Descoperă · sâmbătă, 4 aug.

Respiro Help

Descoperă care sunt cei patru stâlpi ai unei vieți cu sens

 

În zilele noastre foarte mulți oameni sunt depresivi, singuri, lipsiți de speranță și nemulțumiți de viața lor. Mai mulți cercetători susțin că, deși stilul de viață s-a îmbunătățit în ultimele decenii, joburile au devenit mai accesibile, posibilitățile au crescut, cunoștințele legate de comunicare și emoții au devenit mai răspândite însă nivelul de satisfacție al oamenilor s-a diminuat.

Care este cauza?

Secolul XXI a adus omenirii o bunăstare fizică crescută. Dacă acum câteva decenii oamenii încercau să supraviețuiască, să ducă un trai decent, să obțină drepturi, în prezent oamenii încearcă să se focalizeze pe propria viață și să o trăiască cât mai rezonabil pentru ei înșiși.

Practic, oamenii se centrează pe a avea un trai cât mai bun, care să le asigure o stare permanentă de bunăstare, cu alte cuvinte, vor să fie fericiți. Fericirea este definită ca fiind o senzație de confort, o lipsă a problemelor și o stare de bine în prezent.  De multe ori, centrarea pe a fi fericiți nu este întotdeauna calea spre a ne simți împliniți în viață. Focalizarea pe sentimentul îndelungat de fericire nu este tocmai una realistă. Fericirea este un sentiment, care nu poate fi mereu accesat și care își schimbă gradația sau dispare la un moment dat.

Tocmai această țintă spre o stare permanentă de fericire conduce de multe ori la nemulțumire. Martin Seligman (considerat părintele psihologiei pozitive) susține că a găsi un sens al vieții este un factor mult mai important pentru a ne simți împliniți decât a căuta constant o stare de bine. Studiile au arătat că persoanele care se axează pe a acorda sens în ceea ce fac sunt mai reziliente, se descurcă mai bine la școală și la muncă.

Acest fapt se poate datora explicației conform căreia oamenii care caută un sens în muncă, studiu și viață nu se lasă ușor afectați de stările negative și continuă să își îndeplinească țelul. Sensul în viață poate fi dat de mai multe lucruri. Există patru surse majore care pot să confere un sens în ceea ce facem. Aceste surse sunt denumite „stâlpi”:

1. Primul stâlp este apartenența. Apartenența la grupuri sau apropierea față de persoanele dragi poate da sens vieții noastre. Bineînțeles, relațiile cu oamenii respectivi trebuie să aducă siguranță, dragoste și apreciere. De asemenea, este necesar ca și noi să putem oferi aceleași beneficii celor apropiați. Relațiile cu ceilalți sunt cele pe care noi ni le formăm și căutarea de relații stabile și pozitive poate reprezenta un obiectiv important în viață.

2. Al doilea stâlp al unei vieți cu scop este căutarea de obiective pe termen lung. Aceste obiective pot fi de factură emoțională: susținerea copiilor, ajutarea oamenilor cu probleme. Obiectivele pot fi și profesionale sau educaționale: găsirea unui loc de muncă care să aducă satisfacție sau finalizarea unor studii.

3. De asemenea, a avea constantă grijă de noi înșine este foarte important. A ne provoca pe noi, a ieși din zona de confort, a căuta mereu să ne îmbunătățim poate să confere un scop major în viața noastră. A căuta pasiuni care ne dezvoltă abilități, cum ar fi diferite sporturi, artă, voluntariate ne ajută pe plan personal. Dezvoltarea poate fi și pe plan spiritual. 

4. În final, ultimul stâlp al unei vieți cu sens este povestea pe care noi înșine ne-o spunem. Viața este o serie de evenimente care ni se întâmplă și din păcate nu le putem controla pe toate. Însă noi putem să interpretăm în proprie manieră ceea ce ni se întâmplă. Povestea pe care ne-o spunem face diferența.

Noi suntem cei care alegem să nu fim victimele situațiilor, ci să schimbăm modul în care ne raportăm la ceea ce ni se întâmplă. Spre exemplu, pierderea unui loc de muncă poate fi un eveniment supărător, însă noi îl putem interpreta în maniera în care ne putem găsi un nou loc de muncă și noul loc ne va putea oferi oportunități noi, învățare și oameni noi alături de care ne putem simți bine.

Așadar, fericirea este foarte importantă în viața noastră și este bine să o căutăm, însă în momentele grele este necesar să construim un sens a ceea ce ni se întâmplă. O viață în care noi căutăm permanent să realizăm obiective, să lucrăm cu noi înșine și interpretăm lucrurile într-o manieră pozitivă și sănătoasă ne va face să ne simțim împliniți. Atunci când fericirea dispare, să ne gândim la un lucru: putem găsi oricând un sens la TOT. Să îl făurim cu încredere!

Un articol scris de Irina Manarcă, studentă la facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!