Descoperă · miercuri, 12 iun.

Respiro Help

Banii și fericirea

Care este legătura dintre bani și fericire?

Banii au efecte multiple asupra fericirii. Cu excepția țărilor prospere, există o mică corelație între bani și fericire, deși veniturile au un efect mult mai mare pe treapta inferioară a scalei veniturilor; în țările mai sărace relația este mult mai puternică. Există o corelație mult mai puternică între fericire și media veniturilor țărilor, parțial din cauza faptului că furnizarea de bunuri și facilități publice este importantă. Există o creștere foarte mică a fericirii în funcție de creșterea veniturilor, în special pentru tinerii necăsătoriți, probabil datorită obișnuinței și creșterii așteptărilor, dar există un efect mult mai puternic în cazul crizei economice. 

Banii răspund nevoilor de bază, dar fac mai mult decât atât și trebuie să răspundă unei game mai largi de nevoi. De asemenea, au o valoare simbolică și acționează ca o resursă, oferind control asupra evenimentelor. O explicație suplimentară a efectului redus al banilor în interiorul țărilor este că satisfacția depinde de compararea cu ceilalți, în special cu lucrătorii industriali. Clasa socială afectează și fericirea, independent de bani, în special în țările stratificate social, și are un efect puternic asupra sănătății prin diferențele de stil de viață și asupra sănătății mintale prin metode mai bune de adaptare. Educația are efecte slabe asupra stării de bine, în special prin influența asupra ocupației și venitului, dar are un efect mai puternic în țările mai sărace. 

Banii nu sunt, cu siguranță, o măsură a fericirii, iar pentru acele grupuri sociale și acele națiuni care sunt prospere, ei au o foarte mică legătură cu fericirea. Pentru că cheltuim bani pe lucrurile pe care le dorim și care presupunem că ne pot produce plăcere, este doar o iluzie că banii reprezintă sursa fericirii. Dar alte surse ale fericirii mai importante costă puțin sau nimic (iubirea, cea mai mare parte a petrecerii timpului liber, atitudini pozitive, alegerea scopurilor), iar altele produc un profit (munca). Banii pot satisface cu siguranță nevoile de bază, dar în multe țări majoritatea indivizilor și le-au îndeplinit deja. Îmbogățirea unor persoane fizice sau a unor țări are un efect foarte redus asupra stării lor de bine subiective. Cu toate acestea, indivizii foarte săraci și cei din țările foarte sărace sunt cu siguranță mai puțin fericiți decât cei care o duc mai bine. 

Sursa: Michael Argyle (2018). Psihologia fericirii, București, Ideea Europeană.

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

Cum să comunici eficient în relația de cuplu?
Una dintre cele mai frecvente probleme care apar în viața de cuplu este comunicarea ineficientă dintre parteneri, care presupune transmiterea greșită sau lacunară a informațiilor, iar acest lucru poate doar să amplifice problema existentă, nicidecum să o
Fenomenul bullying în şcoli
La data de 18 noiembrie 2019, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru combaterea bullying-ului. Cea mai mare parte a elevilor nu au aflat însă de această lege, deşi este dreptul lor de a fi informaţi cu privire la modificările legislative car
Dating online în 2020
Un studiu inițiat de Pew Research Center a realizat un sondaj în rândul adulților americani pentru a înțelege cum funcționează această practică.
Cum afectează proviziile bugetul personal
În ultima săptămână, cumpărarea cauzată de panică a produselor alimentare a devenit larg răspândită în România.
COVID-19 - sfaturi pentru a avea grijă de sănătatea ta mentală
Unele persoane sunt predispuse la a se confrunta cu niveluri ridicate de anxietate, stres și îngrijorare, mai ales în legătură cu contextul actual provocat de epidemia cu coronavirus
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!