Experimentează · joi, 22 feb.

Respiro Help

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi

Fiecare zi este specială. Fiecare zi ne pune în fața unor situații noi, diferite de tot ceea ce am trăit până la momentul respectiv. Zilnic suntem obligați să facem alegeri care ne schimbă viața.

Deși, aparent, acestea nu ne modifică traiectoria vieții, alegerile și deciziile pe care le facem astăzi ne vor influența viitorul. Deciziile de astăzi conturează omul de mâine. Deși diferența nu este vizibilă în momentul decizional, în câțiva ani vei sesiza schimbarea și vei fi capabil să analizezi importanța celor mai mărunte alegeri făcute acum.În viața zilnică suntem puși în fața diferitor decizii.

Decizii minore sau decizii de o importanță capitală - toate își au rolul lor și influențează evoluția personală. Dacă un student se pregătește pentru un examen și astăzi alege să învețe o oră în loc de trei iar cele două ore alege să le folosească într-un scop aparent benefic (relaxare), diferența se va vedea nu neapărat în momentul examenului pe care îl poate trece fără să dețină toată masa de informație, ci în momentul în care va fi nevoit să pună în aplicare ceea ce ar fi trebuit să învețe în cele două ore.

Aceasta este o decizie aparent minoră care poate afecta viața pe termen lung. Decizia unui angajat de a-și depune demisia reprezintă un exemplu de decizie de o mare importanță care îi va influența viața încă din ziua respectivă. Baba Shiv, directorul progrmului Strategic Marketing Management Executive Program de la Stanford Graduate School of Business, a dedicat mult timp analizării modului în care oamenii iau decizii, el este de părere că „90-95% din deciziile pe care le luăm, chiar și cele importante despre care avem impresia că le stabilim în mod rațional, sunt rezultatul instinctului.

” Tot el susține că „dacă partea emoțională a creierului intră în conflict cu partea rațională, de regulă partea emoțională va fi cea care câștigă”. Profesorul Shiv susține că procesul decizional este influențat de anumiți neuromodulatori care stimulează diferitele stări psihice (dopamina - stimulează, serotonina - calmează, cortizolul - este asociat cu stresul), și care fac diferența între modul în care ne comportăm dimineața și cel în care ne comportăm și facem alegeri la amiază.

Astfel cel mai bun moment pentru a lua decizii este considerat a fi dimineața, moment în care serotonina și dopamina au un nivel ridicat, creând un echilibru propice procesului decizional. Pentru a lua decizii corecte pe tot parcursul zilei este nevoie să ținem cont de trei factori: să ne bucurăm de un somn de calitate. Baba Shiv afirmă că în urma unui somn de calitate nivelul serotoninei și cel al dopaminei revin la normal, îmbunătățind astfel capacitatea decizională din primele ore ale zilei următoare.

Tot el afirmă ca pentru aceasta avem nevoie de minimum 30 de minute de somn profund, ideal fiind însă să beneficiem de aproximativ două ore, un regim alimentar bine structurat (Shiv susține importanța unui mic dejun bogat în proteine. Proteinele se descompun în aminoacizi, unul dintre ultimii aminoacizi asimilați de corp este triptofanul- precursor al serotoninei.

Astfel se prelungește capacitatea creierului de a lua decizii corecte și după orele dimineții) și activitatea fizică (profesorul Shiv afirmă că activitatea fizică, stimulând activitatea de pompă a mușchiului cardiac, favorizează eliberarea la nivelul acestuia a unei peptide care stimulează secreția de serotonină. „Cu alte cuvinte, activitatea fizică este metoda prin care natura ne ține serotonina la un nivel ridicat de-a lungul zilei”.

Este recomandat ca în cazul unei întâlniri importante la amiază să acordați 15 minute unei plimbări rapide, sau, de ce nu, să organizați întâlniri în mișcare, așa cum obișnuia Steve Jobs.). Fiecare moment al vieții noastre are o importanță specială, felul în care alegem să îl folosim este foarte important. Deciziile pe care le facem ne influențează viitorul, de aceea este important să ne asigurăm că nu facem alegeri pripite influențate de emoții precum frica și anxietatatea.

Contează să folosim informațiile de care beneficiem în luarea de decizii corecte. Este important să ținem cont de factorii care își pun amprenta asupra procesul decizional astfel încât să reușim să luăm decizii corecte care să ne influențeze viitorul într-un mod benefic, fară a avea regrete.

Articol scris de: Gabriela Dragomir

Sursa: descopera.ro

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!