Deconectează-te · vineri, 18 ian.

Respiro Help

Relațiile toxice: ce sunt acestea și cum scăpăm de ele?

O relație toxică este una în care există agresivitate fizică, sexuală, psihologică sau emoțională. Urmărirea (stalking-ul) poate fi și ea parte a unei astfel de relații. O relație abuzivă se poate desfășura fie prin interacțiune directă, fie în mediul electronic. De asemenea, ea poate exista între parteneri care sunt în mod curent în relație sau între foști parteneri.  

O relație sănătoasă este una în care poți comunica deschis, în care există un raport de încredere reciprocă între parteneri. O astfel de relație ar trebui să te ajute să definești cu mai multă exactitate cine ești, să îți dezvolți abilitățile și să îți ofere sprijin emoțional. Dacă nu știi sigur cum să stabilești limitele dintre o relație sănătoasă, pozitivă și una care este abuzivă sau toxică în orice fel, poți începe prin a reflecta la întrebările de mai jos. Atunci când răspunzi pentru tine la aceste întrebări, încearcă să identifici exemple concrete din experiența ta pe care să ți le oferi drept exemplu. Dacă poți găsi situații concrete, atunci vei putea spune cu mai multă siguranță că nu e vorba doar de un vag „am impresia că…”.

  1. Te izolează partenerul tău de prieteni sau familie?
  2. Te face să te simți de parcă totul se întâmplă din vina ta? 
  3. Te abuzează fizic, verbal, sexual, emoțional, mental sau financiar?
  4. Controlează unde mergi, ce spui sau ce porți?
  5. Te amenință în vreun fel?
  6. Te forțează să faci lucruri pe care nu vrei să le faci?
  7. Te face să plângi mai mult decât să zâmbești sau îți produce tristețe mai mult decât bucurie?
  8. Se ceartă mereu cu tine?

Dacă ai răspuns „da” la oricare dintre întrebările de mai sus, este foarte posibil să fii într-o relație care nu este tocmai sănătoasă și ar trebui să cauți sprijin pentru a-ți clarifica situația și opțiunile. Există numeroase instrumente mult mai complexe prin care psihologii pot identifica cu mai multă precizie dacă o persoană se află sau nu într-o relație toxică și merită să ceri ajutorul unui specialist în acest sens.

Relațiile toxice pot începe timpuriu și se pot extinde pe perioade lungi de timp, uneori durând întreaga viață. În general, micile tachinări sau insulte sunt acceptate drept forme nevinovate de joacă potrivite în relația intimă cu partenerul, acestea pot fi, însă, indiciile sau punctul de început al unor relații marcate de forme mai serioase de violență.

Relațiile abuzive sunt, din păcate, frecvent întâlnite în rândurile adolescenților și adulților tineri. Date din cercetări făcute în cadrul țărilor cu nivel înalt de trai (SUA, state din Europa continentală, Regatul Unit, Canada și Noua Zeelandă) arată că:

  • 50% din tineri sunt abuzați emoțional – cel mai adesea prin aceea că se țipă la ei sau sunt insultați;
  • 20% sunt victime ale violenței fizice, cea mai mare proporție din acest segment fiind reprezentată de fete; 
  • aproximativ 30% din fete și 25% din băieți sunt victime ale violenței sexuale exercitată prin intimidare sau forță fizică. Fetele sunt mai des victime ale violenței sexuale exercitată prin forță fizică;
  • 50%-70% din tineri sunt victime ale abuzului exercitat prin intermediul noilor tehnologii – frecvent acest tip de abuz implică controlul comportamentului sau supravegherea prin mesaje sau prin intermediul rețelelor de socializare.

Trebuie spus că datele de mai sus acoperă numai câteva dintre situațiile posibile. În plus, ele nu arată imaginea exactă a numărului adolescenților victime ale violenței (emoționale sau fizice) pentru că celor mai mulți dintre ei le este teamă sau rușine să vorbească despre experiențele lor.

Este important de știut că fiecare dintre noi merită să fie parte a unei relații care să confere siguranță și susținere. De asemenea, nu trebuie uitat că nu suntem vinovați pentru comportamentul abuziv al partenerului. Suntem responsabili pentru felul în care ne comportăm personal, dar nu putem controla comportamentul celorlalți. Atunci când te afli într-o relație în care partenerul nu te tratează bine, nu este vina ta și ai dreptul și obligația față de tine să cauți soluții pentru a te menține în siguranță.

Studii desfășurate pe intervale lungi de timp au arătat că tinerele care au avut relații abuzive în perioada adolescenței au fost predispuse să accepte relații similare și ca adulți. Lipsa de acțiune nu este, așadar, doar o atitudine pasivă care să te mențină într-o stare de disconfort la momentul prezent, ci una cu efecte îndelungate pentru că duce la creșterea riscului de a deveni victimă pe termen lung. În plus, tinerii care sunt în relații toxice, sunt mai expuși la depresie, anxietate, idei sinucigașe, autoflagelare, comportamente de risc (ex. abuz de substanțe nocive precum tutun, alcool sau droguri) sau comportamente antisociale (ex. fură, mint, sunt agresivi cu alții).

Primul pas este să înțelegi că nu ești vinovat pentru ceea ce ți se întâmplă și totodată să accepți că propria-ți siguranță și bunăstare sunt responsabilitatea ta. Ceea ce permiți să existe în viața ta, va continua. Să decizi că nu vrei să fii parte dintr-o relație toxică este probabil cel mai important pas pe care îl poți face în acest sens. În continuare discută cu un consilier sau cu adulți în care ai încredere despre modalități prin care să îți protejezi siguranța. De multe ori discuțiile cu prieteni de încredere, apropiați ca vârstă de a ta, nu sunt suficiente pentru că există riscul ca și aceștia să aibă o înțelegere incorectă a ceea ce înseamnă o relație cu adevărat pozitivă.   

Articol scris de Mihaela Alecu, studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB.

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!