Imagine articol
Descoperă · 7 iun. 2019, 20:29:54

Stresul și dependența de facebook

Prietenii de pe rețelele de socializare pot reprezenta o sursă de confort în perioadele de stres. Cu toate acestea, lipsa unui suport în mediul offline poate crește riscul dezvoltării unei dependențe de rețeaua de socializare Facebook. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de către o echipă a Centrului de Cercetare și Tratament pentru Sănătate Mintală din cadrul Universității Ruhr, condus de către Julia Brailovskaia. 

Studenții care se confruntă cu stresul 

Studiul a presupus completarea unui chestionar online de către 309 utilizatori ai rețelei de socializare Facebook, cu vârsta cuprinsă între 18 și 56 de ani. În cadrul cercetării au fost invitați să participe acei tineri care au un nivel ridicat al stresului din diferite motive. Studenții se află adesea sub presiunea reușitei. Mai mult, atunci când merg la facultate își părăsesc familia de origine și legăturile cu prietenii, fiind nevoiți să se descurce într-un mediu nou, departe de cei dragi. 

Întrebările pe care cercetătorii le-au ridicat au încercat să estimeze nivelul de stres, precum și sprijinul social pe care participanții la cercetare îl primeau, atât în mediul online cât și offline. Totodată, utilizatorii au fost întrebați și cât de mult timp petrec zilnic pe Facebook și cum se simt atunci când nu sunt online. 

Cu cât nivelul de stres este mai mare cu atât mai mult crește interacțiunea cu mediul online

Cercetarea a concluzionat faptul că există o asociere pozitivă între gradul de stres și timpul petrecut pe Facebook și tendința de a dezvolta o adicție patologică pentru această rețea de socializare. În același timp, efectul este redus dacă utilizatorii beneficiază de suport din partea familiei și prietenilor în viața reală. În schimb, persoanele care nu beneficiază de suportul celor dragi, sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta adicții pentru rețelele de socializare, în acest caz – Facebook.

Simptomele specifice dependenței includ perioade de timp îndelungate petrecute pe rețeaua de socializare Facebook, o stare de neliniște atunci când utilizatorul nu este online și nu poate accesa rețeaua de socializare. Comportamentul acesta poate afecta serios viața persoanei și o poate acapara într-un cerc vicios.

Sursa:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190528120458.htm

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare