Descoperă · vineri, 7 iun.

Respiro Help

Stresul și dependența de facebook

Prietenii de pe rețelele de socializare pot reprezenta o sursă de confort în perioadele de stres. Cu toate acestea, lipsa unui suport în mediul offline poate crește riscul dezvoltării unei dependențe de rețeaua de socializare Facebook. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de către o echipă a Centrului de Cercetare și Tratament pentru Sănătate Mintală din cadrul Universității Ruhr, condus de către Julia Brailovskaia. 

Studenții care se confruntă cu stresul 

Studiul a presupus completarea unui chestionar online de către 309 utilizatori ai rețelei de socializare Facebook, cu vârsta cuprinsă între 18 și 56 de ani. În cadrul cercetării au fost invitați să participe acei tineri care au un nivel ridicat al stresului din diferite motive. Studenții se află adesea sub presiunea reușitei. Mai mult, atunci când merg la facultate își părăsesc familia de origine și legăturile cu prietenii, fiind nevoiți să se descurce într-un mediu nou, departe de cei dragi. 

Întrebările pe care cercetătorii le-au ridicat au încercat să estimeze nivelul de stres, precum și sprijinul social pe care participanții la cercetare îl primeau, atât în mediul online cât și offline. Totodată, utilizatorii au fost întrebați și cât de mult timp petrec zilnic pe Facebook și cum se simt atunci când nu sunt online. 

Cu cât nivelul de stres este mai mare cu atât mai mult crește interacțiunea cu mediul online

Cercetarea a concluzionat faptul că există o asociere pozitivă între gradul de stres și timpul petrecut pe Facebook și tendința de a dezvolta o adicție patologică pentru această rețea de socializare. În același timp, efectul este redus dacă utilizatorii beneficiază de suport din partea familiei și prietenilor în viața reală. În schimb, persoanele care nu beneficiază de suportul celor dragi, sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta adicții pentru rețelele de socializare, în acest caz – Facebook.

Simptomele specifice dependenței includ perioade de timp îndelungate petrecute pe rețeaua de socializare Facebook, o stare de neliniște atunci când utilizatorul nu este online și nu poate accesa rețeaua de socializare. Comportamentul acesta poate afecta serios viața persoanei și o poate acapara într-un cerc vicios.

Sursa:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190528120458.htm

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!