Imagine articol
Descoperă · 31 iul. 2018, 00:42:09

Află cum ne influențează autoeficacitatea alegerile în carieră

CE ESTE AUTOEFICACITATEA?

Albert Bandura este cel care introduce termenul de autoeficacitate și o definește ca fiind „convingerea unei persoane în capacităţile sale de a-şi mobiliza resursele cognitive şi motivaţionale necesare pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor date".

Autoeficacitatea influențează stabilirea scopurilor, precum și gândurile despre propria eficacitate și posibile rezultate. Astfel, cei care au o autoeficacitate ridicată au o gândire pozitivă, prin care anticipează rezultate bune; pe când cei cu o autoeficacitate scăzută se vor aștepta la eșecuri. 

Percepția eficacității se asociază cu atribuiri autoprotectoare cu privire la eșec sau succes. De multe ori, oamenii atribuie insuccesul efortului redus investit (persoanele cu autoeficacitate ridicată) și mai puțin lipsei competențelor necesare îndeplinirii sacinii (cei cu autoeficacitate scăzută).

Convingerile cu privire la propriile abilități determină sarcinile spre care se va orienta o persoană și gradul de a se angaja în îndeplinirea ei.  Acest lucru se datorează în parte evaluării abilităților în urma experiențelor trecute de succes sau eșec. Iar astfel, o persoană va tinde să aleagă anumite activități și nu altele, mai puțin controlabile, și își va organiza resursele pe baza experienței anterioare. 

Când se face referire la autoeficacitate, trebuie luate în calcul și sursele acesteia:

-performanțele anterioare (succes sau eșec)

-experiența în urma învățării vicariante (se referă la învățarea unui comportament în urma observării consecințelor comportamentului la un model de viață ales)

-persuasiunea verbală

-starea fiziologică din momentul anticipării sau realizării sarcinii

CE ROL ARE AUTOEFICACITATEA ÎN LUAREA DECIZIILOR?

Autoeficacitatea luării unei decizii în carieră se referă la nivelul de încredere pe care îl are un individ cu privire la propriile abilități de a îndeplini sarcini necesare pentru a lua decizii relevante în  carieră. Dacă o persoană nu are încredere în abilitățile de a realiza sarcini necesare luării unei decizii eficiente, e mai probabil să fie indeciză în ceea privește opțiunile de carieră. 

De asemenea, aceasta contribuie și la stabilirea obiectivelor și la acțiune. În funcție de percepția abilităților deținute într-un anumit domeniu, o persoană va tinde mai mult să își stabilească obiective realiste, ușor de atins și care să ajute la dezvoltarea unei eficacități ridicate cu privire la sarcini specifice carierei. Obiectivele reprezintă intenția oamenilor de a realiza un comportament în direcția unui domeniu ales.

Atunci când desfășoară o acțiune, oamenii se așteaptă la anumite rezultate. Aici, aceste rezultate așteptate se referă la anticiparea consecințelor, fie pozitive, fie negative, angajării într-un anumit comportament. 

Împreună, autoeficacitatea și așteptarea unor rezultate pozitive conduc la activități de explorare a carierei și de luare a deciziilor. Aceste obiective sunt sprijinite de trăsături de personalitate și de mediu (disponibilitatea resurselor necesare).

Probleme ce țin de autoeficacitate pot determina individul să procrastineze (să evite, să amâne) luarea unei decizii în carieră sau să amâne implementarea unei decizii care a fost deja luată. 

Există diferențe de gen în ceea ce privește autoeficacitatea luării unei decizii în carieră. Aceasta este influențată de stereotipurile de gen care se activează atunci când se încearcă îndeplinirea unor sarcini. Astfel, femeile tind să ia decizii pentru o carieră în care se consideră a fi tipice acțiuni feminine (dezvoltarea și îngrijirea copiilor, învățământ). Toate acestea îngreunează luarea unei decizii adecvate, în conformitate cu propriile abilități.  

Prin urmare, ajutorul unui psiholog e de mare folos pentru a vedea ce aspecte pot fi optimizate și astfel să vă folosiți de acestea în cât mai multe domenii din viață.

 

Un articol scris de:

Gherguț Gabriela,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

 • Descoperă · 7 nov. 2018, 11:49:46

  Tipurile de atașament

  Se vorbește tot mai des despre nevoia de independență, de realizare personală, în vreme ce nevoi precum cea de atașament și de alinare, sunt considerate slăbiciuni.
 • Descoperă · 5 nov. 2018, 10:49:09

  O mărturie în lupta cu depresia

  M-am confruntat cu depresia și știu că nu se iese ușor din ea. Trist este faptul că foarte multe persoane (în special cele care se consideră pozitive și încearcă să-și demonstreze și să demonstreze că sunt foarte bine) sunt, de fapt, într-o stare de depre
 • Descoperă · 31 oct. 2018, 21:11:48

  Este adolescența cea mai vulnerabilă vârstă?

  Adolescența este o etapă provocatoare, nu numai pentru cel ce o traversează efectiv, cât și pentru cei din jur. Nu este nejustificat așadar că majoritatea dintre noi abia asteptăm să trecem de perioada adolescenței.
 • Descoperă · 29 oct. 2018, 11:45:25

  Tulburarea de personalitate borderline

  Tulburarea de personalitate borderline este o condiție psihologică de complexitate ridicată. Află despre particularitățile acestei tulburări și descoperă cum poți ajuta chiar tu pe cineva diagnosticat.
 • Descoperă · 26 oct. 2018, 10:47:35

  O mărturie în lupta cu anxietatea. Povestea lui Holly Kammier

  Am suferit de anxietate generalizată și atacuri de panică mai bine de 20 de ani, fără să fiu diagnosticată corespunzător.