Descoperă · luni, 26 nov.

Respiro Help

Ce este dependența?

Cu toții am auzit despre diversele tipuri de „dependențe” și efectele lor nocive. Dar se pun următoarele întrebări: Știm noi cu adevărat ce este dependența? Înțelegem noi așa cum trebuie acest concept? 

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române găsim mai multe sensuri ale conceptului de dependență, însă ne vom opri atenția la trei dintre ele definiție:

1. Situația de a fi dependent ca stare de subordonare, de supunere.

2. Tulburare psihică manifestată prin lipsă de inițiativă, prin atașament total față de unele persoane. 

3. Stare patologică datorată obișnuinței de a consuma alcool, stupefiante, medicamente. 

După 4 ani de consultări, un număr de 80 de experți întruniți la Societatea Americană de Medicină pentru Dependență au ajuns la concluzia că „dependența este o afecțiune cronică a creierului, nu o simplă problemă comportamentală (…)”.

„Boala distorsionează gândirea, emoțiile si percepțiile, făcând ca oamenii să se poarte în moduri pe care cei din jur nu le înțeleg", s-a pronunțat dr. Raju Hajela, președintele comisiei care a supervizat noua definiție.

„Mai simplu spus, dependența nu este o alegere. Comportamentele adicției sunt manifestări ale bolii, nu o cauză a acesteia”. Așadar, adicția reprezintă o boală al cărei tratament necesită monitorizare pe tot parcursul vieții, necesitatea celui dependent de obiectul adicției sale fiind permanentă și cu neputință de a fi eliminată.

Cum se manifestă dependența?

La nivelul creierului există mai multe tipuri de neurotransmițători, fiecare dintre aceștia fiind eliberați cu diverse scopuri, în diferite „momente de stres” la care organismul uman este supus. Spre exemplu dopamina, oferă sentimentul de plăcere, motivare și focalizare.

Eliberarea ei este stimulată de consumul de zahăr și alcool, iar nivelul ridicat conferă o stare de euforie, bucurie, relaxare, plăcere și fericire, alină durerea fizică și emoțională și produce o stare exagerală de bună dispoziție și pace lăuntrică. Stimularea artificială a neurotransmițătorilor provoacă dependența creierului de substanța respectivă, acesta căutând noi surse de „hrană”.

Așa cum am spus cercetătorii au descoperit că adicția reprezintă o boală cronică, aceasta nepermițând recuperarea totală, dependenții fiind predispuși să revină la vechile obiceiuri, depășirea adicției fiind parțială, efortul psihic este intens iar factorul cel mai important în mentinerea abstineței este voința.

Cu toate acestea primind ajutor și orientându-ți atenția spre activități constructive, dependențele pot fi ținute sub control, iar viața poate urma un curs normal.

Surse: ziare.com | viataverdeviu.ro

Un articol scris de: Gabriela Dragomir

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!