Descoperă · marți, 31 iul.

Respiro Help

Află cum ne influențează autoeficacitatea alegerile în carieră

Ce este autoeficacitatea?

Albert Bandura este cel care introduce termenul de autoeficacitate și o definește drept „convingerea unei persoane în capacităţile sale de a-şi mobiliza resursele cognitive şi motivaţionale necesare pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor date".

Autoeficacitatea influențează stabilirea scopurilor, precum și gândurile despre propria eficacitate și posibile rezultate. Astfel, cei care au o autoeficacitate ridicată au o gândire pozitivă, prin care anticipează rezultate bune; pe când cei cu o autoeficacitate scăzută se vor aștepta la eșecuri. 

Percepția eficacității se asociază cu atribuiri autoprotectoare cu privire la eșec sau succes. De multe ori, oamenii atribuie insuccesul efortului redus investit (persoanele cu autoeficacitate ridicată) și mai puțin lipsei competențelor necesare îndeplinirii sarcinii (cei cu autoeficacitate scăzută).

Convingerile cu privire la propriile abilități determină sarcinile spre care se va orienta o persoană și gradul de angajare în îndeplinirea ei. Acest lucru se datorează în parte evaluării abilităților în urma experiențelor trecute de succes sau eșec. Astfel, o persoană va tinde să aleagă anumite activități și nu altele, mai puțin controlabile și își va organiza resursele pe baza experienței anterioare. 

Când se face referire la autoeficacitate, trebuie luate în calcul și sursele acesteia:

- performanțele anterioare (succes sau eșec);

- experiența în urma învățării vicariante (se referă la învățarea unui comportament în urma observării consecințelor comportamentului la un model de viață ales);

- persuasiunea verbală;

- starea fiziologică din momentul anticipării sau realizării sarcinii;

Ce rol are autoeficacitatea în luarea deciziilor?

Autoeficacitatea luării unei decizii în carieră se referă la nivelul de încredere pe care îl are un individ cu privire la propriile abilități de a îndeplini sarcini necesare pentru a lua decizii relevante în  carieră. Dacă o persoană nu are încredere în abilitățile de a realiza sarcini necesare luării unei decizii eficiente, e mai probabil să fie indecisă în ceea privește opțiunile de carieră. 

De asemenea, aceasta contribuie și la stabilirea obiectivelor și la acțiune. În funcție de percepția abilităților deținute într-un anumit domeniu, o persoană va tinde mai mult să își stabilească obiective realiste, ușor de atins și care să ajute la dezvoltarea unei eficacități ridicate cu privire la sarcini specifice carierei. Obiectivele reprezintă intenția oamenilor de a realiza un comportament în direcția unui domeniu ales.

Atunci când desfășoară o acțiune, oamenii se așteaptă la anumite rezultate. Aici, aceste rezultate așteptate se referă la anticiparea consecințelor, fie pozitive, fie negative, angajării într-un anumit comportament. Împreună, autoeficacitatea și așteptarea unor rezultate pozitive conduc la activități de explorare a carierei și de luare a deciziilor. Aceste obiective sunt sprijinite de trăsături de personalitate și de mediu (disponibilitatea resurselor necesare).Problemeșe ce țin de autoeficacitate pot determina individul să procrastineze (să evite, să amâne) luarea unei decizii în carieră sau să amâne implementarea unei decizii care a fost deja luată. 

Există diferențe de gen în ceea ce privește autoeficacitatea luării unei decizii în carieră. Aceasta este influențată de stereotipurile de gen care se activează atunci când se încearcă îndeplinirea unor sarcini. Astfel, femeile tind să ia decizii pentru o carieră în care se consideră a fi tipice acțiuni feminine (dezvoltarea și îngrijirea copiilor, învățământ). Toate acestea îngreunează luarea unei decizii adecvate, în conformitate cu propriile abilități.  

Prin urmare, ajutorul unui psiholog e de mare folos pentru a vedea ce aspecte pot fi optimizate și astfel să vă folosiți de acestea în cât mai multe domenii din viață.

 

Un articol scris de Gherguț Gabriela, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!