Orientul Apropiat. Mesopotamia, ținutul dintre fluvii. Arta sumeriană: ziguratele, statuara, sigiliile cilindrice. Arta din akkadiană. Ur, Uruk, Babilon. Hitiții și Kasiții. Arta Asiriană. Achemanizii.

CURS 3– Începuturile artei în Marea Egee. Arta cicladică: geometrism, minimalism, simetrie. Arta minoică: sculptură, palate și fresce. Creta, palatul din Knossos, pictură, ceramică și reliefuri între Asia și Grecia continentală. Micene: monumentele funerare și conținutul lor. Cetatea, ca proiect arhitectonic într-o civilizație războinică. Orfevrăria.

CURS 4– Grecia Antică. Începuturile: stilul geometric și orientalizarea lui. Pictura arhaică și începuturile ceramicii grecești: stilul figurilor negre și stilul figurilor roșii. Kouros și Kore. Arhitectura și sculptura în perioada clasică. Templele dorice. Atena, Pericle și Parthenonul. Templele ionice. Ordinul corintic. Urbanismul în Grecia antică. Teatrele. Sculptura severă și sculptura în mișcare. Praxiteles. Fidias. Pictura. Arta greacă în perioada elenistă.

CURS 5– Roma. Înaintea Imperiului Roman: arta etruscă. Arhitectura religioasă și arhitectura civilă în perioada republicană. Edificii religioase și proiecte domestice în perioada imperială. Asemănări și deosebiri între sculptura romană din perioada republicană și cea imperială. Reliefurile narative. Pictura.  

DRAGOȘ A. FARMAZON - prezentare:

Cu ce mă ocup? Istoric, critic şi dealer de artă. Manager cultural. Antreprenor. Am coordonat sau am participat la organizarea a peste 130 de evenimente: în jur de 70 de expoziţii, ceva concerte şi seri de teatru, ceva fashion show-uri, ceva cocktail-uri etc. Am promovat artişti, idei, proiecte. Înca fac asta. Am scris o perioadă pentru varii publicaţii.

Ceva şcoală: În prezent sunt doctorand al Facultății de Comunicare din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Cercetarea mea vizează probleme de retorică vizuală și semiotica imaginii în arta secolelor 20 și 21. Am urmat programul de master Istoria şi Circulaţia Ideilor Filosofice în cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti, program pe care l-am finalizat cu lucrarea Imagine, Spaţiu, Text şi Context în arta şi gândirea europeană din prima jumătate a secolului 20.  Absolvent al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte.

Acum, concret: Din 2006, coordonez activitatea Fundaţiei ABP/TFC. De asemenea, sunt co-foundator al FF. Mid-Century Design, o galerie on-line care promovează şi comercializează piese de artă decorativă şi design produse în Europa anilor 1930-1980, punând accent pe ţările cu mare tradiţie în domeniu (Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Germania, Italia, Belgia, Franţa). Piese livrate de noi se află deja în case şi birouri din 14 ţări răspândite pe 4 continente.

În trecut: Pâna în 2014 am condus Alchemia Gallery & Lounge, pe care o înfiinţasem în 2013. A fost un proiect care îşi propunea sa îmbine spaţiile expoziţionale cu zone de recreere, după modelul celebrei cafenele Cabaret Voltaire din Zurich. Din martie 2011 pâna în august 2013 am fost Director al Art Yourself Gallery. Între decembrie 2008 şi februarie 2011 am fost Director de Marketing, apoi Director de Evenimente şi Programe Culturale al casei de licitaţii Artmark. Din 2004 am colaborat cu mai multe ziare şi reviste din Argeş şi din Bucureşti.

În viaţa de zi cu zi. Pasionat de film (Tarantino, Woody Allen, Almodovar şi alţii asemenea), de muzică (în principal jazz, soul, blues, ceva rock şi muzică clasică), de cafea şi de ceai. Iubitor de literatură, mai ales de cea a secolului XX, de la Breton şi Miller pâna la Amos Oz şi Bruckner. Amator de tenis (joc prost, dar privesc cu atenţie), de bicicletă şi de călătorii cât mai lungi. Agnostic (cu unele înclinaţii către filosofia buddhistă). Liberal pâna în măduva oaselor (fără vreo afiliere politică). Apărător al drepturilor omului şi avocat pasionat al egalităţii de gen, de şansă şi de orice fel.

 

PREȚ CURS: 150 LEI ( 30 lei/ întâlnire)

Dacă ești student și dorești să urmezi cursul, o poți face în mod gratuit. Trebuie doar să ne trimiți o solicitare în acest sens pe adresa de e-mail: lounge@respiro.ro

 

Domeniu

Dată începere

Joi, 13 decembrie 19:00

Dată final

Joi, 13 decembrie 21:00

Cost

GRATUIT

Locație

Respiro Lounge,
Str. Biserica Doamnei nr. 3

Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!