Descoperă · vineri, 19 oct.

Respiro Help

Octombrie este luna conștientizării violenței domestice

Ce este violența domestică?

Violența domestică sau violența în familie reprezintă un comportament violent, abuziv sau intimidant între două sau mai multe persoane, din care cel puțin una este victimă, și cel puțin una este agresor. Există mai multe tipuri de violență în familie, inclusiv fizice, verbale, emoționale, sociale sau sexuale. 

Dacă ești supus violenței domestice, trebuie să știi că există o serie de organizații care îți pot oferi ajutor și sprijin. Conținutul acestui articol te poate ajuta dacă:

  • Ești într-o relație abuzivă

  • Nu știi ce să faci în legătură cu relația abuzivă în care te afli 

  • Nu știi unde să mergi pentru a obține ajutor

  • Nu știi care sunt drepturile tale

Pentru ca violența să fie „internă”, nu trebuie să se întâmple în interiorul casei, ci numai în cadrul unei relații (cu familia sau cu un partener intim). Apare atunci când cineva apropiat de tine are putere și control asupra ta și utilizează adesea manipularea. Acestea pot fi exprimate în mai multe moduri, dintre care amintim: 

Abuz fizic

Dacă cineva îți face rău fizic sau te amenință cu rănirea, atunci va trebui să iei măsuri. Citește mai multe despre abuzul fizic și află de unde poți obține sprijin aici: http://www.fundatiasensiblu.ro/harta-serviciilor-pentru-victimele-violentei-domestice/

Abuz emoțional

Abuzul emoțional este adesea nerecunoscut și poate fi foarte nociv. O persoană care te abuzează din punct de vedere emoțional vrea să te îndepărteze de propriile sentimente, să-ți suprime independența și valoarea.

Abuz economic

Dacă cineva apropiat de tine îți controlează finanțele și te obligă să devii dependent financiar, astfel încât întotdeauna să fii nevoit să îi ceri bani, aceasta este o formă de violență în familie.

Abuz social

Violența socială la domiciliu survine atunci când cineva te insultă sau te umilește în fața altora, te ține departe de familie și de prieteni sau controlează ceea ce faci sau unde te duci.

Abuz spiritual

Violența domestică spirituală te împiedică să ai propriile opinii despre religie, credințe culturale și valori. Aceasta poate implica și manipularea gândurilor tale despre spiritualitate pentru a te face să te simți neputincios.

 Ce poți face pentru a te proteja în cazul în care te confrunți cu violența domestică

Cum te poți menține în siguranță?

Un abuzator își poate exercita controlul prin amplificarea unor lucruri pe care le face pentru tine. Ca urmare, este ușor să subestimezi pericolul în care te afli. Este vital să te protejezi la timp dacă simți că ești abuzat.

Decide dacă te afli într-un pericol imediat

Adresează-ți următoarea întrebare și încearcă să-ti oferi un răspuns cât mai realist: Cât de probabil este ca cineva să te rănească? Uneori e greu să identifici de unul singur care pot fi riscurile de a rămâne într-un anumit context. Dacă nu ești sigur de siguranța ta, este important să vorbești cu cineva. Dacă te simțiți inconfortabil în casă, atinci va trebui să găsești o variantă de a te deplasa în siguranță.

Obține sprijin

Luarea unei decizii de a părasi un context abuziv poate părea extrem de înfricoșătoare și poate genera simptome ale anxietății. Dacă este posibil, vorbește cu cineva în care ai încredere, cum ar fi un prieten, un consilier, un alt membru al familiei. 

Ia legătura cu poliția 

Dacă te simțiți nesigur, discută cu poliția. Scopul lor este de a te proteja. De asemenea, poți apela la linii de suport pentru stat și teritoriu pentru a vorbi despre riscurile cu care te confrunți și poți afla astfel care sunt variantele optime pentru situația ta. https://www.politiaromana.ro/ro/prevenire/campanii-proiecte/campania-ridica-te-si-fugi/violenta-in-familie 

Crede în tine

Dacă cineva te rănește sau te amenință cu rănirea, poate fi greu să îți menții încrederea în sine sau stima de sine. S-ar putea chiar să te învinovățești, sau să crezi că meriți ceea ce ți se întâmplă. Amintește-ți că nu este niciodată în regulă ca cineva să te rănească sau să te amenințe în nici un fel. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în această situație este să te îndepărtezi de contextul în care se desfășoara abuzul.

Cunoaște-ți drepturile

Fiecare stat are propriile legi menite să protejeze împotriva tuturor formelor de violență în familie. Află care sunt drepturile tale legale accesând link-ul acesta: http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/217-2003.php

Recunoașterea faptului că există o problemă este primul pas în obținerea ajutorului. Dacă ai posibilitatea, ia legătura cu un membru al familiei, de încredere sau cu un prieten și întrebă dacă te poate primi în timp ce lucrezi la a descoperi o modalitate optimă de soluționare a problemei.

În cazul în care acest lucru nu este realizabil, trebuie să știi că nu ești singur/ă și că sunt oameni dispuși să te protejeze precum și spații special amenajate pentru acest lucru. Adăpostul (refugiul) este un loc unde poți căuta cazare temporară în timp ce stabilești pașii următori. Există, de obicei și alte servicii disponibile în casele de adăpost, inclusiv consultanță juridică, sprijin emoțional, ajutor practic (cum ar fi alimente și îmbrăcăminte) și o bună securitate.

Octombrie este luna conștientizării violenței domestice. Un tabu încă în societatea noastră, privită adesea cu reticență și ignorată, ea face din ce în ce mai multe victime. Indiferent de natura situației dar și de persoanele care îmbracă rolurile de agresor și victimă, comportamentul violent nu este acceptabil și nu ar trebui să fie tolerat. Consecințele violenței sunt grave și pe termen lung. Dacă tu sau cineva drag ție se confruntă cu situație de violență domestică, cere ajutor!

Articol scris de: Veronica Bayrakcioglu

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!