Eliberează-te · luni, 16 dec.

Respiro Help

Ce este ruminația?

La prima vedere termenul ruminație, pe mulți dintre noi, s-ar putea să ne ducă cu gândul la un termen psihologic complicat cu care nu ne-am întâlnit și cel mai probabil nici nu o să o facem. De fapt lucrurile stau altfel, întrucât ruminația face parte din viața noastră de zi cu zi, afectându-ne din punct de vedere psihic, emoțional și comportamental fără ca noi să ne dăm seama. 

Cea mai des întâlnită definiție a ruminației în psihologie, este următoarea: o clasă de gânduri conștiente care se învârt în jurul unei teme comune și care apar în absența unor cereri imediate din partea mediului exterior. Sună foarte complicat, însă dacă ar fi să punem această definiție în alte cuvinte, ar suna cam așa: frământare asupra unor idei care de multe ori apar chiar și atunci când ceea ce facem în momentul respectiv nu are legătură deloc cu ele și față de care nu putem să acționăm. 

Dacă s-a întâmplat vreodată să nu vă puteți concentra la ce aveți de făcut la muncă sau să nu vă puteți concentra pe învățat sau pe activitatea pe care o faceți din cauza unor gânduri legate de ceva ce ar fi trebuit să faceți, de un eveniment viitor sau de ceva ce s-a întâmplat în trecut, atunci putem spune că v-ați confruntat cu ruminarea. Haideți să ne uităm la un exemplu concret: Să spunem că sunteți în facultate și că tocmai ati ieșit din sesiune. Vă puteți relaxa, vă puteți odihni pentru că știți că ați încheiat cu examenele. Totuși, după o zi sau două vă gândiți că examenul la o anumită s-ar putea sa nu-l luați sau să-l luați cu notă mica și începeți să vă gândiți insistent și puternic la cum ați fi putut învăța mai mult înainte de examen și să vă frământați în legătura cu aceasta, deși nu mai este nimic de făcut în această privință. Făcând asta vă întristați, vă criticați, vă piere cheful de ieșit în oraș și ziua pare ca nu mai este așa de bună.

Exemplul de mai sus prezintă o situație de ruminație simplă și des întâlnită. Ruminația apare în tot felul de situații din viața noastră și de multe ori ne împiedică să ne concentrăm pe ceea ce trebuie și pe ce avem de făcut în prezent. Ne afectează pe mai multe planuri: psihic, emoțional și cognitiv. Psihic pentru că ne afectează puterea de concentrare și luarea deciziilor. Emoțional pentru că atunci când ne gândim mereu la anumite situații tindem să accentuăm starea pe care am avut-o atunci (dacă eram triști ne întristăm, dacă eram supărați ne supărăm mai tare, dacă eram descurajați, ne descurajăm etc) iar comportamental pentru că nu putem să ne îndreptăm către a face altceva. Dacă încercăm să facem alte lucruri atunci când suntem prinși în ruminație, nu reușim să le facem cum trebuie.

Nu ar trebui sa ne sperim dacă am mai trecut prin experiențe asemănătoare celor menționate mai sus. Este normal să avem momente în care anumite gânduri nu ne dau pace, în care ne este dificil să ne concentrăm pentru că ne gândim la altceva sau în care nu putem să ne facem treaba pentru că ne macină o problemă. Toți am trecut prin asta și o să mai trecem. Ruminația devine o problem atunci când apare foarte des în viața noastră și când începe să ne afecteze emoțional și puternic, deoarece poate duce la dezvoltarea unor probleme psihologice mult mai dificile.

Autor: Vlad Guluță, Facultatea de Psihologie, Universitatea Babeș-Bolyai

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

„Micro-traumele” ne pot afecta sănătatea emoțională
De ce atât de mulți oameni se simt cronic nemulțumiți, frustrați, anxioși sau deprimați, chiar și atunci când nu există niciun indiciu concret pentru a justifica o astfel de suferință?
Trei moduri prin care toamna stimulează o gândire pozitivă
Toamna este momentul propice al anului pentru a deveni mai sănătos.
Depresia - un dușman tăcut
Depresia este mai mult decât o durere, este o rană internă ce continuă să distrugă viața omului în varii domenii: fizic, spiritual, financiar, relațional, emoțional.
Alcoolismul și modul în care poți trata tulburările cauzate de consumul de alcool
Consumul abuziv de alcool poate provoca modificări fiziologice care transformă obiceiul de a bea în singura variantă posibilă de a evita un anume disconfort.
Analizează-ți viața!
Faptul că îți analizezi viața, chiar și lucrurile pe care eziți să le schimbi, te scoate din modul învechit de a fi și te deschide spre perspective pe care înainte nici nu le-ai fi luat în considerare.