Experimentează · marți, 3 sept.

Respiro Help

Cum să dai sfaturi

Indiferent dacă este cerut sau nu, un sfat poate fi sau supărător, sau util; poate distruge relații sau poate avea un efect pozitiv. Poate furniza idei și informații noi și îl poate ajuta pe celălalt să identifice opțiunile de care dispune, să ia hotărâri, să progreseze și să preia controlul asupra unei situații. 

Ca să fii sigur că sfaturile tale vor fi primite bine, ține cont de recomandările de mai jos: 

Ascultă cu atenție. Chiar dacă ești perspicace sau ai trecut printr-o situație similară, mai întâi trebuie să asculți cu atenție ce are de spus cealaltă persoană. Ascultă și află cât mai mult cu putință despre situația sa. Dacă ai nevoie de lămuriri, cere-le. Calitatea de a fi un bun ascultător activ te va ajuta nu numai să dau un sfat bun, ci crește și șansele ca celălalt să îți urmeze sfatul. De ce? Pentru că dacă ai ascultat și ai verificat dacă ai înțeles bine, vei da un sfat pertinent. Însă dacă nu te simți în măsură au cunoscător al unei situații ca să dai sfaturi, spune-o deschis. 

Dacă ai ascultat cu atenție și simți că poți fi de ajutor, asigură-te că cealaltă persoană vrea într-adevăr un sfat de la tine. Poate că nu vrea decât să se descarce și să o asculți. Fii un ascultător util și așteaptă un semnal înainte de a reacționa. Află dacă celălalt vrea un sfat – care este scopul său? Cel mai important este să întrebi: „Ce ai dori să se întâmple?”, astfel încât să îți poți adapta sfatul în funcție de scopul sau rezultatul declarat de celălalt. Întreabă: „Vrei idei pentru a-ți îmbunătăți situația?” sau: „Aș putea să îți sugerez ceva?” sau: „Ai vrea să îți prezint părerea mea/sfatul meu?”.

Dă un sfat scurt și la obiect. Adaptează-ți sfatul în funcție de scopul sau rezultatul urmărit de cealaltă persoană. Chiar dacă, aparent, există un răspuns corect la problema respectivă, gândește-te la cum ar putea evolua situația și, împreună cu interlocutorul tău, evaluează argumentele pro și contra pentru fiecare scenariu. Ajută-l să ajungă la o concluzie și decizie proprie. După ce vorbești câteva minute, dă-i din nou cuvântul celuilalt: „Ce părere ai despre asta?”.

Ferește-te să faci judecăți de valoare. Gândește-te la situația în care ai dat ultima oară un sfat cuiva. Ți-ai exprimat preocuparea și înțelegerea sau ai fost frustrat, furios și îngrijorat cu privire la situația respectivă? Când te încearcă astfel de sentimente, ți se poate părea că dai un sfat bun, dar probabil că treci drept negativ sau critic. Folosește un limbaj pozitiv. În loc să îți începi sfatul cu: „De ce nu ai...?” sau „Ar fi trebuit să...”, acceptă că ce-i făcut e bun făcut și concentrează-te asupra a ceea ce s-ar putea face în continuare. Încearcă o exprimare cum ar fi: „Ce-ar fi dacă...?” sau „Poate că e bine să iei în calcul...”. 

Dă-ți seama când trebuie să renunți. Chiar dacă cealaltă persoană îți cere sfatul, nu înseamnă neapărat că îl va și urma. Sentimentele și emoțiile sale în legătură cu situația respectivă ar putea diferi de ale tale, așa că nu poți ști niciodată sigur care este sfatul potrivit pentru altcineva. Nu fi surprins dacă o persoană îți respinge sfatul bun și hotărăște să își urmeze propriul plan de acțiune (potențial distrugător). 

Sursa: Gill Hasson (2012). Cum să-ți dezvolți abilitățile de comunicare. Iași: Polirom, pp. 152-155.

 

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

Ce este respectul de sine și cum îl poți dezvolta?
Cu toții am auzit vorbindu-se despre importanța respectului de sine, aceasta devenind o expresie des utilizată în ultimii ani.
Legătura dintre depresie și sistemul imunitar
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mentale - aproximativ 10% până la 20% din populație suferă un episod depresiv în viața lor.
Viața de cuplu după infidelitate
Cuplurile se pot confrunta, de-a lungul timpului, cu numeroase provocări. Modul în care sunt gestionate aceste provocări de către cei doi parteneri va stabili soarta relației.
Coronavirus și pandemia fricii. Ce se poate face
Pe măsură ce cazurile de COVID-19 proliferează, există o pandemie a fricii care se desfășoară alături de pandemia de coronavirus.
Șase strategii psihologice pentru a trece peste o despărțire
Astăzi, cei mai mulți oameni care se așteaptă la o despărțire se pot considera norocoși dacă află noutăţile faţă în faţă
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!