Imagine articol
Descoperă · 26 nov. 2018, 16:54:29

Despre dependență

CE ESTE DEPENDENȚA?

Cu toții am auzit despre diversele tipuri de „dependențe” și efectele lor nocive. Dar se pun următoarele întrebări: Știm noi cu adevărat ce este dependența? Înțelegem noi așa cum trebuie acest concept? Acest articol urmărește cele două întrebări și încearcă să le răspundă.

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române găsim mai multe sensuri ale conceptului de dependență, însă ne vom opri atenția la trei dintre ele definiție:

1. Situația de a fi dependent; stare de subordonare, de supunere.

2. Tulburare psihică manifestată prin lipsă de inițiativă, prin atașament total față de unele persoane. 

3. Stare patologică datorată obișnuinței de a consuma alcool, stupefiante, medicamente. 

După 4 ani de consultări, un număr de 80 de experți întruniți la Societatea Americană pentru Medicină Adictivă au ajuns la concluzia că „dependența este o afecțiune cronică a creierului, nu o simplă problemă comportamentală (…)”.

„Boala distorsionează gândirea, emoțiile si percepțiile, făcând ca oamenii să se poarte în moduri pe care cei din jur nu le înțeleg", s-a pronunțat dr. Raju Hajela, președintele comisiei care a supervizat noua definiție.

„Mai simplu spus, dependența nu este o alegere. Comportamentele adicției sunt manifestări ale bolii, nu o cauză a acesteia”. Așadar, adicția reprezintă o boală al cărei tratament necesită monitorizare pe tot parcursul vieții, necesitatea celui dependent de obiectul adicției sale fiind permanentă și cu neputință de a fi eliminată.

CUM SE MANIFESTĂ DEPENDENȚA?

La nivelul creierului există mai multe tipuri de neurotransmițători, fiecare dintre aceștia fiind eliberați cu diverse scopuri, în diferite „momente de stres” la care organismul uman este supus. Spre exemplu dopamina, oferă sentimentul de plăcere, motivare și focalizare.

Eliberarea ei este stimulată de consumul de zahăr și alcool, iar nivelul ridicat conferă o stare de euforie, bucurie, relaxare, plăcere și fericire, alină durerea fizică și emoțională și produce o stare exagerală de bună dispoziție și pace lăuntrică. Stimularea artificială a neurotransmițătorilor provoacă dependența creierului de substanța respectivă, acesta căutând noi surse de „hrană”.

Așa cum am spus cercetătorii au descoperit că adicția reprezintă o boală cronică, aceasta nepermițând recuperarea totală, dependenții fiind predispuși să revină la vechile obiceiuri, depășirea adicției fiind parțială, efortul psihic este intens iar factorul cel mai important în mentinerea abstineței este voința.

Cu toate acestea primind ajutor și orientându-ți atenția spre activități constructive, dependențele pot fi ținute sub control, iar viața poate urma un curs normal.

Surse: ziare.com | viataverdeviu.ro

Un articol scris de: Gabriela Dragomir

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

 • Descoperă · 15 mai 2019, 16:03:44

  Cinci moduri prin care poți controla anxietatea

  Definită ca un sentiment de nesiguranță care pare să fie prezent mai tot timpul indiferent de context, și care are legătură cu un pericol potențial sau perceput, anxietatea poate fi de mai multe feluri: anxietate generalizată, anxietate socială, fobiile ș
 • Descoperă · 19 apr. 2019, 19:15:05

  Educația copiilor: gestionarea comportamentelor dificile

  Comportamentul copiilor este unul dintre subiectele de interes pentru orice părinte. Fie că vorbim despre comportamentele pe care am dori ca ei să le aibă, fie că ne referim la cele cu care ne confruntăm zi de zi în încercarea de a le modela,  modelul A-B
 • Descoperă · 9 apr. 2019, 20:53:56

  Tulburarea de personalitate antisocială

  Tulburarea de personalitate antisocială a fost numită de-a lungul timpului nebunie morală, egopatie, sociopatie, psihopatie și nebunie fără delir pentru a descrie persoane cu răspunsuri emoționale inadecvate, crize de furie necontrolate, însă cu abilitate
 • Descoperă · 4 apr. 2019, 11:49:38

  Ce este și cum se tratează insomnia

  Insomnia este cea mai întâlnită tulburare de somn, ea afectează milioane de oameni, fiind fie o condiție primară, fie o cauză a unei alte tulburări.
 • Descoperă · 27 feb. 2019, 10:09:36

  Ce să faci atunci când ești singur

  În timp ce majoritatea oamenilor privesc într-un mod negativ singurătatea, aceasta poate fi văzută și ca o oportunitate de a te redefini fără a depinde de ceva sau cineva