Imagine articol
Descoperă · 4 aug. 2018, 12:23:41

Descoperă care sunt cei patru stâlpi ai unei vieți cu sens

SENSUL VIEȚII

În zilele noastre foarte mulți oameni sunt depresivi, singuri, lipsiți de speranță și nemulțumiți de viața lor. Mai mulți cercetători susțin că, deși stilul de viață s-a îmbunătățit în ultimele decenii, joburile au devenit mai accesibile, posibilitățile au crescut, cunoștințele legate de comunicare și emoții au devenit mai răspândite,  nivelul de satisfacție al oamenilor s-a diminuat.

 Care este cauza?

Secolul XXI a adus omenirii o bunăstare fizică crescută. Dacă acum câteva decenii oamenii încercau să supraviețuiască, să ducă un trai decent, să obțină drepturi, în prezent oamenii încearcă să se focalizeze pe propria viață și să o trăiască cât mai rezonabil pentru ei înșiși.

Practic, oamenii se centrează pe a avea un trai cât mai bun, care să le asigure o stare permanentă de bunăstare, cu alte cuvinte, pe a fi fericiți. Fericirea este  defenită ca fiind o senzație de confort, o lipsă a problemelor și o stare de bine în prezent.  De multe ori, centrarea pe a fi fericiți nu este întotdeauna calea spre a ne simți împliniți în viață. Focalizarea pe sentimentul îndelungat de fericire nu este tocmai una realistă. Fericirea este un sentiment, care nu poate fi mereu accesat și care își schimbă gradația sau dispare la un moment dat.

Tocmai această țintă spre o stare permanentă de fericire conduce de multe ori la nemulțumire. Martin Seligman ( considerat părintele psihologiei pozitive) susține că a găsi un sens vieții este un factor mult mai important în a ne simți împliniți decât a căuta constant acea stare de bine. Studiile au arătat că persoanele care se axează pe a da un sens în ceea ce fac sunt mai reziliente, se descurcă mai bine la școală și la muncă.

Aceast fapt se poate datora explicației conform căreia oamenii care caută un sens în muncă, studiu și viață nu se lasă ușor afectați de stările negative și continuă să își îndeplinească țelul. Sensul în viață poate fi dat de mai multe lucruri. Există patru surse majore care pot să confere un sens în ceea ce facem. Aceste surse sunt denumite ,stâlpi’’

CEI 4 STÂLPI AI UNEI VIEȚI CU SENS

1. Primul stâlp este apartenența. Apartenența la grupuri sau apropierea față de persoanele dragi poate da un sens vieții noastre. Bineînțeles, relațiile cu oamenii respectivi trebuie să aducă siguranță, dragoste și apreciere. De asemenea, este necesar ca și noi să putem oferi aceleași beneficii celor apropiați. Relațiile cu ceilalți sunt cele pe care noi ni le formăm și căutarea de relații stabile și pozitive poate reprezenta un obiectiv important în viață.

2. Al doilea stâlp al unei vieți cu scop este căutarea de obiective pe termen lung. Aceste obiective pot fi de factură emoțională: susținerea copiilor, ajutarea oamenilor cu probleme. Obiectivele pot și profesionale sau educaționale: găsirea unui loc de muncă care să aducă satisfacție sau finalizarea unor studii.

3. De asemenea, a avea constantă grijă de noi înșine este foarte important. A ne provoca pe noi, a ieși din zona de confort, a căuta mereu să ne îmbunătățim poate să confere un scop major în viața noastră. A căuta pasiuni care ne dezvoltă abilități, cum ar fi diferite sporturi, artă, voluntariate ne ajută pe plan personal. Dezvoltarea poate fi și pe plan spiritual. 

4. În final, ultimul stâlp al unei vieți cu sens este povestea pe care noi înșine ne-o spunem. Viața este o serie de evenimente care ni se întâmplă și din păcate nu le putem controla pe toate. Însă noi putem să interpretăm în proprie manieră ceea ce ni se întâmplă.  Povestea pe care noi ne-o spunem face diferența.

Noi suntem cei care alegem să nu fim victimele situaților, ci să schimbăm modul în care ne raportăm la ceea ce ni se întâmplă. Spre exemplu, pierderea unui loc de muncă poate fi un eveniment supărător, însă noi îl putem interpreta în maniera în care ne putem găsi un nou loc de muncă și noul loc ne va putea oferi oportunități noi, învățare și oameni noi alături de care ne putem simți bine.

Așadar, fericirea este foarte importantă în viața noastră și este bine să o căutăm, însă în momentele grele este necesar să construim un sens a ceea ce ni se întâmplă. O viață în care noi căutăm permanent să realizăm obiective, să lucrăm cu noi înșine și interpretăm lucrurile într-o manieră pozitivă și sănătoasă ne va face să ne simțim împliniți. Atunci când fericirea dispare, să ne gândim la un lucru: putem găsi oricând un sens la TOT. Să îl făurim cu încredere!

 

Un articol scris de:

Irina Manarcă,

Studentă la facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

 • Descoperă · 12 ian. 2019, 13:16:48

  Cine pe cine dezamăgește?

  Mi-aș dori să discutăm azi puțin despre dezamăgire. E ușor să vorbim despre planuri și obiective, despre prietenie, iubire sau încredere
 • Descoperă · 7 ian. 2019, 13:49:36

  Conflictul - luptă sau tratative?

  Comunicarea. Un subiect despre care se oferă workshop-uri, cursuri sau chiar departamente la diferite facultăți. Cu toate astea, tot mai vedem în jurul nostru oameni care se ceartă, sunt certați sau chiar nu îşi vorbesc. Dar diferențele de opinie nu trebu
 • Descoperă · 2 ian. 2019, 14:24:45

  Frica și urmările sale

  Cercetările unui studiu au demonstrat că lipsa unei enzime din creier cauzează frica exagerată. Descoperă în acest articol și alte aspecte despre frică și urmările sale.
 • Descoperă · 21 dec. 2018, 14:45:08

  A fi tu însuți: între curaj și teamă de respingere

  Redescoperirea identității necesită voință, răbdare dar și puterea de a depăși înfrângerile, suferința și rănile de pe parcursul vieții. Acceptarea și depășirea „obstacolelor” din trecut este primul pas și cel mai important în redescoperirea sinelui.
 • Descoperă · 19 dec. 2018, 10:44:54

  Ești tu cu adevărat unic?

  Ne place să credem că suntem unici. Cu toate acestea, atunci când suntem întrebați: “Ce te face unic?, unii dintre noi, ne aflăm în dificultate când trebuie să oferim un răspuns.