Experimentează · marți, 13 dec.

Respiro Help

Începe cu tine

 

     Probleme în comunicarea cu ceilalţi, diferite tipuri de relaţii în care eşti implicat şi ajung să se destrame, situaţii în care eşti dezamagit de o nereuşită, etc. Cu siguranţă tuturor ne sunt cunoscute astfel de situaţii şi încercăm să le evităm, dar o modalitate de a ne rezolva problemele este să căutăm sursele de unde provin, una dintre acestea fiind încrederea în sine.

     Încrederea în sine este senzaţia interioară de putere pentru îndeplinirea propriilor dorinţe. Această senzaţie ne permite să acţionăm. A avea aşa ceva este o chestiune de supravie­ţuire, spune psihologul american Nathaniel Branden, autorul multor studii pe această temă.

      Imaginea de sine ne influenţează comportamentele. Când ai o imagine de sine bună îţi poti îndeplini obiectivele pentru ca, o imagine de sine bună îţi dă entuziasm, energie şi determinarea necesare pentru acest lucru iar obstacolele sunt percepute ca provocări ce trebuiesc depăşite pentru atingerea obiectivelor. O imagine de sine bună te ajută să relaţionezi armonios cu ceilalţi, prin atingerea obiectivelor poţi avea performanţe profesionale, succes social etc.

    O imagine de sine negativă te face să-ţi scadă motivaţia sau chiar o anihilează prin lipsa încrederii în forţele proprii („Ce rost are să iîncerc oricum nu voi reuşi", „e greu", „nu sunt în stare", etc.), conducând, mai departe, la comportamente de evitare („nu mă duc la interviu deoarece nu sunt suficient de bun, deci nu are rost...").

     Educaţia reprezintă un factor esenţial pentru stima de sine. S-a demonstrat ca stima şi respectul pe care îl au părinţii unul faţă de ce­lă­lalt sunt cel mai bun model pentru în­cre­derea în sine ulterioară a copilului. Dar aceasta nu reprezintă o regulă. Există şi cazuri în care copiii crescuţi în medii instabile, chiar dacă nu au avut parte de cea mai bună educaţie, pot deveni oameni mari, cu un sentiment foarte clar al propriei valori. Depinde, a­șa­dar, de ceea ce facem noi din noi în­­­­şine!

    Pentru a îţi pune la punct problemele legate de încrederea în propria persoană este nevoie de o practică de zi cu zi, pentru că aceasta se dezvoltă treptat. Iată câţiva paşi esenţiali:

  1. Fii conştient de nivelul la care te afli. Doar aşa poţi crește în continuare.
  2. Acceptă-te aşa cum eşti în momentul ăsta! Dupa ce ai făcut acest lucru te poţi concentra la lucrurile pe care să ţi le propui pentru viitor.
  3. Responsabilitatea de sine. Realizezi că tu esti cel care alege, că esti responsabil de ducerea la capat a lucrurilor.
  4. Afirmă-te! Fii autentic, refuză falsi­ficarea realităţii propriei tale persoane doar pentru a placea celorlalti.

   5.Identificarea propriilor obiective. Discerne, pe termen lung si scurt, care sunt acţiunile necesare sau comportamente­le adecvate.

  1. Integritatea personală. A trăi în armonie între ceea ce ştim, ce pro­fesăm şi ce tră­im. Spune ade­varul, ţine-ţi pro­misiunile şi exprimă-te.

    Atunci când îţi acorzi suficientă valoare îţi atingi mai uşor obiectivele pentru că a avea încredere în sine, în forţele proprii, te va determina să-ţi mobilizezi exact resursele de care ai nevoie să depăşeşti obstacolele şi să mergi în direcţia dorită; când nu îţi acorzi suficientă valoare negociezi mai slab, comunici mai greu, actionezi cu mai multa frică sau eviţi să acţionezi şi „îţi pui singur beţe în roate". Când nu îţi acorzi valoare anihilezi resursele de care ai avea nevoie pentru a întreprinde ceva.

    Chiar dacă pare greu să parcurgi aceste etape, fă-o pentru tine! Obstacolele par mai mici după ce ai trecut de ele!

Un articol scris de: Amalia Ghioaldă

    Bibliografie:  Nathaniel Branden „Cei 6 stâlpi ai încrederii în sine" Dex online

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!