Deconectează-te · marți, 27 feb.

Respiro Help

De ce timpul petrecut în familie este așa de important?

Scopul fiecărui părinte este acela de a crește copii fericiți și stabili emoțional. Există mii de cărți care pot oferi informații cu privire la creșterea copiilor cu succes. Experții din domeniile nutriției, educației, sănătății, se străduiesc să dea informații părinților cu privire la aceste aspecte. Însă adevărul care este adesea trecut cu vederea, este unul simplu și anume:

Copiii de la naștere până la maturitate au nevoie de timp și atenție din partea părinților lor. Unii părinți devin nerebdători să crească copii cu succes dar uită să petreacă timp personal cu ei. Lucrul acesta nu înseamnă timpul petrecut în grabă de la școală până la activitatea extracuriculară sau after-school, un timp interactiv petrecut cu copilul este atunci când  un părinte este angajat pe deplin într-o activitate cu acesta. Timpul petrecut în familie aduce anumite beneficii precum:

 • Copiii se simt iubiți și importanți.
 • Copiii au oportunitatea de a-i  ajuta pe părinți în a-și modela comportamentul.
 • Părintele poate observa care sunt punctele slabe și cele forte ale copilului pentru a-l ghida mai bine.
 • Copiii au șansa de a-și exprima gândurile și sentimentele prin joc.
 • Relația dintre copii și părinți se dezvoltă formând o legătură puternică.

Timpul petrecut în familie este important deoarece se focusează pe reducerea incidenței de a apărea probleme emoționale sau comportamentale ale copiilor, astfel se dezvoltă comunicarea, o atitudine pozitivă iar copii se simt ancorați, stabili emoționali și înțeleg care este rolul fiecărui membru dezvoltând totodată cu ușurință relații sociale.

Numeroase studii au arătat faptul că cei mai predisupuși în a dezvolta probleme emoționale și de comportament, sunt copiii care au avut parte de o formă de parenting inadecvată astfel demonstrându-se că primul pas, vital, pentru a avea un parenting de succes este petrecerea activă a timpului în familie.

Activitățile care pot ajuta la dezvoltarea copiilor în a fi sănătoși și fericiți nicidecum nu trebuie să fie costisitoare sau greu de accesat.

 • Masa servită în familie. Acesta poate fi un eveniment zilnic, începând de la selecția meniului, preparea propriu-zisă, servirea și curățenia. În acest timp se pot aborda subiecte de interes ale copiilor.
 • Sportul. Fie că este vorba de un sport de performanță sau un joc desfășurat în parc, implicarea pozitivă și activă în acest domeniu este lauda și încurajarea.
 • Hobby-urile pot fi un punct de apropiere în a dezvolta o comunicare eficientă pe placul copiilor.
 • Activități religioase.
 • Participarea părinților la evenimentele de la grădiniță/școală.
 • Pentru copii mai mici un mod benefic de a petrece un timp calitativ este de a citi povești seara, înainte de ora somnului, creând astfel un ritual.

Cheia este în a acorda deplină atenție tuturor membrilor ai familiei și vice-versa. Exemplul părinților este de asemenea unul decisiv în dezvoltarea relațiilor extra-familiale ale copiilor. Părinții sunt responsabili de armonia din familie și este cunoscut faptul că toți copii învață cel mai bine din comportamentul celor din jur.

Pe scurt, timpul petrecut în familie ar trebui să fie un mod distractiv de a crește copii sănătoși și fericiți care se simt iubiți și emană la rândul lor iubire. Astfel copiii vor ști cu adevărat că ei contează și acest lucru se va reflecta în alegerile pe care le vor face de-a lungul vieții.

"Copiii nu sunt singurii care cresc, și părinții cresc. Tot așa cum noi ne privim copii, să vedem ce fac cu viețile lor, tot așa ne privesc și ei pe noi, să vadă ce facem noi cu ale noastre. Nu le pot spune copiilor mei să ajungă până la stele. Tot ce pot face este ca eu să mă-ntind spre ele.” Joyce Maynard

Un articol scris de 

Veronica Bayrakcioglu,

Psihoterapeut de familie, cuplu și copil

www.iterapie.ro

 

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!