Deconectează-te · joi, 25 iul.

Respiro Help

Cum construiești un climat de comunicare pozitiv?

O modalitate de a contribui și a construi un climat de comunicare pozitiv se referă la folosirea mesajelor de confirmare, adică acele comportamente care le comunică altor oameni valoarea proprie. Specialiștii în comunicare au identificat trei tipuri de mesaje de confirmare, de la cel cu valența de confirmare cea mai mică la cel cu valența cea mai mare:

Recunoașterea – cel mai elementar act de confirmare constă în a recunoaște faptul că o altă persoană există și merită atenția ta. A răspunde la un SMS primit de la cineva, a suna pentru a întreba un prieten ce a făcut în ziua respectivă și contactul vizual cu o persoană pe care tocmai ai cunoscut-o la un curs – toate acestea sunt modalități de comunicare a mesajului „Recunosc că tu contezi”. În schimb, dacă faci tot posibilul pentru a evita un vecin vorbăreț și nu răspunzi la un e-mail de la o rudă pe care o consideri enervantă, acesta este un act de infirmare. 

Un exemplu în acest sens este biletul de adio al unui bărbat în jur de 30 de ani și care, înainte de a se urca pe podul Golden Gate din San Francisco pentru a se sinucide, a lăsat scris „Voi merge pe jos până la pod. Dacă o singură persoană îmi va zâmbi pe drum, nu voi sări”. Recunoașterea este esențială pentru oameni, deoarece nevoia noastră de apartenență este foarte mare. 

Confirmarea– un tip de confirmare pozitivă constă în recunoașterea sentimentelor și gândurilor altei persoane. Un exemplu pot fi acele acte de confirmare când soliciți opinia cuiva, ideile sale sau când pui întrebări cu privire la sentimentele altei persoane. La fel de important ca și solicitarea informațiilor respective este și ascultarea atentă a ceea ce spune persoana respectivă. Folosirea comportamentelor de ascultare activă – de exemplu, parafrazarea și adresarea unor întrebări ce confirmă atenția – transmite mesajul că ești atent la spusele celuilalt. O serie de studii arată că oamenii receptează o confirmare sporită atunci când percep că alții le ascultă ideile – chiar dacă nu sunt de acord cu ei – decât când percep că persoanele din jur nu îi ascultă atent. 

Susținerea– mulți dintre oamenii cu care comunicăm apreciază faptul că îi ascultăm, deși în cele din urmă nu suntem de acord cu ideile lor. Totuși, cea mai pozitivă formă de confirmare este de a oferi susținere, care semnalează faptul că ești de acord cu spusele celeilalte persoane. Uneori poți susține pe deplin mesajul altcuiva, de exemplu, atunci când îți exprimi acordul complet cu o opinie. Alteori, poți oferi o confirmare parțială, de exemplu, când îi spui unui prieten că ești de acord cu sentimentele sale, dar nu neapărat și cu acțiunile lui. Conform studiilor, persoanele implicare în relații personale pozitive, stabile, caută și profită de șansele de a-și acorda reciproc susținere. 

Sursa: Kory Floyd (2013). Comunicarea interpersonală, Iași: Polirom.

 

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!