Deconectează-te · joi, 25 iul.

Respiro Help

Cum construiești un climat de comunicare pozitiv?

O modalitate de a contribui și a construi un climat de comunicare pozitiv se referă la folosirea mesajelor de confirmare, adică acele comportamente care le comunică altor oameni valoarea proprie. Specialiștii în comunicare au identificat trei tipuri de mesaje de confirmare, de la cel cu valența de confirmare cea mai mică la cel cu valența cea mai mare:

Recunoașterea – cel mai elementar act de confirmare constă în a recunoaște faptul că o altă persoană există și merită atenția ta. A răspunde la un SMS primit de la cineva, a suna pentru a întreba un prieten ce a făcut în ziua respectivă și contactul vizual cu o persoană pe care tocmai ai cunoscut-o la un curs – toate acestea sunt modalități de comunicare a mesajului „Recunosc că tu contezi”. În schimb, dacă faci tot posibilul pentru a evita un vecin vorbăreț și nu răspunzi la un e-mail de la o rudă pe care o consideri enervantă, acesta este un act de infirmare. 

Un exemplu în acest sens este biletul de adio al unui bărbat în jur de 30 de ani și care, înainte de a se urca pe podul Golden Gate din San Francisco pentru a se sinucide, a lăsat scris „Voi merge pe jos până la pod. Dacă o singură persoană îmi va zâmbi pe drum, nu voi sări”. Recunoașterea este esențială pentru oameni, deoarece nevoia noastră de apartenență este foarte mare. 

Confirmarea– un tip de confirmare pozitivă constă în recunoașterea sentimentelor și gândurilor altei persoane. Un exemplu pot fi acele acte de confirmare când soliciți opinia cuiva, ideile sale sau când pui întrebări cu privire la sentimentele altei persoane. La fel de important ca și solicitarea informațiilor respective este și ascultarea atentă a ceea ce spune persoana respectivă. Folosirea comportamentelor de ascultare activă – de exemplu, parafrazarea și adresarea unor întrebări ce confirmă atenția – transmite mesajul că ești atent la spusele celuilalt. O serie de studii arată că oamenii receptează o confirmare sporită atunci când percep că alții le ascultă ideile – chiar dacă nu sunt de acord cu ei – decât când percep că persoanele din jur nu îi ascultă atent. 

Susținerea– mulți dintre oamenii cu care comunicăm apreciază faptul că îi ascultăm, deși în cele din urmă nu suntem de acord cu ideile lor. Totuși, cea mai pozitivă formă de confirmare este de a oferi susținere, care semnalează faptul că ești de acord cu spusele celeilalte persoane. Uneori poți susține pe deplin mesajul altcuiva, de exemplu, atunci când îți exprimi acordul complet cu o opinie. Alteori, poți oferi o confirmare parțială, de exemplu, când îi spui unui prieten că ești de acord cu sentimentele sale, dar nu neapărat și cu acțiunile lui. Conform studiilor, persoanele implicare în relații personale pozitive, stabile, caută și profită de șansele de a-și acorda reciproc susținere. 

Sursa: Kory Floyd (2013). Comunicarea interpersonală, Iași: Polirom.

 

Articole Similare

Când sărbătorile și stresul provocat de pandemie se întâlnesc. 10 sfaturi pentru a îți gestiona starea de bine în timpul acestor sărbători aparte
Sărbătorile de iarnă sunt adesea considerate unul dintre cele mai fericite momente al anului, deși pot provoca, pe alocuri, o anumită stare de stres.
Care este legătura dintre dispozitivele tehnologice și singurătate?
Este dificil și greșit să considerăm că există o cauză unică a singurătății. Bazându-ne pe diverse studii este posibil ca stilul nostru de viață intens digitalizat să cauzeze, nu numai singurătatea, ci și divizarea noastră socială.
5 moduri prin care putem cultiva reziliența în propriile noastre vieți
În cursul ultimelor luni lumea s-a confruntat cu un dezechilibru fără precedent
Șase strategii pentru a face față anxietății provocate de coronavirus
Pe măsură ce numărul de cazuri diagnosticate cu COVID-19 continuă să crească, anxietatea provocată de această situație la nivel global tinde să crească și ea.
Cum îţi dai seama dacă cineva te manipulează – şi ce poţi face
Dacă ai simțit vreodată că ceva se întâmplă într-o relație strânsă sau într-o întâlnire întâmplătoare - eşti presat sau te simţi controlat – ai putea fi manipulat.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!