Experimentează · marți, 13 dec.

Respiro Help

Învinge-ți teama de angajament

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, angajamentul reprezintă o promisiune, o făgăduială de a realiza ceva, de a duce ceva până la capăt.Întrebarea este, câți dintre noi se mai angajează la ceva? Câți dintre noi se mai dedică unui scop? Câți dintre noi mai fac ceva pentru a crește profesional, fizic, material? Oare de ce ne e atât de greu să ne luăm un angajament? Înainte de toate, familia trebuie să asigure copilului propriu un mediu favorabil dezvoltării și învățării. Scopul principal al educației părintești este acela de a pregăti copilul pentru existența independentă ca adult. Un copil își începe viața printr-o stare de totală dependență. Important este să nu rămână așa. Dacă educația este reușită, tânărul sau tânăra se va desprinde de acea dependență, devenind o ființă umană cu respect de sine, responsabilă față de sine și capabilă să răspundă cu entuziasm și competență la provocările vieții. Dar ce se întâmplă dacă nu a fost așa? Tânărul adult va fi mai puțin capabil să privească curajos la provocările vieții și nu va îndrăzni să se avânte pe tărâmuri necunoscute. Stima de sine scăzută și neîncrederea în forțele proprii sunt principalii factori pentru care o persoană ezită să-și ia un angajament. Problema este că, de cele mai multe ori, imaginea de sine nepotrivită, este doar o părere superficială despre cine este ea în realitate. Iar apoi în ochii celor mai multor persoane eșecul, oricât de mic la început, constituie o barieră în calea viitoarelor angajamente și implicit, a depășirii condiției persoanle. Teama de eșec poate fi atât de mare la un moment dat, încât persoana în cauză să prefere să evite orice angajament, oricât de mic. În plus, dacă s-a confruntat și cu dezaprobare din partea unei persoane dragi cândva, teama aceasta devine și mai mare. În general, creierul nostru răspunde viziunii pe care o avem despre el. Iată câțiva pași simpli de urmat pentru a scăpa de teama de angajament.

1. Devotamentul

Devotamentul este, fără dar și poate, elementul cel mai motivant în luarea unei decizii și ducerea ei la îndeplinire. Cât timp lucrul la care ne-am angajat este unul care nu ne face plăcere, va scădea motivația și o dată cu ea va scădea și dorința de implicare. Așa că, pentru început, este indicat ca angajamentele pe care ni le luăm să fie strâns legate de pasiunile noastre și de elementele care fac parte din viața noastră în mod curent.

2. Obiective clare

Cu cât obiectivele nostre sunt mai concrete cu atât șansele de reușită sunt mai mari. Este bine ca țintele pe care ni le punem să fie gradate, dar toate să ducă în aceeași direcție. De exemplu, ținta mea este să beau 2 litri de apă/zi, dar până acum nu am băut niciodată mai mult de un pahar/zi. De azi înainte îmi voi lua angajamentul ca până la sfârșitul săptămânii să beau două pahare/zi, săptămâna viitoare trei pahare/zi și tot așa până îmi ating ținta. Pașii mici și clari pe care îi facem aduc succese mici, dar aceste succese mici ne încurajează pentru noi și noi angajamente mai mari.

3. Acceptarea sarcinii și a consecințelor

Este posibil ca uneori deciziile pe care le luăm să nu fie cele mai potrivite pentru noi, sau să fim constrânși să facem anumite lucruri mai puțin plăcute pentru noi. În această situație cea mai bună soluție este să privim la avantajele pe termen lung. Indiferent de lucrul pe care îl facem în viață, mai devreme sau mai târziu vom culege și roadele.

4. Încurajare în dificultăți

Nicio situație nu poate fi controlată în totalitate, dar este totuși ceva ce putem face. Să ne luăm angajamentul să îndeplinim sarcinile așa cum sunt ele. Să ne gândim la ceea ce ne dorim, la locul în care vom ajunge. Indiferent de alegerile pe care la facem în viață trebuie să plătim un preț, dar biruința merită prețul.

5. Decizia de a lua un angajament mai mare

Viața ne pregătește întotdeauna pentru ceva măreț. Dacă reușim să facem față deciziilor mărunte, suntem pregătiți pentru ceva mai mare. Totul atârnă de decizia de a ne angaja.

Articol scris de: Sorina Ilie

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!