Imagine articol
Trăiește la maximum · 3 mar. 2017, 11:01:24

Rolul relațiilor în descoperirea fericirii

„Nu uita! Îţi trebuie puţine lucruri ca să fii fericit!” — Marcus Aurelius

Foarte multe persoane caută răspuns la întrebarea “Ce este fericirea?” și tot la fel de multe persoane își doresc să trăiască fericirea.

De-a lungul timpului s-au acordat diferite definiții fericirii, Dalai Lama spunea că “fericirea nu e ceva gata făcut, ea vine din faptele tale,” Ugo Foscolo afirma că „în împăcarea cu sine însuşi se află acel dram de fericire pe care îl speră omul pe pământ,” iar Elbert Hubbard este de părere că „durerea o putem suporta şi singuri, dar pentru a fi fericiţi e nevoie de doi.”

Fiecare persoană în parte percepe și definește fericirea în mod diferit, cu toate acestea,  cel mai probabil fiecare dintre noi putem afirma cu ușurință faptul că în compania persoanelor potrivite ne putem declara finițe fericite!

Robert Waldinger ( psihiatru american) a condus un studiu despre fericirea umană ce a început acum 75 de ani. În urma studiului, Waldinger împreună cu ceilalți cercetători din cadrul studiului au ajuns la o concluzie majoră și anume că relațiile bune cu ceilalți ne mențin mai sănătoși și mai fericiți.

În urma studiului, cercetătorul american dezvoltă trei puncte cheie pe care fiecare persoană ar trebui să le dezvolte pentru a avea o viață fericită. Primul dintre ele este legat de relațiile apropiate dintre oameni. Rezultatele studiului spun că oamenii care au declarant că au o relație bună cu familiile lor, cu prietenii sau cu cei din comunitatea în care trăiesc au avut tendința de a fi mai fericiți și chiar mai sănătoși decât aceia care au declarant că sunt mai retrași sau care nu au o relație bună cu familiile lor.

Cel de-al doilea punct cheie în atingerea fericirii, descoperit în studiul lui Waldinger, se referă la faptul că nu cantitatea (ci calitatea) relațiilor pe care le avem cu cei din jurul nostru conteză atunci când ne dorim să fim fericiti. Atunci când avem în jurul nostru persoane de calitate, persoane în care ne putem încrede și la care putem apela oricând avem nevoie ne simțim mai în siguranță și mai fericiți.

Acest lucru se întâmplă deoarece suntem conștienți de faptul că nu suntem singuri orice s-ar întâmpla, că cineva este gata să ne ajute oricând, că putem împărtăși atât întâmplări frumoase cât și întâmplări mai puțin frumoase iar pentru aceste lucruri nu avem nevoie de mulți prieteni ci avem nevoie de acei prieteni care ne înțeleg și ne sprijină, chiar dacă aceștia nu sunt mulți la număr.

Al treilea punct cheie al fericirii despre care Robert Waldinger vorbește este legat de căsătoriile stabile, în care se găsește sprijin. Atunci când suntem conștienți că cineva este lângă noi indiferent de situație tindem să ne simțim mai în siguranță ceea ce ne aduce liniște sufletească și fericire.

În urma studiului condus în prezent de Waldinger, aflăm că relațile stabile, care implică angajament și dedicare sunt benefice și pentru sănătatea noastră. Persoanele care au avut o relație stabile de-a lungul vieții au înregistrat rezultate mai bune la testele de memorie spre deosebire de cele care au trecut prin divorțuri.

Așadar, dezvoltând relații de calitate cu cei din jurul nostru, cu familiile și prietenii noștri, ne ajută atât în atingerea fericirii cât și în menținerea sănătății noastre mentale.

 

Un articol scris de:

Larisa Nedelea

Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare