Imagine articol
Eliberează-te · 18 apr. 2019, 13:03:35

Scapă de proastele obiceiuri

Cei mai mulți oameni știu ce ar trebui să facă pentru a trăi o viață mai sănătoasă și mai fericită. Pentru a fi mai în formă și mai sănătoși, de exemplu, toți știm că ar trebui să mâncăm mai puține grăsimi, mai puțin zahăr și sare, să ne hrănim cu mai multe fructe și legume și să facem mai mult sport. Recunoașterea schimbărilor pe care trebuie să le facem nu este o știință. Dar de ce atât de puțini oameni fac aceste lucruri așa cum se cuvine?

Motivul este că puțini oameni au un sistem eficient pentru obținerea unei schimbări. Dacă dorești să îți dezvolți obiceiuri mai sănătoase, ești mult mai bine echipat pentru a reuși dacă folosești o strategie.

Decât să te angajezi într-un regim care are ca scop doar evitarea obiceiurilor proaste, mai degrabă ai nevoie de un sistem care în același timp le înlocuiește pe acestea cu niște obiceiuri noi și folositoare. Vei reuși mult mai probabil să elimini obiceiurile proaste dacă le înlocuiești cu obiceiuri bune - cam în același fel în care oamenii care sunt supraponderali au adesea mai mult succes în a pierde din greutate dacă înlocuiesc alimentele nedorite cu alimente mai sănătoase, mai degrabă decât dacă pur și simplu se abțin de la mâncare.

Identifică momentul în care te angajezi în mod obișnuit într-un comportament negativ și pune în aplicare un plan pentru a schimba acest comportament în acel context. De exemplu, dacă descoperi că planul tău pentru o alimentație sănătoasă tinde să eșueze atunci când iei masa în oraș la restaurant, interesează-te de meniu înainte de a pleca și fă o alegere sănătoasă în avans. Obiceiurile sunt înglobate în rutina noastră și, adesea, nu suntem conștienți când ne angajăm în anumite tipuri de comportament. Odată ce delimitezi mai clar circumstanțele în care este cel mai probabil să revii la „vechiul” comportament, vei putea să planifici cum să-l eviți.

Răsplătește-te pentru schimbările pozitive făcute și pentru încercarea de a te angaja în activități sănătoase și productive. Amintește-ți că, deși ai succes doar jumătate din timp, încă te antrenezi pentru viitor. „Sărbătorirea” eforturilor tale va crește semnificativ șansele de a practica și pe viitor obiceiurile bune.

Timothy J. Sharp. 100 de căi spre fericire. Editura Trei, 2011, pp. 26, 27.

 

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare