Imagine articol
Descoperă · 12 iun. 2019, 11:52:17

Banii și fericirea

Care este legătura dintre bani și fericire?

Banii au efecte multiple asupra fericirii. Cu excepția țărilor prospere, există o mică corelație între bani și fericire, deși veniturile au un efect mult mai mare pe treapta inferioară a scalei veniturilor; în țările mai sărace relația este mult mai puternică. Există o corelație mult mai puternică între fericire și media veniturilor țărilor, parțial din cauza faptului că furnizarea de bunuri și facilități publice este importantă. Există o creștere foarte mică a fericirii în funcție de creșterea veniturilor, în special pentru tinerii necăsătoriți, probabil datorită obișnuinței și creșterii așteptărilor, dar există un efect mult mai puternic în cazul crizei economice. 

Banii răspund nevoilor de bază, dar fac mai mult decât atât și trebuie să răspundă unei game mai largi de nevoi. De asemenea, au o valoare simbolică și acționează ca o resursă, oferind control asupra evenimentelor. O explicație suplimentară a efectului redus al banilor în interiorul țărilor este că satisfacția depinde de compararea cu ceilalți, în special cu lucrătorii industriali. Clasa socială afectează și fericirea, independent de bani, în special în țările stratificate social, și are un efect puternic asupra sănătății prin diferențele de stil de viață și asupra sănătății mintale prin metode mai bune de adaptare. Educația are efecte slabe asupra stării de bine, în special prin influența asupra ocupației și venitului, dar are un efect mai puternic în țările mai sărace. 

Banii nu sunt, cu siguranță, o măsură a fericirii, iar pentru acele grupuri sociale și acele națiuni care sunt prospere, ei au o foarte mică legătură cu fericirea. Pentru că cheltuim bani pe lucrurile pe care le dorim și care presupunem că ne pot produce plăcere, este doar o iluzie că banii reprezintă sursa fericirii. Dar alte surse ale fericirii mai importante costă puțin sau nimic (iubirea, cea mai mare parte a petrecerii timpului liber, atitudini pozitive, alegerea scopurilor), iar altele produc un profit (munca). Banii pot satisface cu siguranță nevoile de bază, dar în multe țări majoritatea indivizilor și le-au îndeplinit deja. Îmbogățirea unor persoane fizice sau a unor țări are un efect foarte redus asupra stării lor de bine subiective. Cu toate acestea, indivizii foarte săraci și cei din țările foarte sărace sunt cu siguranță mai puțin fericiți decât cei care o duc mai bine. 

Sursa: Michael Argyle (2018). Psihologia fericirii, București, Ideea Europeană.

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare