Imagine articol
Descoperă · 31 iul. 2018, 00:42:09

Află cum ne influențează autoeficacitatea alegerile în carieră

CE ESTE AUTOEFICACITATEA?

Albert Bandura este cel care introduce termenul de autoeficacitate și o definește ca fiind „convingerea unei persoane în capacităţile sale de a-şi mobiliza resursele cognitive şi motivaţionale necesare pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor date".

Autoeficacitatea influențează stabilirea scopurilor, precum și gândurile despre propria eficacitate și posibile rezultate. Astfel, cei care au o autoeficacitate ridicată au o gândire pozitivă, prin care anticipează rezultate bune; pe când cei cu o autoeficacitate scăzută se vor aștepta la eșecuri. 

Percepția eficacității se asociază cu atribuiri autoprotectoare cu privire la eșec sau succes. De multe ori, oamenii atribuie insuccesul efortului redus investit (persoanele cu autoeficacitate ridicată) și mai puțin lipsei competențelor necesare îndeplinirii sarcinii (cei cu autoeficacitate scăzută).

Convingerile cu privire la propriile abilități determină sarcinile spre care se va orienta o persoană și gradul de angajare în îndeplinirea ei.  Acest lucru se datorează în parte evaluării abilităților în urma experiențelor trecute de succes sau eșec. Iar astfel, o persoană va tinde să aleagă anumite activități și nu altele, mai puțin controlabile, și își va organiza resursele pe baza experienței anterioare. 

Când se face referire la autoeficacitate, trebuie luate în calcul și sursele acesteia:

- performanțele anterioare (succes sau eșec);

- experiența în urma învățării vicariante (se referă la învățarea unui comportament în urma observării consecințelor comportamentului la un model de viață ales);

- persuasiunea verbală;

- starea fiziologică din momentul anticipării sau realizării sarcinii;

CE ROL ARE AUTOEFICACITATEA ÎN LUAREA DECIZIILOR?

Autoeficacitatea luării unei decizii în carieră se referă la nivelul de încredere pe care îl are un individ cu privire la propriile abilități de a îndeplini sarcini necesare pentru a lua decizii relevante în  carieră. Dacă o persoană nu are încredere în abilitățile de a realiza sarcini necesare luării unei decizii eficiente, e mai probabil să fie indecisă în ceea privește opțiunile de carieră. 

De asemenea, aceasta contribuie și la stabilirea obiectivelor și la acțiune. În funcție de percepția abilităților deținute într-un anumit domeniu, o persoană va tinde mai mult să își stabilească obiective realiste, ușor de atins și care să ajute la dezvoltarea unei eficacități ridicate cu privire la sarcini specifice carierei. Obiectivele reprezintă intenția oamenilor de a realiza un comportament în direcția unui domeniu ales.

Atunci când desfășoară o acțiune, oamenii se așteaptă la anumite rezultate. Aici, aceste rezultate așteptate se referă la anticiparea consecințelor, fie pozitive, fie negative, angajării într-un anumit comportament. 

Împreună, autoeficacitatea și așteptarea unor rezultate pozitive conduc la activități de explorare a carierei și de luare a deciziilor. Aceste obiective sunt sprijinite de trăsături de personalitate și de mediu (disponibilitatea resurselor necesare).

Probleme ce țin de autoeficacitate pot determina individul să procrastineze (să evite, să amâne) luarea unei decizii în carieră sau să amâne implementarea unei decizii care a fost deja luată. 

Există diferențe de gen în ceea ce privește autoeficacitatea luării unei decizii în carieră. Aceasta este influențată de stereotipurile de gen care se activează atunci când se încearcă îndeplinirea unor sarcini. Astfel, femeile tind să ia decizii pentru o carieră în care se consideră a fi tipice acțiuni feminine (dezvoltarea și îngrijirea copiilor, învățământ). Toate acestea îngreunează luarea unei decizii adecvate, în conformitate cu propriile abilități.  

Prin urmare, ajutorul unui psiholog e de mare folos pentru a vedea ce aspecte pot fi optimizate și astfel să vă folosiți de acestea în cât mai multe domenii din viață.

 

Un articol scris de:

Gherguț Gabriela,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

 • Descoperă · 15 mai 2019, 16:03:44

  Cinci moduri prin care poți controla anxietatea

  Definită ca un sentiment de nesiguranță care pare să fie prezent mai tot timpul indiferent de context, și care are legătură cu un pericol potențial sau perceput, anxietatea poate fi de mai multe feluri: anxietate generalizată, anxietate socială, fobiile ș
 • Descoperă · 19 apr. 2019, 19:15:05

  Educația copiilor: gestionarea comportamentelor dificile

  Comportamentul copiilor este unul dintre subiectele de interes pentru orice părinte. Fie că vorbim despre comportamentele pe care am dori ca ei să le aibă, fie că ne referim la cele cu care ne confruntăm zi de zi în încercarea de a le modela,  modelul A-B
 • Descoperă · 9 apr. 2019, 20:53:56

  Tulburarea de personalitate antisocială

  Tulburarea de personalitate antisocială a fost numită de-a lungul timpului nebunie morală, egopatie, sociopatie, psihopatie și nebunie fără delir pentru a descrie persoane cu răspunsuri emoționale inadecvate, crize de furie necontrolate, însă cu abilitate
 • Descoperă · 4 apr. 2019, 11:49:38

  Ce este și cum se tratează insomnia

  Insomnia este cea mai întâlnită tulburare de somn, ea afectează milioane de oameni, fiind fie o condiție primară, fie o cauză a unei alte tulburări.
 • Descoperă · 27 feb. 2019, 10:09:36

  Ce să faci atunci când ești singur

  În timp ce majoritatea oamenilor privesc într-un mod negativ singurătatea, aceasta poate fi văzută și ca o oportunitate de a te redefini fără a depinde de ceva sau cineva