Imagine articol
Deconectează-te · 25 iul. 2019, 10:17:24

Cum construiești un climat de comunicare pozitiv?

O modalitate de a contribui și a construi un climat de comunicare pozitiv se referă la folosirea mesajelor de confirmare, adică acele comportamente care le comunică altor oameni valoarea proprie. Specialiștii în comunicare au identificat trei tipuri de mesaje de confirmare, de la cel cu valența de confirmare cea mai mică la cel cu valența cea mai mare:

Recunoașterea – cel mai elementar act de confirmare constă în a recunoaște faptul că o altă persoană există și merită atenția ta. A răspunde la un SMS primit de la cineva, a suna pentru a întreba un prieten ce a făcut în ziua respectivă și contactul vizual cu o persoană pe care tocmai ai cunoscut-o la un curs – toate acestea sunt modalități de comunicare a mesajului „Recunosc că tu contezi”. În schimb, dacă faci tot posibilul pentru a evita un vecin vorbăreț și nu răspunzi la un e-mail de la o rudă pe care o consideri enervantă, acesta este un act de infirmare. 

Un exemplu în acest sens este biletul de adio al unui bărbat în jur de 30 de ani și care, înainte de a se urca pe podul Golden Gate din San Francisco pentru a se sinucide, a lăsat scris „Voi merge pe jos până la pod. Dacă o singură persoană îmi va zâmbi pe drum, nu voi sări”. Recunoașterea este esențială pentru oameni, deoarece nevoia noastră de apartenență este foarte mare. 

Confirmarea– un tip de confirmare pozitivă constă în recunoașterea sentimentelor și gândurilor altei persoane. Un exemplu pot fi acele acte de confirmare când soliciți opinia cuiva, ideile sale sau când pui întrebări cu privire la sentimentele altei persoane. La fel de important ca și solicitarea informațiilor respective este și ascultarea atentă a ceea ce spune persoana respectivă. Folosirea comportamentelor de ascultare activă – de exemplu, parafrazarea și adresarea unor întrebări ce confirmă atenția – transmite mesajul că ești atent la spusele celuilalt. O serie de studii arată că oamenii receptează o confirmare sporită atunci când percep că alții le ascultă ideile – chiar dacă nu sunt de acord cu ei – decât când percep că persoanele din jur nu îi ascultă atent. 

Susținerea– mulți dintre oamenii cu care comunicăm apreciază faptul că îi ascultăm, deși în cele din urmă nu suntem de acord cu ideile lor. Totuși, cea mai pozitivă formă de confirmare este de a oferi susținere, care semnalează faptul că ești de acord cu spusele celeilalte persoane. Uneori poți susține pe deplin mesajul altcuiva, de exemplu, atunci când îți exprimi acordul complet cu o opinie. Alteori, poți oferi o confirmare parțială, de exemplu, când îi spui unui prieten că ești de acord cu sentimentele sale, dar nu neapărat și cu acțiunile lui. Conform studiilor, persoanele implicare în relații personale pozitive, stabile, caută și profită de șansele de a-și acorda reciproc susținere. 

Sursa: Kory Floyd (2013). Comunicarea interpersonală, Iași: Polirom.

 

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare