Experimentează · marți, 23 iul.

Respiro Help

Comunicarea în relația de cuplu

Partenerii dintr-o relație de cuplu pot avea conflicte privind multe aspecte, inclusiv felul în care își petrec timpul și își cheltuie banii, felul în care își cresc copii și își gestionează obligațiile personale și profesionale și felul în care li se desfășoară viața sexuală. Deși conflictele nu sunt amuzante, nu sunt neapărat rele pentru o relație. Modul în care cuplul gestionează conflictele – mai degrabă decât nivelul de conflicte cu care se confruntă – influențează succesul relației. 

O mare parte din ceea ce știm despre modul în care partenerii romantici gestionează conflictul provine din studiile despre căsătorie. John Gottman, specialist în psihologie socială și în terapie maritală, a petrecut mulți ani studiind felul în care comunică soții în timpul episoadelor de conflict. Conform cercetărilor sale, cuplurile maritale pot fi clasificate în patru grupuri, în funcție de modul în care gestionează conflictele:

Cuplurile validante discută despre dezacordurile lor în mod deschis și cooperant. În astfel de cupluri, soții comunică cu respect față de opiniile celuilalt, chiar și atunci când nu sunt de acord cu partenerul. Rămân calmi, chiar și atunci când discută subiecte extrem de controversate. De asemenea, folosesc umorul și manifestări de emoție pozitivă pentru a disipa tensiunea ce poate fi indusă de conflict. 

Cuplurile volatile discută la rândul lor deschis despre dezacorduri, dar într-un mod mai degrabă competitiv decât cooperant. Cu alte cuvinte, fiecare soț încearcă să-l convingă pe celălalt să-i adopte punctul de vedere. Conflictele acestui tip de cuplu tind să fie marcate de manifestări ale emoțiilor negative, mai degrabă decât pozitive. Totuși, acete conflicte sunt urmate adesea de perioade intense de afecțiune și „împăcare”. 

Conform studiilor lui Gottman, cuplurile volatile sunt cele mai comunicative și mai expresive dintre toate tipurile de cupluri.

Cuplurile care evită conflictul gestionează dezacordurile în mod direct, mai degrabă decât deschis. Pentru a evita disconfortul determinat de implicarea în conflict, aceste cupuri încearcă să risipească emoțiile negative și să se concentreze asupra asemănărilor dintre ele. Au impresia că nu au mult de câștigat dacă dau curs conflictului în mod direct și cred că majoritatea problemelor se vor rezolva de la sine. Adesea „sunt de acord să nu fie de acord”, această tactică permițându-le să evite conflictul, dar problememele care îl generează pot rămâne nerezolvate. 

Cuplurile ostile manifestă conflicte frecvente și intense. Pe parcursul episoadelor conflictuale, cuplurile ostile utilizează manifestări ale emoțiilor negative, de exemplu, tonalități dure ale vocii și expresii faciale care indică mânia sau frustrarea. De asemenea, întreprind atacuri personale care includ insulte, sarcasm, apelative, învinuiri și alte tipuri de critică. 

 

Sursa: Kory Floyd (2013). Comunicarea interpersonală, Iași: Polirom, pg. 348.

 

 

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!