Descoperă · joi, 29 mar.

Respiro Help

Rolul relațiilor în descoperirea fericirii

CUM POȚI GĂSI FERICIREA ÎN RELAȚII?

„Nu uita! Îţi trebuie puţine lucruri ca să fii fericit!” - Marcus Aurelius

Foarte multe persoane caută răspuns la întrebarea „Ce este fericirea?” și tot la fel de multe persoane își doresc să trăiască fericirea.

De-a lungul timpului s-au acordat diferite definiții fericirii, Dalai Lama spunea că „fericirea nu e ceva gata făcut, ea vine din faptele tale”, Ugo Foscolo afirma că „în împăcarea cu sine însuşi se află acel dram de fericire pe care îl speră omul pe pământ”, iar Elbert Hubbard este de părere că „durerea o putem suporta şi singuri, dar pentru a fi fericiţi e nevoie de doi”.

Fiecare persoană în parte percepe și definește fericirea în mod diferit, cu toate acestea, cel mai probabil fiecare dintre noi putem afirma cu ușurință faptul că în compania persoanelor potrivite ne putem declara ființe fericite!

Robert Waldinger (psihiatru american) a condus un studiu despre fericirea umană ce a început acum 75 de ani. În urma studiului, Waldinger împreună cu ceilalți cercetători din cadrul studiului au ajuns la o concluzie majoră și anume că relațiile bune cu ceilalți ne mențin mai sănătoși și mai fericiți.

RELAȚIILE POT DETERMINA NIVELUL FERICIRII TALE

În urma studiului, cercetătorul american punctează trei lucruri pe care fiecare persoană ar trebui să le dezvolte pentru a avea o viață fericită. Primul dintre ele este legat de relațiile apropiate dintre oameni. Rezultatele studiului spun că oamenii care au declarat că au o relație bună cu familiile lor, cu prietenii sau cu cei din comunitatea în care trăiesc au avut tendința de a fi mai fericiți și chiar mai sănătoși decât aceia care au declarant că sunt mai retrași sau care nu au o relație bună cu familiile lor.

Cel de-al doilea punct cheie în atingerea fericirii, descoperit în studiul lui Waldinger, se referă la faptul că nu cantitatea (ci calitatea) relațiilor pe care le avem cu cei din jurul nostru conteză atunci când ne dorim să fim fericiti. Atunci când avem în jurul nostru persoane de calitate, persoane în care putem avea încredere și la care putem apela oricând ne simțim mai în siguranță și mai fericiți.

Acest lucru se întâmplă deoarece suntem conștienți că orice s-ar întâmpla nu suntem singură, că cineva este gata să ne ajute oricând, că putem împărtăși atât întâmplări frumoase cât și întâmplări mai puțin frumoase iar pentru aceste lucruri nu avem nevoie de mulți prieteni, ci avem nevoie de acei prieteni care ne înțeleg și ne sprijină, chiar dacă aceștia nu sunt mulți la număr.

Al treilea punct cheie al fericirii despre care Robert Waldinger vorbește este legat de căsătoriile stabile, în care se găsește sprijin. Atunci când suntem conștienți că cineva este lângă noi indiferent de situație, tindem să ne simțim mai în siguranță, ceea ce ne aduce liniște sufletească și fericire.

În urma studiului, aflăm că relațile stabile, care implică angajament și dedicare sunt benefice și pentru sănătatea noastră. Persoanele care au avut o relație stabilă de-a lungul vieții au înregistrat rezultate mai bune la testele de memorie spre deosebire de cele care au trecut prin divorțuri.

Așadar, dezvoltarea relațiilor de calitate cu cei din jurul nostru, cu familia și prietenii noștri, ne ajută atât în atingerea fericirii cât și în menținerea sănătății noastre mentale.

 

Un articol scris de:

Larisa Nedelea

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!