Experimentează · miercuri, 9 aug.

Respiro Help

Fii tandru cu partenerul tău

Este foarte ușor să ne luăm „de-a gata partenerii. Mai ales atunci când avem o relație cu aceștia de multă vreme. Devenim confortabili, lucru care nu are neapărat sens negativ, deoarece poate conduce către apropiere. Dar, când a fi confortabil înseamnă că devenim leneși, rigizi au chiar duri, efectul sumat al acestora este acela de a-i da partenerului senzația că nu este apreciat sau chiar iubit.

Când vorbești cu partenerul tău, fii atent la tonul vocii tale. Observă cât de tandru ești. Cât de multă dragoste și grijă ți se pare că debordă acesta?

În cartea sa, The Relationship Cure (Remediul Dragostei), renumitul psiholog în relații, Doctorul Gottman, dezvăluie faptul că atunci când este vorba de a estima înțelesul a ceea ce partenerii lor spun, doar 7% din înțeles provine din cuvintele spuse, în timp ce 37% se bazează pe tonul vocii și traseul urmat de acesta.

Cuvinte considerate ,,neutre” pot avea mare impact dacă sunt spuse cu un ton sarcastic, înjositor sau disprețuitor, astfel ascultătorul simțindu-se rănit si nerespectat.

Dar, deși mereu am fost conștienți că tonul vocii este o parte importantă a comunicării clare, cât de critice sunt lucrurile precum inflexiunile vocale, volumul și înălțimea sunetelor când vine vorba de sănătatea relației tale? Conform unui studiu care a examinat sute de conversații de la mai mult de 100 de cupluri în timpul sesiunilor de terapie pentru cei căsătoriți – tonul vocii poate fii un indicator al succesului mariajului tău.

Altă zonă la care trebuie să fii atent în relația ta este cum îți construiești și îți expui raționamentele partenerului tău. Certurile legate de treburile casnice, priorități și bani sunt inevitabile, dar chiar acesta este motivul pentru care alegerea cuvintelor potrivite este foarte important.

Chiar și atunci când ai cele mai bune intenții, ceea ce spui se poate transforma într-o ceartă în toată regula și poate răni ușor persoana pe care o iubești. Una dintre cele mai înâlnite greșeli pe care cei într-o relație o comit este folosirea afirmațiilor ,,TU”.

Afirmațiile ,,TU” sunt fraze care încep cu pronumele ,,tu” și denotă faptul că ascultătorul este responsabil de ceva anume. Nu arată asumarea sentimentelor, ci mai degrabă a presupune, a da vina, a acuza ascultătorul. Acest tip de afirmație are mai degrabă efectul de a-l face pe partener să se simtă defensiv și iritat, iar ea sau el vor fi mai puțin dispuși să reconcilieze.

Afimațiile ,,EU”, pe de altă parte, ne forțează să ne asumăm respnonsabilitatea pentru ceea ce gândim și simțim, și evită să ne învinuim partenerii. Cu afimațiile ,,EU”, putem să fim fermi și hotărâți, dar este o cale mai puțin ostilă, mai blândă de comunicare.

Deci, cum transformi afirmațiile ,,TU” în afimații ,,EU”? În primul rând, ține minte că scopul afrimațiilor ,,EU” este de a exprima ceea ce simțim. O afirmație ,,EU” corectă folosește emoții specifice precum ,,Eu mă simt... ” fericit, anxios, iritat, nervos, calm, rușinat, neliniștit, etc.

Evită cuvintele care pot părea sentimente, dar de fapt denotă acțiunile partenerului tău: ,,Eu mă simt... ignorat, enervat, neglijat, manipulat, controlat, trădat etc.

Este de asemenea o percepție greșită faptul că poți include cuvintele ,,Eu simt” în fața unei afirmații. De exemplu, ,,Eu simt că mă iei de-a gata”. Aceasta este doar o afirmație ,,TU” sub acoperire. Aruncă vina asupra celeilalte persoane și nu este de fapt niciun sentiment expus.

În ultimul rând, fă un scop în a avea grijă de partenerul tău prin a vedea punctul lui sau punctul ei de vedere.

Tindem să credem că felul în care vedem lumea este cel corect. Când partenerul se contrazice cu noi este ușor să credem că ei sunt cei dezinformați sau au o percepție distorsionată a realității. Cum altfel ar putea vedea lucrurile atăt de diferit de noi?

A eșua în înțelegerea faptului că fiecare individ are dreptul la propriul său punct de vedere este un eșec în a aprecia lucrurile care alcătuiesc personalitatea persoanei respective. În cele din urmă, amândoi sunteți două persoane unice, cu medii unice și experiențe care provin din două perspective diferite. Iar aceste perpesctive ar trebui respectate și prețuite.

A învăța nu doar să recunoști, dar să și apreciezi perspectiva partenerului tău poate fi dificil uneori. Dar cu practică, disciplină și maturitate emoțională vei fi capabil să găsești noi metode de a înțelege punctul de vedere al partenerului. Prin realizarea acestui lucru, vei realiza nu doar că îți poți îmbogății percepția asupra lumii, dar poți crea un nou nivel de apropiere în relație.

Articol preluat de pe: https://www.tonyrobbins.com/masterpiece/be-gentle-with-your-partner/

Traducerea și adaptarea: Rebeca Seenescu

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Modalități de a face față pandemiei în izolare
Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!