Descoperă · marți, 13 dec.

Respiro Help

De ce oare am nevoie de iubire?

Fiecare dintre noi, nutreşte o dorinţă intensă de a fi iubit. Nevoia, căci este mai degrabă o nevoie, decât o dorinţă, aşa cum au arătat experimentele, este considerată una dintre nevoile fundamentale umane pentru o dezvoltare psihologică sănătoasă. Trei oameni de ştiinţă, au susţinut această ipoteză prin cercetările lor:

1. Copiii vin în lume biologic pre-programaţi pentru a forma ataşamente cu alţii, pentru că acest lucru îi va ajuta să supravieţuiască, susţine John Bowlby prin teoria ataşamentului.

Ataşamentul se exprimă ca o legătură durabilă, de protecţie, iubire şi securitate, ca sursă puternică de confort şi echilibru emoţional. Această legătură acţionează ca un prototip pentru toate relaţiile sociale viitoare, astfel încât, în funcţie de tipul de ataşament dezvoltat, consecinţele pot fi îmbucurătoare, sau nu.

2. Lipsa atingerii e dovedit ştiinţific, unul din cei mai marcanţi factori de stres ce se pot manifesta în dezvoltarea fiinţei umane. Atingerea ajută copilul să crească şi să se dezvolte. Absenţa ei, încetineşte ritmul dezvoltării.

Psihologul Harry Harlow a realizat unul din cele mai controversate experimente. Studiind problema ataşamentului, a izolării sociale şi a deprivării materne, Harlow a încercat să răspundă unei întrebări fireşti: „de ce se ataşează copiii de mamă?” Motivul să fie oare hrana?

Pentru a-şi testa ipotezele Harlow a crescut maimuţe orfane, în captivitate. Le-a oferit la alegere, două tipuri de mame surogat, artificiale, ambele imitând o maimuţă-mamă. La una dintre maimuţele manechin, a plasat pe piept o sticlă cu lapte, această fiind „mama” ce oferea nutriţie, realizată din sârmă. Cealaltă maimuţă-manechin era similară cu prima, realizată însă, din pluş.

Ce au preferat maimuţelele? Hrana sau atingerea? În toate situaţiile maimuţele au preferat „mama” care le oferea atingere. Maimuţele care nu au avut parte de nici o interacţiune, au dezvoltat un comportament stereotip, de auto-alinare şi s-au dovedit a fi mult mai temătoare, cu tendinţa redusă de explorare a mediului.

Studiile făcute de Harlow ne arată cât de importante sunt: atingerea, contactul fizic, relaţia mama-copil în primii ani de viaţă. „Omul nu poate trăi doar cu lapte. Dragostea e o emoţie ce nu are nevoie să fie hrănită cu biberonul sau cu linguriţa”, a concluzionat Harlow.

3. Primele încercări de studiere a fenomenului deprivării materne au fost făcute de Rene Spitz, care a descris termenul de depresie anaclitică, pornind de la observaţii făcute pe copii spitalizaţi. La vremea respectivă, părinţii nu aveau voie să fie internaţi cu copiii lor în spital, pentru că se considera că relaţia cu mama nu are importanţă; de bază în dezvoltarea copiilor fiind doar hrana şi îngrijirea. Experimentele lui Harlow, care au dovedit contrariul, s-au derulat ulterior şi au avut că bază de pornire tocmai studiile lui Spitz.

Studiul lui Spitz arată că, dacă un copil este despărţit de obiectul de afecţiune (mama) în primul an de viaţă, acest lucru provoacă dezechilibru în dezvoltare, iar acest dezechilibru în dezvoltare poate genera în funcţie de alţi factori de mediu, modificări psihosomatice irecuperabile (în unele cazuri chiar moarte), la copii altfel sănătoşi.

La maturitate, nevoia de ataşament nu dispare. Nevoia de o legătură durabilă, de protecţie, iubire, securitate şi atingere (contact fizic), ca sursă puternică de confort şi echilibru emoţional ne însoţeşte pe tot parcursul vieţii. De aici şi nevoia noastră de a ne simţi iubiţi. 

În lipsa satisfacerii ei, ar putea apărea: scăderi ale nivelului de sănătate, fericire, predispoziţie către boli mintale, fizice, dar şi probleme de comportament.

Dacă eşti curios cu privire la efectul pe care oferirea de iubire îl poate avea asupra nivelului de fericire, poţi face chiar şi tu un mic experiment. Oferă un zâmbet, un gand bun, o îmbrăţişare, o încurajare cuiva şi vei vedea cum funcţionează teoria în practică.

Un articol scris de: Mădălina Caravețeanu

Bibliografie:

https://www.psychologytoday.com/blog/sapient-nature/201401/the-need-love

http://www.simplypsychology.org/attachment.html

http://www.prokid.ro/sfaturi-practice/sfaturi_practice/4_tipuri_de_atasament_parinti_copii-2160/

http://www.inbratelamami.ro/2014/06/mami-ia-ma-in-brate-despre-importanta.html

https://www.psychologytoday.com/blog/in-the-name-love/201403/why-we-all-need-belong-someone

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!