Imagine articol
Deconectează-te · 10 apr. 2019, 16:43:17

Oferă-ți cu generozitate darul de a asculta

O conversație reușită se bazează pe două lucruri: să vorbești și să asculți. Statisticile arată că o persoană poate asculta aproximativ 300 de cuvinte pe minut. Pe de altă parte, majoritatea oamenilor pot rosti cam 150-200 de cuvine pe minut, asta în cazul în care nu ești unul dintre acei oameni din reclamele de la radio care dau din gură fără să respire ca să anunțe bonusurile la cumpărarea în leasing a unei mașini noi!

Dilema constă în faptul că avem capacitatea de a asimila mult mai multă informație decât ar putea cienva să ofere la un moment dat. Deci ce e de făcut cu această capacitatea în exces? Dacă, bineînțeles, avem de gând s-o folosim. Putem trage cu urechea la discuțiile altora; ne gândim ce să pregătim pentru cină; alunecăm în propriile gânduri și brusc ne trezim că am alunecat prea tare, pierzând o importantă a discuției.

Psihologul Carl Rogers spunea: „Cea mai  mare pierdere în calea unei conversații este incapacitatea unuia dintre partenerii de discuție de a-l asculta inteligent, cu pricepere și înțelegere pe celălalt”. Dr. Ann Appelbaum, psihanalistă, înțelegea în ce constă mijlocul ei de a trai atunci când a scris buletinul de prezentare pentru The Menninger Clinic, intitulat Perspective: „Imaginea unei voci care plânge în sălbăticie rezumă singurătatea, tristețea de a nu fi ascultată. Nevoia și foamea noastră de confirmare sunt atât de mari încât cei care știu să asculte vor fi răsplătiți. Psihanalișii, de exemplu, își petrec toată viața ascultând și oferind răspunsuri care validează cealaltă persoană”.

Ai ieșit vreodată în oraș cu o persoană care simțea nevoia să stea de vorbă cu cineva? Abia ai scos un cuvât. I-ai oferit sprijin, ai rostit câteva cuvinte, ai dat din cap și ai ascultat. Cealaltă persoană s-a simțit mult mai bine după aceea și încă îți mai este recunoscătoare pentru acea „conversație”. Atât de puțini oameni își mai fac timp să-i asculte pe ceilalți încât vei trece drept o presoană extraordinar de atentă.

 

SURSA: Debra Fine, Arta de a-ți cultiva noi relații: inițiază conversații, întreținându-le, construiește relații, dezvoltă prietenii și extinde-ți afacerile, București, Curtea Veche Publishing, 2008, pp. 64-66.

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare