Descoperă · luni, 17 iun.

Respiro Help

Cum să faci față unei pierderi?

Depășirea pierderii unui prieten apropiat sau a unui membru din familie poate fi una dintre cele mai dificile provocări cu care ne confruntăm mulți dintre noi. Pierderea este înțeleasă ca o parte naturală a vieții, dar putem totuși să fim copleșiți de șoc și de confuzie, ceea ce duce la perioade prelungite de tristețe sau depresie. 

Durerea pierderii unui prieten apropiat sau a unei rude necesită timp, dar ea poate fi și catalizatorul unei reînnoiri a sensului vieții. Următoarele strategii pot fi de folos persoanelor care au suferit o pierdere importantă. 

Vorbește despre moartea persoanei dragi cu prietenii și colegii ca aceștia să poată înțelege ce s-a întâmplat și să-și amintească de persoana pierdută. Negarea morții este o modalitate ușoară de a te izola și îi va frustra pe cei care te-ar putea sprijini. 

Acceptă-ți sentimentele. Oamenii experimentează tot felul de emoții după moartea unei persoane apropiate. Tristețe, furie, frustrare și chiar epuizare. Toate sunt normale. 

Ai grijă de tine și de familia ta. Mănâncă bine, fă mișcare și odihnește-te suficient. Te va ajuta să treci prin fiecare zi și să mergi mai departe. 

Ajută alte persoane care trec prin asta. Ajutarea altor persoane are avantajul de a te face să te simți mai bine. Împărtășirea poveștilor te poate ajuta să faci față mai ușor. 

Amintește-ți să comemorezi. Păstrează la vedere o fotografie cu un moment plăcut, continuă un obicei care îi făcea plăcere, plantează o grădină în memoria persoanei pierdute. Alege ceva ce îți permite să onorezi relația unică pe care ai avut-o cu acea persoană. 

Cere ajutorul. Dacă te simți blocat sau copleșit de emoțiile tale, te-ar putea ajuta să discuți cu un psiholog sau cu un alt profesionist din domeniul sănătății mintale care te poate ajuta să faci față sentimentelor și să găsești căi prin care să-ți revii. 

Fiecare reacționează diferit la moarte și folosește mecanisme diferite pentru a face față durerii. Cercetările arată că majoritatea oamenilor pot procesa pierderea pe măsură ce timpul trece, dacă au sprijin social și obiceiuri sănătoase. Acordă-ți timpul de care ai nevoie.

 

 

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!