Imagine articol
Descoperă · 26 nov. 2018, 16:54:29

Despre dependență

CE ESTE DEPENDENȚA?

Cu toții am auzit despre diversele tipuri de”dependențe” și efectele lor nocive. Dar se pun următoarele întrebări: Știm noi cu adevărat ce este dependența? Înțelegem noi așa cum trebuie acest concept? Acest articol urmărește cele două întrebări și încearcă să le răspundă.

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române găsim mai multe sensuri ale conceptului de dependență, însă ne vom opri atenția la trei dintre ele definiție:

1. Situația de a fi dependent; stare de subordonare, de supunere.

2. Tulburare psihică manifestată prin lipsă de inițiativă, prin atașament total față de unele persoane. 

3. Stare patologică datorată obișnuinței de a consuma alcool, stupefiante, medicamente. 

” După 4 ani de consultări, un număr de 80 de experți întruniți la Societatea Americană pentru Medicină Adictivă au ajuns la concluzia că ”dependeța este o afecțiune cronică a creierului, nu o simplă problemă comportamentală (…)”.

"Boala distorsionează gândirea, emoțiile si percepțiile, făcând ca oamenii să se poarte în moduri pe care cei din jur nu le înțeleg", s-a pronunțat dr. Raju Hajela, președintele comisiei care a supervizat noua definiție.

"Mai simplu spus, dependența nu este o alegere. Comportamentele adicției sunt manifestări ale bolii, nu o cauză a acesteia". Așadar, adicția reprezintă o boală al cărei tratament necesită monitorizare pe tot parcursul vieții, necesitatea celui dependent de obiectul adicției sale fiind permanentă și cu neputință de a fi eliminată.

CUM SE MANIFESTĂ DEPENDENȚA?

La nivelul creierului există mai multe tipuri de neurotransmițători, fiecare dintre aceștia fiind eliberați cu diverse scopuri, în diferite ”momente de stres” la care organismul uman este supus. Spre exemplu dopamina, oferă sentimentul de plăcere, motivare și focalizare.

Eliberarea ei este stimulată de consumul de zahăr și alcool, iar nivelul ridicat conferă o stare de euforie, bucurie, relaxare, plăcere și fericire, alină durerea fizică și emoțională și produce o stare exagerală de bună dispoziție și pace lăuntrică. Stimularea artificială a neurotransmițătorilor provoacă dependența creierului de substanța respectivă, acesta căutând noi surse de ”hrană”.

Așa cum am spus cercetătorii au descoperit că adicția reprezintă o boală cronică, aceasta nepermițând recuperarea totală, dependenții fiind predispuși să revină la vechile obiceiuri, depășirea adicției fiind parțială, efortul psihic este intens iar factorul cel mai important în mentinerea abstineței este voința.

Cu toate acestea primind ajutor și orientându-ți atenția spre activități constructive, dependențele pot fi ținute sub control, iar viața poate urma un curs normal.

Surse: ziare.com | viataverdeviu.ro

Un articol scris de:

Gabriela Dragomir

Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

 • Descoperă · 10 dec. 2018, 11:59:13

  Timp pentru sine

  Studiile arată că oferim doar jumătate din atenția noastră vieții pentru că în 50% din timp ne gândim la lucrurile pe care le-am putea face, la lucrurile care s-au petrecut în trecut sau la lucrurile care nu se vor întâmpla niciodată. Unde își face loc aș
 • Descoperă · 3 dec. 2018, 11:07:02

  Neuronii empatiei

  Empatia poate fi definită drept capacitatea de a înțelege și de a răspunde la experiențele afective unice ale unei alte persoane, procesul cognitiv de a asimila perspectiva altcuiva, sau interacțiunea dintre doi indivizi care experimentează și împărtășesc
 • Descoperă · 30 nov. 2018, 11:06:03

  Controlul și rolul său

  În general oamenii pot adopta două tipuri de atitudini în viaţă, fie îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în viaţa lor, fie dau vina pe alţi factori: oameni, circumstanţe, soartă, etc. Această diferență de atitudine în fața vieții poartă
 • Descoperă · 23 nov. 2018, 15:02:55

  Relațiile romantice: rezultatul influențelor timpurii?

  Interacțiunile timpurii dintre copii și familiile lor sunt extrem de valoroase în dezvoltarea viitorului adult. Copilul este cel ce va prelua din familie modelele de comportament și relaționare, pe care le va duce mai departe ca adult.
 • Descoperă · 7 nov. 2018, 11:49:46

  Tipurile de atașament

  Se vorbește tot mai des despre nevoia de independență, de realizare personală, în vreme ce nevoi precum cea de atașament și de alinare, sunt considerate slăbiciuni.