Deconectează-te · miercuri, 10 apr.

Respiro Help

Oferă-ți cu generozitate darul de a asculta

O conversație reușită se bazează pe două lucruri: să vorbești și să asculți. Statisticile arată că o persoană poate asculta aproximativ 300 de cuvinte pe minut. Pe de altă parte, majoritatea oamenilor pot rosti cam 150-200 de cuvine pe minut, asta în cazul în care nu ești unul dintre acei oameni din reclamele de la radio care dau din gură fără să respire ca să anunțe bonusurile la cumpărarea în leasing a unei mașini noi!

Dilema constă în faptul că avem capacitatea de a asimila mult mai multă informație decât ar putea cienva să ofere la un moment dat. Deci ce e de făcut cu această capacitatea în exces? Dacă, bineînțeles, avem de gând s-o folosim. Putem trage cu urechea la discuțiile altora; ne gândim ce să pregătim pentru cină; alunecăm în propriile gânduri și brusc ne trezim că am alunecat prea tare, pierzând o importantă a discuției.

Psihologul Carl Rogers spunea: „Cea mai  mare pierdere în calea unei conversații este incapacitatea unuia dintre partenerii de discuție de a-l asculta inteligent, cu pricepere și înțelegere pe celălalt”. Dr. Ann Appelbaum, psihanalistă, înțelegea în ce constă mijlocul ei de a trai atunci când a scris buletinul de prezentare pentru The Menninger Clinic, intitulat Perspective: „Imaginea unei voci care plânge în sălbăticie rezumă singurătatea, tristețea de a nu fi ascultată. Nevoia și foamea noastră de confirmare sunt atât de mari încât cei care știu să asculte vor fi răsplătiți. Psihanalișii, de exemplu, își petrec toată viața ascultând și oferind răspunsuri care validează cealaltă persoană”.

Ai ieșit vreodată în oraș cu o persoană care simțea nevoia să stea de vorbă cu cineva? Abia ai scos un cuvât. I-ai oferit sprijin, ai rostit câteva cuvinte, ai dat din cap și ai ascultat. Cealaltă persoană s-a simțit mult mai bine după aceea și încă îți mai este recunoscătoare pentru acea „conversație”. Atât de puțini oameni își mai fac timp să-i asculte pe ceilalți încât vei trece drept o presoană extraordinar de atentă.

SURSA: Debra Fine, Arta de a-ți cultiva noi relații: inițiază conversații, întreținându-le, construiește relații, dezvoltă prietenii și extinde-ți afacerile, București, Curtea Veche Publishing, 2008, pp. 64-66.

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!