Deconectează-te · marți, 16 iul.

Respiro Help

Douăsprezece moduri în care furia vă poate afecta sănătatea

Mânia persistentă, fie ea disimulată sau nu, duce la complicații de durată ale afecțiunilor fiziologice, printre care hipertensiune arterială, boli coronariene ale inimii, slăbirea sistemului imunitar, concentrații crescute ale hormonilor de sânge, creșterea în greutate și sensibilitate la microbi și la alți agenți patogeni. Nici pentru starea psihică perspectiva nu este cu nimic mai bună, dat fiind faptul că persoanele veșnic mânioase cad adeseori pradă unor variate forme de depresie. Tulburările de alimentație se întâlnesc mai frecvent la cei cu probleme de control al acceselor de furie. Cei ce suferă de boli cardiace, diabet, stres permanent și/sau depresie au un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate și mai grave, ca să nu mai vorbim că și costurile lor medicale sunt substanțial mai mari decât media.

Medicii și cercetătorii care studiază metodele de control ale mâniei au descoperit următoarele legături între temperamentul iritabil și obiceiul de a avea accese de furie, pe de o parte, și starea de sănătate fizică și emoțională, pe de alta:

  1. Risc crescut de hipertensiune arterială;

  2. Niveluri crescute de homeocisteină (un aminoacid), ceea ce duce la leziuni arteriale și risc crescut de afecțiuni coronariene ale inimii;

  3. Niveluri mari ale proteinei CRP din familia pentraxinelor, asociată cu riscul de boală cardiacă și de atac cerebral;

  4. Niveluri crescute de cortizol și adrenalină (hormonii reacției „luptă sau fugi” ai corpului uman;

  5. Slăbirea imunității (ca rezultat al excesului de hormoni care stimulează inutil sistemul imunitar);

  6. Greutate corporală crescută (din cauza nivelurilor mari de cortizol);

  7. Sensibilitate crescută la agenți patogeni, microbi banali, viruși, sau vulnerabilitate mai mare la predispoziția moștenită din familie pentru cancer sau boli de inimă;

  8. Risc crescut de periodontită (afecțiuni ale gingiilor);

  9. Vulnerabilitate mai mare la tulburări de alimentație;

  10. Incidență crescută a nevrozei anxioase, a depresiei, a stărilor de disconfort somatic (dureri surde, junghiuri);

  11. Deteriorare celulară, îmbătrânire prematură, durată de viață mai scurtă;

  12. Probabilitate mai mare ca pacienții mânioși să nu urmeze tratamentul stabilit de medic sau de psiholog, punându-și astfel în pericol sănătatea;

Mânia are multe fețe și nu toate sunt urâte sau rele. Noi vă încurajăm să vă folosiți mânia ca pe un instrument util și să-i vedeți potențialul în a aduce schimbări pozitive și de a-i apropia pe oameni, în loc să-i despartă. Amintirea propriilor experiențe neplăcute ne influențează enorm viața. Aceste amintiri ne pot ține pe loc sau ne pot împinge cu pași repezi înainte. Putem învăța să le facem față și să trăim mai departe sau, și mai bine, ne putem folosi de fostele experiențe neplăcute ca să ne transformăm, nu doar pentru a ne ajuta să supraviețuim, ci chiar să avem o viață mai bună.

Sursa: Tim Murphy, Loriann hoff Oberlin (2013) Agresivitatea Pasivă. Cum să o recunoști și cum să o controlezi la tine și la alții., București: Editura Trei.

 

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!