Descoperă · sâmbătă, 23 feb.

Respiro Help

Folosește-l mai puțin pe „trebuie”

O mulțime de oameni nefericiți continuă să facă ceea ce fac chiar dacă știu că aceasta este cauza nefericirii lor.

O mare parte din acest comportament uzual provine de la un mic cuvânt - „trebuie”. Fiecare dintre noi are responsabilități pe care e bine să le respecte și, de fapt, o mare parte din fericirea noastră reală în viață provine din respectarea angajamentelor în familie, la muncă și în comunitate. Pe de altă parte, la un moment dat, cu toții ajungem să ne confruntăm cu o serie de „trebuie” care ne obosesc - acele preocupări urgente care, la a doua privire, s-ar putea să nu fie chiar așa de importante.

Acestea sunt vocile pe care le purtăm din copilărie. „Trebuie să îți lustruiești pantofii în fiecare zi” sau „Nu trebuie să pui niciodată cratițe în mașina de spălat vase”. Deseori, acestea nu sunt propriile noastre reguli, ele aparțin altcuiva - mamei noastre, profesorului, verișorului sau vecinului. Și cu toate că pot fi reguli folositoare, pot acapara de asemenea inutil timpul și energia noastră, împiedicându-se să facem lucrurile care ne fac fericiți.

De exemplu, a spăla podeaua bucătăriei de trei ori pe săptămână, atunci când o dată este suficient, s-ar putea să te împiedice să faci o plimbare reconfortantă. Să te repezi să speli imediat ce masa s-a terminat va însemna că nu te poți alătura în conversația familiei chiar atunci când devine interesantă. De asemenea, muncind asiduu în pauza de masă te-ar putea împiedeca să te bucuri de acel gen de interacțiune cu colegii care poate face mai plăcut mediul de lucru.

Fă o listă cu toți acești „trebuie” din viața ta. Gândește-te când ai început să privești o activitate ca pe ceva ce „trebuie” făcut și cine a încurajat acest lucru. Apoi trage o linie peste orice „trebuie” care nu mai are sens pentru tine, peste toate acele obligații de mult expirate. Străduiește-te să-i reziști lui „trebuie” ori de câte ori apare. Stai mai mult la masă; îndepărtează-te de ecranul computerului. În acest fel vei începe să creezi noi tipare ce se potrivesc mai bine în viața ta și scopurilor tale prezente.

 

Sursa: Timothy J. Sharp. 100 de căi spre fericire. Editura Trei, 2011, pp. 21,22.

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!