Imagine articol
Imagini · 23 nov. 2017, 11:25:47

Încrederea în relație

A pune temei pe cinstea, pe sinceritatea cuiva; a se bizui, conta pe cineva; a crede spusele cuiva; a încredința ceva cuiva. Fraza precedentă cuprinde doar câteva definiții simple ale conceptului încredere. Acestea ne ajută să înțelegem semnificația lui însă nu și mecanismele prin care se clădește. 

În ultimul secol din ce în ce mai mulți psihologi au început să ofere atenție relațiilor de cuplu. Ca și consecința a studiilor și cercetărilor făcute, specialiștii au concluzionat că, încrederea este unul dintre cei mai importanți factori ai unei relații conjugale. Unii o definesc ca fiind ”cel mai dorit aspect într-o relație” și că împreună cu dragostea și angajamentul ar crea o relație ideală.

Este un factor primordial, relațiile avansând spre o formă mai matură în funcție de nivelul de încredere. Așadar, este un aspect important de care să ținem cont dacă ne dorim să avem o relație serioasă și de lungă durată. 

În momentul în care dorim să avem o relție cu o persoană însă aceasta nu ne oferă încredere nu trebuie să ne speriem. Încrederea este legată foarte mult de experiențele anterioare. Așadar, o persoană poate veni cu anumite temeri din fostele relații. Un lucru bun este că putem lucra cu noi sau cu partenerul pentru a crește încrederea. Este un proces care poate dura și care nici nu e recomandat să fie grăbit. Desigur, durata și modul în care oferim sau căpătăm încredere diferă în funcție de persoană, fiecare având modalități diferite de a funcționa într-o relație. 

Ceea ce am putem face pentru a crește încrederea ar fi respectarea promisiunilor, oricât de mici ar fi acestea. În momentul în care am facăut ce am spus persoanele de lângă noi vor vedea că se pot bizui pe noi. Apoi de la promisiunle mici, respectându-le și pe cele mari, creăm contexte în care se poate instala încrederea.

Alt aspect impoartant ar fi ca ceea ce se întâplă în relație să rămână între voi mai ales dacă partenerul cere asta. De multe ori suntem tentați să discutăm cu prietenii apropiați despre relația noastra și nu este un lucru rău. Trebuie însă să verificăm cu iubitul/iubita cât de confortabili sunt cu aceste lucruri. Al treilea element important este disponibilitatea noastră.

Încrederea referindu-se și la prezența fizică. Și anume, să putem să fim lângă partener în momentele în care au nevoie de noi. Studiile au arătat că de multe ori nivelul de încredere este dat de partener în funcție girja și interesul acordat.

Cele prezentate mai sus oferă pe scurt informații și modalități de a spori încrederea. Conceptul a fost mult studiat și cercetat, așadar recomandarea ar fi să mai căutăm informații suplimentare dacă dorim să lucăm la consolidarea încrederii în relațiile noastre. Totodată, putem căuta și ajutor specializa. Consilierul și psihologul vor putea mereu să ofere informații suplimentare și precise înțelegând mult mai bine conceptele și mecanismele necesare formarii încrederii. 

Un articol scris de

Guluta Vlad,

Student la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educației, UBB

Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare