Descoperă · joi, 6 iun.

Respiro Help

Cum să faci față atunci când cineva drag se confruntă cu o boală psihică

Modul în care bolile mintale pot afecta familia și prietenii

Momentul în care te confrunți cu un diagnostic ce presupune o boală psihică cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară, tulburare de panică, tulburare obsesiv-compulsivă sau tulburare depresivă majoră, poate fi unul traumatizant. De asemenea, este și mai dificil atunci când partenerul sau o persoană din familie se confruntă cu o astfel de suferință psihică. Atunci când un membru al familiei este diagnosticat cu o boală psihică, întreaga familie este afectată. 

Tulburările psihice grave au deseori o componentă biologică. Ele nu sunt rezultatul unei educații greșite primite din partea părinților și probabil că nu ar fi putut fi prevenite, indiferent de ceea ce am fi făcut diferit. Atunci când ne confruntăm cu un astfel de diagnostic, este normal să resimțim emoții puternice și adesea neplăcute.

Mai mult, s-ar putea să ne simțim jenați de către comportamentul celui afectat, care poate fi greu de înțeles și acceptat. De asemenea, multe persoane simt o furie puternică într-o asemenea circumstanță chiar față de persoana diagnosticată.

De multe ori se întâmplă ca părinții să se învinovățească pentru suferința copiilor diagnosticați cu o boală psihică. Sentimentele de rușine și furie se alătură celui de vinovăție, iar durerea resimțită de aici este foarte puternică.

În cazul în care sunteți părintele unui copil diagnosticat cu o boală psihică

În acest caz, părinții trebuie să își reevalueze așteptările cu privire la viitor atunci când un copil dezvoltă o boală psihică severă. În acest proces, părinții pot resimți o stare de adâncă tristețe când se gândesc la viitorul copilului lor. Aceste sentimente și emoții, deși sunt dificile, sunt normale.

Este important să vă păstrați și să aveți grijă de propria sănătate pe măsură ce vă îngrijiți de persoana care suferă și este de asemenea important să păstrați o bună relație cu ceilalți membri ai familiei, inclusiv cu soțul, soția sau partenerul. 

În cazul în care vă confruntați cu o astfel de situație, este posibil să fi observat faptul că vă concentrați mai puțin atenția asupra celorlalți copii ai familiei. Frații sănătoși pot simți neliniștea și frustrarea față de responsabilitățile suplimentare pe care se așteaptă să le ia asupra lor. În acest caz, încercați să puneți un timp deoparte pentru fiecare copil, astfel încât aceștia să simtă că le acordați atenție și totodată, spuneți-le cât de mult apreciați ajutorul lor. 

Comunicarea clară și onestă este crucială în aceste contexte pentru întreaga familie. De exemplu, nu vă temeți să întrebați atât copiii bolnavi cât și pe cei sănătoși cum se simt cu privire la schimbările prin care trece familia. Menținerea unei linii de comunicare deschise va determina ca lucrurile să meargă mai bine – atât la primirea diagnosticului, cât și în viitor. 

Dacă sunteți partenerul unui persoane diagnosticate cu o boală psihică

Relațiile sunt minunate, dar provocatoare chiar și în cele mai bune condiții. Când unul dintre parteneri are o suferință psihică, situația poate deveni fragilă și complexă. De cele mai multe ori, cel puțin pe termen scurt, partenerul celui diagnosticat își va asuma mai multe responsabilități. Pentru o persoană care este deja îngrijorată de ceea ce se întâmplă cu partenerul său, este deosebit de greu să petreacă mai mult timp menținând gospodăria sau îngrijind de ceilalți. 

Cuplul sau familia trebuie să țină cont de faptul că starea  persoanelor diagnosticate cu boli psihice grave se poate îmbunătăți în timp iar atitudinea și comportamentul unui partener poate aduce o contribuție majoră la redresare. Ceea ce ajută în astfel de contexte este o atitudine de acceptare și de menținere a unor așteptări realiste în legătură cu partenerul diagnosticat. 

Caută ajutor

Pe măsură ce încercați să vă adaptați în ceea ce privește nevoile partenerului, este important să identificați care sunt posibilele surse de suport. De cele mai multe ori, sursele de suport se regăsesc în dreptul celor care au trecut prin situații similare cu ale noastre. Cu alte cuvinte ați putea încerca să căutați și să vă integrați într-un grup de persoane care se confruntă cu aceleași probleme. 

Atunci când te confrunți cu diagnosticul de boală psihică în dreptul unei persoane apropiate este foarte ușor să te concentrezi doar asupra ei și să uiți de tine și de nevoile tale. Încearcă să mănânci sănătos, să faci sport și să dormi suficient. Este important să ai în vedere sănătatea ta și în același timp, vei putea să fii alături de cel drag într-o formă mult mai sănătoasă.

Totodată, nu ezita să soliciți ajutorul serviciilor calificate, atât medicale cât și psihologice. Atunci când este posibil, apelează la prieteni sau la ceilalți membri ai familiei pentru a te ajuta la sarcinile zilnice. Atunci când un membru al familiei este diagnosticat cu o boală psihică, este normal să apară schimbări în dinamica familiei. Mai mult, este nevoie de timp pentru ca diagnosticul să fie acceptat iar lucrurile să intre pe un nou făgaș. 

Ceea ce poate ajuta este faptul că cei diagnosticați cu boli psihice pot învăța să trăiască cu acestea și pot trăi o viață împlinită. 

Sursa:

https://www.apa.org/helpcenter/serious-mental-illness

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!