Deconectează-te · vineri, 23 feb.

Respiro Help

Importanța conexiunii dintre părinți și copii

Virginia Satir spunea: „Avem nevoie de 4 îmbrăţișări pe zi pentru a supraviețui. Avem nevoie de 8 îmbrăţișări de întreținere pe zi. Și avem nevoie de 12 de îmbrăţișări pe zi pentru a crește.”

Conexiunea dintre părinți și copii reprezintă singurul motiv pentru care copiii vor urma de bunăvoie regulile părinților. Atunci când copiii se simt puternic conectați cu părinţii lor doresc să coopereze, au încredere în ei, simt că sunt de partea lor și îi văd ca pe niște parteneri, nu inamici, împotriva cărora ar trebui să lupte sau de care ar trebui să se ascundă.

Atât din partea părinților, cât și a copiilor cel mai important este, ca ei să se concentreze pe conectare, și nu pe corectare. Corectarea înseamnă „a face să fie corect, a îndrepta greșelile, defectele”. Dar din al cărui punct de vedere sunt ele greșeli? Și.. ce înseamnă “greșeală”? Uneori, avem tendința de a presupune că tot ceea ce credem noi, este corect.

Fără a-l asculta pe celălalt, dorim doar să-l „corectăm” după bunul nostru plac. Conectarea însă, presupune, a-l asculta pe celălalt, a-l înțelege, a te pune în locul lui, a empatiza cu el. Atunci când corectarea vine împreună cu conectarea, totul de schimbă. Știi că celuilalt îi pasă de tine, îţi dorește binele și îţi și arată acest lucru; ceea ce te face mai dispus să accepţi și o altă viziune asupra lucrurilor.

Cum pot face acest lucru, părinți și copii? După voință, există o serie de modalități prin care se poate realiza conectarea:

1.Oprește-te din ceea ce faci și acordă atenție deplină momentului. Prin intermediul atenției, îi arătăm celuilalt că el este important pentru noi. Fie că facem mâncare, reparăm un scaun, ne jucăm pe calculator, ne uităm la un film sau suntem la un meci de fotbal, dacă celălalt are nevoie de noi, ar trebui să ne oprim din ceea ce facem, să-i acordăm atenția de care are nevoie, la momentul în care ne este cerută. Atunci. Nu mai târziu, pentru că s-ar putea să nu mai aibă nevoie de ea.

2.Privește-l pe cel care îți vorbește în timpul conversației. Ascultă cu adevărat ceea ce îți spune. Acest lucru transmite mesajul că ceea ce îţi este spus are însemnătate pentru tine.

3.Arată inters. Ȋncurajează-l pe celălalt să extindă ceea ce spune, explorează viziunile, opiniile, sentimentele, așteptările sau planurile lui.

4.Ascultă fără să judeci sau să încerci să corectezi. Scopul este să fii alături de celălalt, să îi arăți sprijinul, susținerea ta, nu pentru a da sfaturi sau a oferi ajutor, atunci când ele nu sunt cerute. De ce este important pentru copil să fie conectat cu părinții săi? Pentru că acest lucru îl va face să se simtă în siguranță, valoros, iubit, și fericit.

Dar pentru părinți?

Pentru că acest lucru îi va face să se simtă la rândul lor, fericiți, iubiți și prețuiți. Crezi că este puțin? Fie că ești copil sau părinte, timpul este cel ce te poate ajuta să realizezi această conexiune. „Cel mai preţios cadou pe care îl poţi oferi cuiva este timpul. Atunci când oferi din timpul tău, oferi o parte a vieţii tale, pe care nu o vei putea recupera niciodata.”

Un articol scris de:

Mădălina Caraveţeanu

Bibliografie:

http://www.ahaparenting.com/parenting-tools/connection http://www.ahaparenting.com/blog/10_habits_to_stay_connected_to_your_child http://raisingchildren.net.au/articles/staying_connected_teenagers.html https://dexonline.ro/definitie/corectare http://www.bestsayingsquotes.com/quote/the-greatest-gift-you-can-give-someone-is-your-time-2165.html

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!