Imagine articol
Eliberează-te · 27 iun. 2019, 12:21:10

Șase strategii pentru înfrânarea emoțiilor distructive

1. Evită limbajul provocator

Fără insulte. Fără acuzații. Fără condamnări. Fără referiri dure la caracter. Fără sarcasm. Fără jurăminte. Fără amenințări. Fără țipete. Și fiți atenți la folosirea cuvântului „Nu”. Scanările creierului arată că până și vederea acestui cuvânt poate stimula un răspuns defensiv. Cereți partenerului să vă spună în cazul în care simte comunicarea ca pe un atac – veți fi surprinși de câte ori cealaltă persoană se va simți în defensivă din cauza unui stil de comunicare de care nici măcar nu sunteți conștient. 

2. Îndulcește tonul vocii

Acordați mare atenți vocii în timp ce vorbiți. Ostilitatea poate fi comunicată prin ton la fel ca și prin cuvinte. Comunicarea voastră va fi mai eficientă dacă vorbiți lent, cu căldură. Discursul liniștitor, blând, vă poate transmite mesajul mult mai eficient. Și încetiniți ritmul; vorbitul rapid face mult mai dificilă înțelegerea mesajului de către cealaltă persoană. 

3. Nu învinuiți

Vorbiți în schimb, despre voi. Începeți frazele cât mai des posibil cu „Mă simt...”, mai degrabă decât cu „Tu ești...”. Nu faceți greșeala de a crede că știți care este problema celuilalt. Vorbiți despre ce se întâmplă în interiorul vostru, dar fiți precis. Evitați generalitățile și descrierile vagi. 

4. Fiți conștient de comunicarea nonverbală

Sentimentele și emoțiile pot fi comunicate nonverbal prin intermediul expresiilor faciale și al mișcărilor corpului. Privitul într-o parte, încruntatul, un zâmbet exagerat, sau datul ochilor peste cap pot fi cu ușurință interpretate ca furie, ostilitate, sarcasm sau neîncredere. Aceste gesturi pot stimula o reacție nedorită din partea partenerului, deci rugați-l să semnaleze orice mesaj nonverbal pe care l-ați putea trimite. Creați un sistem (de exemplu, ridicați un deget) prin care fiecare își poate anunța partenerul atunci când comunicarea se întrerupe. 

5. Monitorizați furia și recunoașteți zona pericolului

Dacă descoperiți că deveniți tot mai supărat în timp ce vorbiți, opriți-vă câteva minute pentru a vă calma. Închideți ochii, respirați adânc și întindeți mâinile și picioarele. Cereți cu ajutorul partenerului - contactul cu mâna partenerului va avea un efect liniștitor. Monitorizați rata pulsului, dacă se ridică, faceți o pauză de douăzeci de minute. Tremurul, transpirația abundentă, pielea lipicioasă, tensiunea musculară, maxilarul încleștat, presiunea din piept, brațele încrucișate sau pumnii încleștați, expresiile faciale exagerate și alte mișcări intimidante ale corpului sunt semne că s-ar putea să pierdeți curând controlul emoțional. Cereți partenerului să vă semnaleze orice semne prevestitoare pe care nu le observați, apoi faceți o pauză. 

6. Cereți o pauză

Dacă vă simțiți blocat sau copleșit, cereți o pauză între cinci și treizeci de minute – dar nu plecați sau nu trântiți pur și simplu receptorul. O întrerupere abruptă vă poate supăra partenerul pentru că nu i-ați dat suficient de mult timp pentru a se pregăti pentru pauză. Explicați un minut de ce aveți nevoie de pauză, apoi stabiliți momentul întoarcerii. Pauzele sunt esențiale dacă unul dintre voi pierde abilitatea de a asculta sau vorbi cu compasiune.

Sursa: Newberg, A. (2018). Cum ne schimbă Dumnezeu creierul: descoperirile inovatoare ale unui prestigios neurolog (Ediția a 2-a). București: Curtea Veche Publishing, pp. 275-277. 

 

 

 

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare