Eliberează-te · marți, 6 iun.

Respiro Help

Comportamente de risc. Fumatul, realități și mituri (4)

Mituri despre renunțarea la fumat. Ce este adevărat și ce nu este adevărat?

Mitul 1: Mă pot lăsa oricând vreau

Aproape fiecare dintre noi susține această idee, însă este doar o explicație pe care ne-o oferim . Liberul arbitru în acest caz poate fi subminat de dependență. După cum am menționat anterior, nicotina este cea care dă dependența  și am explicat și care sunt formele de dependență în cazul fumatului.

Din nefericire conținutul de nicotină din țigări pare a fi, conform cercetărilor, suficient de mare pentru a crea dependența fizică. Sevrajul cauzat de înlăturarea tutunului se poate manifesta prin: dureri de cap (care pot dura câteva zile), date de dilatarea vaselor de sânge de la nivelul craniului, amețeli de scurtă durată (până la un minut), posibilă stare de nervozitate (care se datorează lipsei nicotinei de la nivel sinaptic, care duce la producerea unei cantități diferite de neurotransmițători, efectul fiind unul de agitație sau nervozitate), slabă capacitate de concentrare (am menționat anterior faptul că fumatul poate duce la o ameliorare temporară a performanței mentale, odată cu înlăturarea fumatului acele substanțe care determinau ameliorarea nu mai există lla nivel neuronal, astfel se produce efctul opus, apărând o supraactivare care duce la lipsa de concentrare).

Statisticile spun că aproximativ 7% din persoanele care au încercat să se lase de fumat au și reușit. Aici intervine partea adevărată din mit, dacă ne dorim cu adevărat, putem renunța la fumat, dar este necesară o motivație clară și puternică. Este important să nu renunțăm după prima recădere, dacă aceasta apare.

Mitul 2: Toată lumea știe cât de periculos este fumatul

Cu toate că aproape cu toții cunoaștem faptul că fumatul nu este sănătos, sunt foarte puțini cei care sunt cu adevărați conștienți de riscuri. De exeplu în cazul femeilor, am discutat anterior despre anumite riscuri specifice sexului, la acelea mai adăugăm: menopauza timpurie și sarcina ectopică (implantarea ovulului fertilizat în afara uterului). Cercetările susțin că dacă sunt cunoscute cu adevărat toate riscurile care vin împreună cu fumatul, atunci acest comportament scade considerabil.

Fumatul poate duce la efecte negative în aproape toate organele: colon, rinichi, pancreas, vezică urinară, stomac, etc.

Alte boli asociate fumatului: cataractă (datorită subțierii vaselor de sânge care irigă ochii), parodentită, fracturi de șold, ulcerul peptic (reprezintă o leziune cu formă rotundă sau ovală care apare în urma distrugerii mucoasei gastrice). Poate nu pare că ar avea legătură cu fumatul, nu? Schimbările majore pe care le aduce acest comportament în organism sunt scăderea imunității și îmbătrânirea organelor, astfel devenim mult mai predispuși la a avea o gamă variată de boli.

Mitul 3:  Câteva țigări pe zi nu strică

Pentru apariția bolilor cardiovasculare care pot duce chiar la infarct miocardic, este suficientă o expunere minimă de 3-5 țigări pe zi, fumate activ sau pasiv. Deși ne temem ca fumători cel mai mult de cancerul pulmonar, prima cauză a mortalității este dată de BCV (boala cardiovasculară), iar pentru a se produce modificări minime la nivel arterial, este suficientă o expunere minimă.

Mitul 4: Țigările ”light” sunt mai puțin dăunătoare

Conform statisticilor, aproximativ 60% dintre fumători consideră că țigările ”light”sunt mai puțin nocive, însă se pare că aceste țigări light sau ultra light se referă mai degrabă la aroma și la gustul perceput de consumator, nu la concentrația proriuzisă, cantitățile de gudron și nicotină, care se presupune că ar trebui să fie mai reduse, fiind de fapt aceleași. Când fumăm însă țigări ”light” tindem să tragem mai mult fum în piept, să fumăm mai multe țigări sau să rupem filtrul, ceea ce compensează micile diferențe de compuși nocivi conținuți.

Mitul 5: Medicamentele care sunt făcute pentru a ne ajuta să ne lăsăm de fumat nu funcționaeză

Cu toate că unii dintre noi pot renunța la fumat fără ajutor, se pare că unii dintre noi avem nevoie de ajutor medial sau terapeutic. În acest scop au fost create guma, plasturii, spraiurile nazale, terapia etc. Se pare că acestea ne pot  dubla șansele de a renunța la fumat. Este recomandat însă să cerem părerea și ajutorul specialiștilor, deoarece poate avem nevoie doar de terapie, doar de medicație sau de o combinație între cele două, astfel ar putea fi util ca un specialist să ne orienteze în acest sens, dacă este necesr.

Cu toate că urmăm una dintre aceste variante, poate apărerea recăderea, dar cum am mai spus, este normal ca aceasta să apară și este important să nu renunțăm. Un alt mit care are legătură cu acesta se referă la faptul că vom înlocui fumatul cu un alt viciu odată cu renunțarea la acest comportament. Acest mit se referă la dependența psihică și poate fi modificat prin terapie.

Mitul 6: Dacă nu m-am lăsat până acum nu mă mai las.

Mai mult de jumătate dintre persoanele care au încercat și au avut perseverență în acest sens, au renunțat deja în ciuda dificultăților. Cum am mai menționat anterior, recăderea este normală. Chiar și după decenii de fumat, odată ce renunțăm , nivelul nostru de sănătate poate crește semnificativ.

Mitul 7: Fumătorii mor mai repede, dar pierd doar câțiva ani răi. 

Chiar dacă avem un consum moderat de tutun, acesta ne scurtează viața, conform cercetărilor, cu aproximativ 14 ani. În ceea e privește sintagma de ”ani răi”, la bătrânețe se pot aduna mai multe boli din cele menționate anterior, astfel, la vârsta a treia vom avea o sănătate fizică cu aproximativ 2-4 ani mai înaintată și o sănătatea psihică cu aproximativ 10 ani mai înaintată, astfel ni se va accelera procesul de degenerare și îmbătrânire.

Mitul 8:  Un mediu în care se fumează poate fi dăunător, nu letal.  

Organismul unui nefumător se poate comporta la fel ca organismul unui nefumător după aproximativ 30 de minute de expunere la aceeași acntitate de fum din mediu. Cercetările ne spun că astfel crește riscul pentru boli respiratorii majore cu aproximativ 25%, riscul pentru astm crește cu aproximativ 40-60% la adulți și până la 50-100% la copii, iar riscul de mortalitate la copii crește cu aproximativ 50% într-un mediu în care se fumează pasiv.

Mitul 9: Fumatul este bun pentru economie.

Este adevărat faptul că accizele și alte taxe și impozite aplicate comerțului cu tutun sunt o parte importantă a PIB-ului (produsul intern brut) și că fabricile de tutun creează locuri de muncă, însă pe termen lung, tutunul pare a fi mai degrabă un minus pentru bugetul statului decât un plus, deoarece cheltuielile alocate sănătății publice în ceea ce privește fumatul par a fi mai mari decât beneficiile financiare aduse de acestea.

De asemenea Banca Mondială a analizat acest fenomen și a susținut faptul că banii investiți în producerea și comercializarea țigărilor ar putea fi investiți în alte industrii care ar putea aduce alte beneficii și alte locuri de muncă. De asemenea s-a constatat că angajații nefumători sunt mult mai productivi și mai energici, ceea ce apare ca o consecință a faptului că fumatul subțiază vasele de sânge și ne reduce nivelul de energie.

Mitul 9: Dacă mă las de fumat mă voi îngrășa

Acesta nu este un mit, este adevărat faptul că pierderea în greutate este des asociată cu fumatul, iar renunțarea la fumat este asociată cu o creștere a greutății. Fumatul ne scade apetitul ceea ce duce de cele mai multe ori la o pierdere în greutate. Dacă suntem persoane sedentare, odată cu renunțarea la fumat ne revine apetitul, iar lipsa sportului poate duce deci la o creștere în greutate.

De obicei fumatul este asociat și cu alte comportamente de risc, cum ar fi consumul de alccol, astfel scăderea în greutate poate fi datorată unei boli preclinice. O altă explicație este dată de asocierea fumatului cu un nivel de rezistență insulinică care are influențe asupra depunerii de grăsimi,  ceea ce poate duce la apariția diabetului. Cu alte cuvinte, în perioada în care fumăm, rezistența insulinică defavorizează depunerea de grăsimi, iar odată cu renunțarea la fumat, grăsimile încep să se depună, astfel apărând creșterea în greutate.

O explicație alternativă este dată de creșterea efectului termic al alimentelor. Acest efect se referă la faptul că mâncăm cu scopul de a produce energie și pentru a avea materie primă pentru sintetizarea de proteine și lipide. O parte din energia eliberată din alimentele ingerate este transpusă în energie termică folosită strict pentru a ne menține temperatura corporală constantă. Acest lucru se întâmplă cu aproximativ 10-15% din energia din alimente. Nicotina face ca aceast procent de 10-15% să crescă cu 20-30%.

În perioada în care suntem fumători consumăm o cantitate mai mare de energie termică decât în perioada în care nu fumam. În momentul în care renunțăm la fumat, efectul nicotinei dispare și astfel acea diferență de energie, care nu mai este consumată se va depune. Fenomenul de îngrășare nu este observat imediat ci după o perioadă de câteva luni.

Pe lângă aceste mituri, mai există și anumite argumente false pe care ni le spunem unii altora sau nouă înșine pentru a ne justifica acțiunea de a fuma, cum ar fi ”dacă e să mor, pot muri și mâine”, ”și bunicul a fumat și a trăit până la 90 de ani”, ”și nefumătorii fa cancer”. Aceste argumente nu sunt valide deoarece celulele cancerigene se pot activa oricând, dar momentul în care decidem să fumăm, ne creștem șansele de a dezvolta cancer sau alte boli.

Alte argumente pe care ni le spunem pot fi ”merit o țigară pentru că sunt stresat(ă)”, ”merit o țigară pentru că este ziua mea” și așa mai departe. Aceste argumente pe care ni le aducem ne ajută să ne menținem comportamentul de a fuma, dar nu ne ajută atunci când dorim să renunțăm la fumat.

În concluzie, putem spune că avem în jurul nostru multe influențe care ne încurajează să începem să fumăm și care ne descurajează să renunțăm la aceast comportament. Este important însă să ne informăm foarte bine despre efectele acestui comportament și să încercăm să ne găsim motivația pentru a renunța, iar dacă apare recăderea să nu renunțăm.

 

Un articol scris de:

Adriana Diaconu,

Studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Sursa foto:http: //desipandora.com/wp-content/uploads/2016/10/smoking-other.jpg

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!