Eliberează-te · marți, 13 dec.

Respiro Help

Este depresia o realitate în zilele noastre?

 

     Trecem cu toţii, zilnic pe lânga zeci sau sute de oameni, despre care nu putem ştii prea multe lucruri. Fiecare tinde să îşi afișeze în fata celorlati partea frumoasă şi favorabilă a vieţii sale, pentru a părea fericiţi şi mulţumiţi de viata pe care o duc, de job, de relaţiile în care se află, de familie. Aceste realizari sunt foarte bune si merită să te mândreşti cu ele, dar ce se întâmplă când ele nu sunt cu adevarat aşa?

     În ţara noastră, depresia, ca boală nu este luată atât de în serios precum ar trebui. Oamenii preferă să îşi ascundă anumite probleme care pot duce la depresie decât să consulte un psihiatru sau psiholog pentru a prevenii consecinţele mai grave la care se poate ajunge.

     Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste două milioane de români suferă de depresie, iar numărul persoanele care intră în depresie creşte alarmant, după cum se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezentat de Centrul de consiliere şi Educare pentru Sănătate.

    Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra funcţionalităţii pacientului, scăderea productivităţii şi a capacităţii de lucru, izolare şi, în cazuri severe, pierderea dorinţei de a trăi. La nivel global, depresia afectează aproximativ 121 de milioane de oameni; numai în Europa se estimează că nu mai puţin de 50 de milioane de persoane suferă de această boală.

     În prezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate ale omului contemporan. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare.

    Prevalenţa depresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi, prezentând o creştere semnificativă odată cu vârsta. Una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbaţi.

    Depresia poate să apară oricând, dar de cele mai multe ori se face simţita pentru prima dată între sfârşitul adolescenţei şi vârsta de 25 de ani. Este de asemenea frecventă în rândul adulţilor mai în vârstă. Din fericire, depresia este o afecţiune care poate fi tratată.

     Cauze ale depresiei:

      Depresia poate afecta pe oricine – chiar şi persoane care par să trăiască în circumstanţe de viaţă aproape ideale. Cu toate acestea, există anumiţi factori importanţi în debutul depresiei.

      Factori biochimici. Nivelul anormal de serotonină şi norepinefrină, două elemente chimice din creier, poate contribui la simptomele depresiei, cum ar fi anxietatea, iritabilitatea şi oboseala. Acestea nu sunt singurele reţele neuronale implicate. Cercetatorii se află într-o continuă descoperire de noi informaţii în acest domeniu.

     Factori genetici. Depresia poate apărea în aceeaşi familie. De exemplu, dacă un geamăn identic are depresie, celalalt are şanse de 70% să trăiască această  afecţiune la un moment dat pe parcursul vieţii.

     Personalitatea. Persoanele cu o stimă de sine mai scăzută, care sunt uşor copleşite de stres sau care au o atitudine generală pesimistă, par să fie mai vulnerabile în fata depresiei.

     Factori de mediu. Expunerea continuă la violenţă, neglijenţă, abuz sau sărăcie poate face ca persoanele care sunt deja predispuse la depresie să fie şi mai vulnerabile la această afecţiune.

     Factori medicali. De asemenea, o altă afecţiune medicală (ex.: o tumoare pe creier sau deficienţă de vitamine) poate determina apariţia depresiei; prin urmare este important să aibă loc iniţial o evaluare atentă de către un psihiatru sau un alt specialist medical pentru a elimina posibilele cauze medicale generale.

    Principalele simptome ale depresiei sunt pierderea interesului sau a plăcerii în efectuarea activităţilor cotidiene, sentimentele de disperare sau tristeţe asociate cu oboseală, scăderea energiei, dezinteres, descurajare şi fixarea asupra aceloraşi idei. În general persoana care suferă de depresie refuză un ajutor specializat, aşteptând ca ceilalţi să se schimbe.

    Remedii naturale care pot contribui la ameliorarea stărilor depresive:

  1. Sportul ca medicament. Este de remarcat că, mai mult de 80% dintre persoanele depresive provin din mediul urban şi au un trai sedentar. Efortul fizic, facut sistematic, activează musculatura, respiraţia, metabolismul, dar şi anumite mecanisme naturale de protecţie psihică (prin hormonii anti-stres care se eliberează în urma activităţii fizice).
  2. Lumina solară. În ţările nordice, expunerea la razele soarelui este considerată, un adevărat tratament contra stărilor depresive.
  3. Sunatoarea. Toate cercetările au arătat îmbunătăţirea stării emoţionale a pacienţilor depresivi, după tratamentul intern cu sunătoare. Principiile active din această plantă elimină treptat tristeţea, astenia, tulburările de somn, creşte tonusul psihic şi optimismul.
  4. Ciocolata neagră. Ciocolata neagră conţine mult magneziu, care este un mineral esenţial pentru transmiterea impulsurilor nervoase. Deficitul de magneziu se asociază cu dificultaţi de concentrare, oboseală cronică, dureri musculare.

    Poate că nu ne confruntăm cu toţii cu aceste probleme, dar cu siguranţă ni s-a întâmplat să avem perioade mai nefavorabile. Putem lua în calcul aceste informaţii pentru a preveni problemele care pot apărea pe parcursul evoluţiei noastre sau a personelor din jurul nostru.

Un articol scris de: Amalia Ghioaldă

Surse: Mediafax  Descopera Bellanima

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!