Deconectează-te · luni, 15 ian.

Respiro Help

Ținte de început de an

Începutul de an vine de multe ori și cu nevoia de a ne stabili țeluri, cu cât mai mărețe cu atât mai bine. Știi momentul acela în care îți spui ca de semestrul viitor începi să înveți în fiecare zi (sau măcar în fiecare săptămână)? Sau când ai în față o agendă nouă ți îți promiți că de data aceasta vei scrie ordonat? Așa e și când ai în față un calendar care e deschis la luna ianuarie – ai un an întreg înainte și, prin urmare, posibilitatea de a proiecta multe, foarte multe așteptări.

Acum aproximativ 4 ani, cu ajutorul unul prieten am descoperit clipul lui Matt Cutts (vezi aici) și am crezut că am descoperit un nou mod de a-mi trăi viața. Din când în când începutul de lună suna în felul urmator: De mâine, timp de 30 de zile, citesc un articol nou în fiecare zi, las mașina în parcare și folosesc autobusul, mănânc un fruct la micul dejun, scriu un articol nou pe TeAjut etc. Și după 30 de zile viața mea se reîntorcea fix acolo unde o lăsasem cu o lună înainte.

Timp de 4 ani am repetat aceeași schema și o luna era minunat, dar niciunul dintre comportamentele dezirabile nu a rămas mai mult (poate, unele dintre ele 2 sau, cel mult, 3 luni). Invariabil, în ultimii 5 ani din viața mea am început ziua de 1 ianuarie cu ținte pentru anul în curs. Decembrie 2017 părea o lună la fel de încărcată ca toate lunile de decembrie pe care mi le pot aminti.

Roxana, una dintre prietenele apropiate și colegă, de altfel, îmi trimite un link cu noi idei de ținte pentru 2018. Astfel că am accesat rapit link-ul ( vezi aici ) și am descoperit, bineînțeles, o nouă modalitate de a planifica. Doar că de data aceasta am renunțat la vechile obiceiuri și am zis să încerc unele noi. A face același lucru așteptându-te să ai rezultate diferite… Albert Einstein numea asta ca fiind nebunie.

Deci, în 2018 ne scuturăm de nebunie. Am zis sa fie acesta anul în care psihologia să își facă loc și în modul de a formula ținte. Prin urmare, din 1 ianurie (ideea de început încă rămâne valabilă) m-a surprins cu două ținte, iar prin 2 ianurie, Roxana mi-a adaugat și o a treia. Diferenta de până acum? Nu sunt ținte pe un an întreg, nu mi-am asumat lucruri mărețe și nu am așteptarea de a-mi schimba viața.

Sunt trei ținte care au rolul de a funcționa ca o analiză de nevoi. Fiecare dintre ele implică un soi de monitorizare și scopul lor nu este altul decât de a obține suficiente informații penru a ști cum anume să formulez câteva obiectrive SMART din februarie. Și nici acelea pe un an, ci așa… cel mult pentru 2-3 luni. Mi-a plăcea ca 2018, dacă e să aducă o schimbare, atunci să fie una pe care să o înțeleg, și nu doar să o împrumut.

Indiferent care e ziua în care citești acest text, caută ceva ce încă nu ai înțeles despre tine și creează contextual de a te cunoaște. Abia apoi gândește ce, cum și până când vrei să dezvolți la propria persoană.

Oana Ghimbuluț, Facultatea de Psihologie, UBB Cluj

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!