Experimentează · marți, 13 dec.

Respiro Help

Începe cu ce nu-ți place

Obiectivele, fie ele personale, profesionale, familiale sau de orice altă natură, sunt foarte importante pentru fiecare persoană. Dar adevărul este că nu vom reuși să facem niciodată tot ce ne dorim. Tot ce putem face este să ne stabilim prioritățile, astfel încât să acordăm mai mult timp activităților mai importante și mai puțin timp celorlalte activități. După ce am reușit să îndeplinim sarcinile principale ale unei zile, mai mult ca singur vom reuși să îndeplinim și din cele care necesită mai puțin timp și resurse, decât dacă am face invers. O bună exemplificare a importanței priorităților în viața noastră este Povestea borcanului cu pietre. Stephen Covey povesteşte despre un instructor care a ţinut un discurs despre timp propunându-le cursanților un experiment. A luat un borcan pe care l-a umplut cu pietre mari. În ochii cursanților borcanul era plin. Și era, aparent. Apoi a mai adăugat pietriș, nisip și apă. Care a fost ideea acestui experiment? Dacă nu ar fi băgat mai întâi pietrele mari, apoi pietrișul, nisipul și abia la urmă apa, nu ar mai fi intrat aceeași cantitate de materiale. La fel stau lucrurile și în viața noastră. Dacă nu începem prin a rezolva mai întâi lucrurile cu adevărat importante cu care ne confruntăm, o parte din acestea ar rămâne nerezolvate, mărunțișurile vieții ocupându-ne o parte mult prea seminificativă din viața noastră. Primul pas în ordonarea priorităților este conceperea unei liste cu sarcinile de îndeplinit într-o zi. Ar fi indicat ca lista să fie făcută de seara sau, cel târziu, la prima oră a dimineții înainte de îndeplinirea vreunei sarcini și să conțină absolut toate sarcinile, indiferent că una durează 10 minute, iar alta 3 ore. Pasul următor este stabilirea concretă a priorităților aplicând metoda ABCDE a lui Brian Tracy. Astfel, în dreptul fiecărei sarcini se trece o literă A, B, C, D sau E în funcție de importanța ei. Sarcinile notate cu A sunt cele mai importante și constituie sarcini a căror amânare este defectuasă indiferent de circumstanțe. Sarcinile notate cu B nu sunt sarcini la fel de importante ca primele, însă sunt sarcini care ar fi benefice persoanei în cauză. Cele notate cu C sunt sarcinile plăcute, de relaxare, care nu aduc neapărat un plus pe scara succesului, dar care ajută să facem pași într-acolo. Sarcinile notate cu D sunt cele care pot fi făcute de alte persoane, iar cele notate cu E sunt cele care nu aduc absolut niciun beneficiu, ci doar pierdere de vreme, și nu ar trebui să se afle pe listă. În cazul în care există mai multe activități notate cu aceeași literă, putem trece și cifre în dreptul lor. Nu este atât de important ca sarcinile să fie îndeplinite și în ordinea cifrei, însă este absolut necesar ca ele să fie îndeplinite în ordinea literei. Astfel că nu se poate trece la o sarcină B până nu au fost îndeplinite toate sarcinile A. Metoda ABCDE este demnă de notat cu A pe lista sarcinilor zilnice. Astăzi este cea mai potrivită zi pentru a începe.

Articol scris de: Sorina Ilie

1. martin-szalai.ro 2. Tracy, B., „Începe cu ce nu-ți place”, Curtea Veche Publishing, București

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!