Descoperă · marți, 13 dec.

Respiro Help

Între dependență și evitare

Fiecare dintre noi are câteva mencanisme prin care scapă de stres. Psihologii le numesc mecanisme de coping, deoarece ne ajută să ne adaptăm la o nouă realitate atunci când avem parte de un dezechilibru.

Ei bine, dacă te confrunți cu o aducție și încerci să scapi, faptul că scoți din viața ta substanța, comportamentul sau persoana pe care le găsești dăunătoare, va produce un dezechilibru. Cel mai probabil va fi un dezechilibru emoțional de care atașăm și un dezechilibru chimic pe care îl resimțim foarte puternic.

Organismul tău s-a obișuit cu ceva, iar tu refuzi să-i dai acel ceva, prin urmare va trebui să muncească singur pentru a-și procura starea de bine, pentru a secreta acei hormoni pe care îi numim hormonii fericirii pentru că ne dau senzația de bine. Iar organismului nostru nu îi place să risipească resurse atunci când a fost obișnuit să aibă rezultate cu minim de efort. Și tu, prin faptul că renunți la un obicei nociv, tocmai asta faci: îl pui la muncă. Organismul tău nu știe că pe termen lung îi va fi mai bine, el vrea plăcere pe moment, și uite așa se produce un dezechilibru.

Pe acest fond de stres, apelăm la diferite mecanisme de rezolvare a problemei, acele mecanisme de coping despre care vorbeam mai devreme. Psihologii le împart în cel puțin două categorii, dar aceste două categorii tind să fie dintre cele mai importante: mecansime defensive sănătoase și mecanisme defensive nesănătoase. Un mecanism de apărare în fața stresului este sănătos dacă își oferă soluții pe termen lung, dacă te ajută să rezolvi problema fără a creea vulnerabilități pentru alte probleme. Spre exemplu, un mecanism de tip cognitiv care implică analiza problemei și generarea de soluții este un mecanism sănătos, un mecanism comportamental ce presupune abordarea problemei cu asertivitate iar este unul sănătos.

Din păcate, atuci când avem de-a face cu adicții și ne propunem să scăpăm de ele, cel mai adesea folosim mecanisme nesănătoase, iar în topul lor este evitarea. Am probleme cu depedența de internet, de pornografie sau de rețele de socializare?! Nu mai folosesc calculatorul! Am probleme cu dependența de alcool?! Nu mai intru în locuri și nu mai stau cu oameni care consumă alcool. Am probleme cu dependența de zahar?! Nu mai pășesc într-o cofetările. Evităm pentru că știm că suntem prea slabi în fața tentației. Unde e problema?! Ei bine, această evitare presupune doar că lași problema ta la dospit.

Evitarea este un mecanism ce funcționează pe termen scurt, dar pe termen lung tu nu ai tratat vulnerabilitatea pe care o ai față de internet, față de zahăr, față de alcool, țigări sau orice altă substanță, comportament sau persoană. Evită evitarea!! Problema ta va crește, însă o va face într-o manieră ascunsă și nu poți anticipa când anume are să fie ziua aceea în care nu mai poți evita și va izbucni mai puternic și mai nociv decât era înainte. Confruntă-te cu adicțiile tale. Vezi ce anume le-a determinat, care sunt factorii ce le întrețin, apelează la un psiholog cu care poți discuta alternative sănătoase care să sporească starea de bine. Un comportament sau o substanță pe care le scoți din viața ta vor atrage după sine repercursiuni nu tocmai plăcute și de aici si recidiva.

Alege mecanismele de coping sănătoase! Analizează viciul cu care te lupți și tratează-i cauzele, nu doar simptomatologia!

Un articol scris de: Oana Ghimbuluț

Sursă foto: http://cdn.ttgtmedia.com/rms/onlineImages/ciomid_leadership_2013_03.jpg

Articole Similare

În mintea unei persoane cu depresie
Te-ai gândit vreodată că perspectiva ta asupra timpului, asupra trecutului, prezentului și viitorului poate influența felul în care îți trăiești viața și în care te simți?
Copiii și lumea digitală
Copiii petrec timp mai mult ca niciodată privind către ecrane, fie că este vorba de smartphone, tabletă, televizor, computer sau alt dispozitiv.
Bulimia: ce este, de ce apare și cum o putem combate
Această tulburare poate afecta funcționarea zilnică normală a persoanei.
Împăcarea intimităţii emoţionale cu cea sexuală în relaţiile de lungă durată şi căsnicii
Studiile au arătat că oamenii sunt mult mai atraşi de partenerul lor atunci când acesta întreprinde o activitate care îl pasionează.
Recomandări cu privire la insomnie
Insomnia este un simptom sau o tulburare distinctă care se manifestă prin dificultăți în a adormi, somn de slabă calitate sau insuficient.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!