Imagine articol
Descoperă · 26 nov. 2018, 16:54:29

Despre dependență

CE ESTE DEPENDENȚA?

Cu toții am auzit despre diversele tipuri de”dependențe” și efectele lor nocive. Dar se pun următoarele întrebări: Știm noi cu adevărat ce este dependența? Înțelegem noi așa cum trebuie acest concept? Acest articol urmărește cele două întrebări și încearcă să le răspundă.

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române găsim mai multe sensuri ale conceptului de dependență, însă ne vom opri atenția la trei dintre ele definiție:

1. Situația de a fi dependent; stare de subordonare, de supunere.

2. Tulburare psihică manifestată prin lipsă de inițiativă, prin atașament total față de unele persoane. 

3. Stare patologică datorată obișnuinței de a consuma alcool, stupefiante, medicamente. 

” După 4 ani de consultări, un număr de 80 de experți întruniți la Societatea Americană pentru Medicină Adictivă au ajuns la concluzia că ”dependeța este o afecțiune cronică a creierului, nu o simplă problemă comportamentală (…)”.

"Boala distorsionează gândirea, emoțiile si percepțiile, făcând ca oamenii să se poarte în moduri pe care cei din jur nu le înțeleg", s-a pronunțat dr. Raju Hajela, președintele comisiei care a supervizat noua definiție.

"Mai simplu spus, dependența nu este o alegere. Comportamentele adicției sunt manifestări ale bolii, nu o cauză a acesteia". Așadar, adicția reprezintă o boală al cărei tratament necesită monitorizare pe tot parcursul vieții, necesitatea celui dependent de obiectul adicției sale fiind permanentă și cu neputință de a fi eliminată.

CUM SE MANIFESTĂ DEPENDENȚA?

La nivelul creierului există mai multe tipuri de neurotransmițători, fiecare dintre aceștia fiind eliberați cu diverse scopuri, în diferite ”momente de stres” la care organismul uman este supus. Spre exemplu dopamina, oferă sentimentul de plăcere, motivare și focalizare.

Eliberarea ei este stimulată de consumul de zahăr și alcool, iar nivelul ridicat conferă o stare de euforie, bucurie, relaxare, plăcere și fericire, alină durerea fizică și emoțională și produce o stare exagerală de bună dispoziție și pace lăuntrică. Stimularea artificială a neurotransmițătorilor provoacă dependența creierului de substanța respectivă, acesta căutând noi surse de ”hrană”.

Așa cum am spus cercetătorii au descoperit că adicția reprezintă o boală cronică, aceasta nepermițând recuperarea totală, dependenții fiind predispuși să revină la vechile obiceiuri, depășirea adicției fiind parțială, efortul psihic este intens iar factorul cel mai important în mentinerea abstineței este voința.

Cu toate acestea primind ajutor și orientându-ți atenția spre activități constructive, dependențele pot fi ținute sub control, iar viața poate urma un curs normal.

Surse: ziare.com | viataverdeviu.ro

Un articol scris de: Gabriela Dragomir

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

 • Descoperă · 18 feb. 2019, 10:56:54

  Monologul interior – scut împotriva fricii de eșec

  Un  aspect pe care-l întâlnim în viețile noastre de zi cu zi și pe care obișnuim să-l folosim este monologul interior, o comunicare în care interlocutorul intră într-un dialog silențios sau vocalizat cu propria persoană
 • Descoperă · 1 feb. 2019, 11:34:21

  Iubește-mă cum vreau eu! Înțelegerea relațiilor între un anxios și un evitant

  Pornind de la teoria atașamentului și modul în care interacțiunea copilului cu aparținătorul și-a pus amprenta asupra tuturor relațiilor ulterioare în acest articol vom discuta despre cum funcționează o relație de cuplu între un anxios ș
 • Descoperă · 22 ian. 2019, 10:17:26

  De ce amânăm ora la care mergem la culcare?

  Ajunși acasă la finalul zilelor obositoare căutăm să ne destindem prin activități precum urmărirea serialelor și a emisiunilor preferate sau navigarea pe internet
 • Descoperă · 12 ian. 2019, 13:16:48

  Cine pe cine dezamăgește?

  Mi-aș dori să discutăm azi puțin despre dezamăgire. E ușor să vorbim despre planuri și obiective, despre prietenie, iubire sau încredere
 • Descoperă · 7 ian. 2019, 13:49:36

  Conflictul - luptă sau tratative?

  Comunicarea. Un subiect despre care se oferă workshop-uri, cursuri sau chiar departamente la diferite facultăți. Cu toate astea, tot mai vedem în jurul nostru oameni care se ceartă, sunt certați sau chiar nu îşi vorbesc. Dar diferențele de opinie nu trebu