Eliberează-te · joi, 23 nov.

Respiro Help

Încrederea în relație

A pune temei pe cinstea, pe sinceritatea cuiva; a se bizui, conta pe cineva; a crede spusele cuiva; a încredința ceva cuiva. Fraza precedentă cuprinde doar câteva definiții simple ale conceptului încredere. Acestea ne ajută să înțelegem semnificația lui însă nu și mecanismele prin care se clădește. 

În ultimul secol din ce în ce mai mulți psihologi au început să ofere atenție relațiilor de cuplu. Ca și consecința a studiilor și cercetărilor făcute, specialiștii au concluzionat că, încrederea este unul dintre cei mai importanți factori ai unei relații conjugale. Unii o definesc ca fiind ”cel mai dorit aspect într-o relație” și că împreună cu dragostea și angajamentul ar crea o relație ideală.

Este un factor primordial, relațiile avansând spre o formă mai matură în funcție de nivelul de încredere. Așadar, este un aspect important de care să ținem cont dacă ne dorim să avem o relație serioasă și de lungă durată. 

În momentul în care dorim să avem o relție cu o persoană însă aceasta nu ne oferă încredere nu trebuie să ne speriem. Încrederea este legată foarte mult de experiențele anterioare. Așadar, o persoană poate veni cu anumite temeri din fostele relații. Un lucru bun este că putem lucra cu noi sau cu partenerul pentru a crește încrederea. Este un proces care poate dura și care nici nu e recomandat să fie grăbit. Desigur, durata și modul în care oferim sau căpătăm încredere diferă în funcție de persoană, fiecare având modalități diferite de a funcționa într-o relație. 

Ceea ce am putem face pentru a crește încrederea ar fi respectarea promisiunilor, oricât de mici ar fi acestea. În momentul în care am facăut ce am spus persoanele de lângă noi vor vedea că se pot bizui pe noi. Apoi de la promisiunle mici, respectându-le și pe cele mari, creăm contexte în care se poate instala încrederea.

Alt aspect impoartant ar fi ca ceea ce se întâplă în relație să rămână între voi mai ales dacă partenerul cere asta. De multe ori suntem tentați să discutăm cu prietenii apropiați despre relația noastra și nu este un lucru rău. Trebuie însă să verificăm cu iubitul/iubita cât de confortabili sunt cu aceste lucruri. Al treilea element important este disponibilitatea noastră.

Încrederea referindu-se și la prezența fizică. Și anume, să putem să fim lângă partener în momentele în care au nevoie de noi. Studiile au arătat că de multe ori nivelul de încredere este dat de partener în funcție girja și interesul acordat.

Cele prezentate mai sus oferă pe scurt informații și modalități de a spori încrederea. Conceptul a fost mult studiat și cercetat, așadar recomandarea ar fi să mai căutăm informații suplimentare dacă dorim să lucăm la consolidarea încrederii în relațiile noastre. Totodată, putem căuta și ajutor specializa. Consilierul și psihologul vor putea mereu să ofere informații suplimentare și precise înțelegând mult mai bine conceptele și mecanismele necesare formarii încrederii. 

Un articol scris de

Guluta Vlad,

Student la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educației, UBB

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!