Eliberează-te · marți, 13 dec.

Respiro Help

Singurătatea

Uneori ne simțim singuri chiar și atunci când suntem înconjurați de alte persoane. Lucrul acesta se întâmplă din cauză că ne considerăm inferiori celorlalți, considerăm că nu merităm atenție din partea altora și tot așa.

Singurătatea este mai mult decât o problemă emoțională. Cercetările au demonstrat că izolarea socială și singurătatea pot avea efecte negative asupra sănătății noastre. Ele sunt la fel de dăunătoare ca fumatul a 15 țigări pe zi.

Conform cercetărilor lui John Cacioppo, singurătatea este strâns legată de factorii genetici, iar pe lângă aceștia întâlnim și izolarea fizică, divorțul, moartea unei persoane dragi și chiar și schimbarea domiciliului. Credința că nu merităm atenția celor din jurul nostru poate duce la singurătate și izolare socială.

Singurătatea nu își pune amprenta doar pe plan social, ci și pe plan fizic. Cei care suferă de singurătate sunt expuși riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, pot avea probleme cu sistemul imunitar, memoria poate fi afectată și capacitatea de învățare redusă. Singuraticii au șanse cu 64% mai mari să dezvolte demența. Mulți singuratici își găsesc refugiul în băuturi alcoolice, droguri și alimente dăunătoare. Ei au tendința de a elimina sau reduce sportul, sunt lipsiți de interes față de lucrurile care îi înconjoară și sunt mai tot timpul obosiți. Mai mult decât atât, singuraticii pot dezvolta un comportament antisocial, ceea ce poate duce la depresie și chiar sinucidere.

Singurătatea este contagioasă. Ea nu ne afectează doar pe noi, ci se poate transmite prietenilor, familiei, cunoștințelor fără ca noi să vrem, precum un virus. Ea îi poate afecta pe cei care nu suferă de această problemă. Studiile au arătat că dacă o persoană care nu suferă de singurătate se împrietenește cu un singuratic, are șanse să devină și ea unul. Același studiu spune că o persoană se simte singură aproximativ 48 de zile pe an, dar fiecare prieten nou pe care ni-l facem poate micșora această perioadă cu 2 zile pe an.

Singurătatea poate fi prevenită și chiar învinsă. Un prim pas este timpul petrecut în compania altor persoane. Chiar dacă este nevoie uneori de timp petrecut cu tine însuți fără alte persoane prin jur, este important ca acest lucru să nu devină un obicei. Deși avem impresia că nu avem nevoie de altcineva atunci când ne simțim rău, prezența celor din jur ne poate binedispune și ne poate face să ne simțim mult mai bine decât ne gândim; așa cum noi îi putem molipsi cu starea noastră de angoasă și ei o pot face la rândul lor cu fericirea lor.

Este important să avem tot timpul ceva de făcut. Chiar dacă este ultimul lucru pe care îl dorim atunci când ne simțim izolați, trebuie să ne “ocupăm” mintea cu ceva: sportul, activitățile de voluntariat, participarea la cluburile de carte sau ceva ce ne aduce bucurie și ne ajută la formarea noilor prietenii.

Învață să te iubești pe tine. Nu atât de mult încât să fii catalogat drept narcisist. Trebuie să fie întotdeauna un echilibru în ceea ce facem și să nu cădem în extreme. Atât timp cât ai o părere bună despre tine și ești împăcat cu tine însuți, cu defectele sau calitățile pe care le ai, îți va fi foarte ușor să fii deschis la părerile celor din jur și astfel formarea unor noi prietenii va deveni o plăcere.

Învață să te deschizi înaintea celor din jur. Studiile arată că ne simțim singuri deși suntem înconjurați de prieteni deoarece ne este teamă că nu ne vor accepta, și preferăm să nu ne apropiem de cineva mai mult decât este necesar.

Un articol scris de: Silvia Dragomir

Surse: besthealthmag.ca | campaigntoendloneliness.org

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!