Eliberează-te · marți, 30 mai

Respiro Help

Comportamente de risc. Fumatul, realități și mituri (2)

Unde ne încadrăm în funcție de cât fumăm?       

Uneori poate ne întrebăm dacă fumăm mult sau puțin, dar ce înseamnă mult și ce înseamnă puțin? Există mai multe categorii, cum ar fi fumatul regulat care are trei niveluri: consum ușor (mai puțin de 10 țigări pe zi), moderat (10-20 de țigări pe zi) și consumul interns sau fumătorul înrăit (peste 20 de țigări pe zi).

Alte categorii ar fi fumatul ocazional (atunci când ne aprindem o țigară sau două dar la o distanță mai mare de timp, atenție, dacă ocazional înseamnă în fiecare săptămână, atunci comportamnetul acesta se încadrează la fumat regulat), habitual (atunci când fumăm din obișnuință), emoțional(atunci când simțim că ne calmează) și nu în ultimul rând, fumatul pasiv.

De multe ori atât noi, cât și fumătorii din jurul nostru minimalizăm sau subestimăm efectele fumatului pasiv, considerând că nu ne poate afecta sau nu ne afectează atât de mult, însă fumatul pasiv poate duce la cancer pulmonar, boli cardiovasculare, nașteri premature, greutate scăzută a copilului la naștere, astmă la copii și altele. În cazul bolilor cardiovasculare de exemplu, dacă riscul este de 8 ori mai mare la fumători, în cazul nefumătorilor riscul crește de 3 ori.

Dar ce ni se poate întâmpla rău de la fumat?

Uneori tindem să credem că singurul risc la care ne expunem atunci când fumăm este reprezentat de riscul de a dezvolta cancer pulmonar, dar suntem oare conștienți de toate riscurile la care ne expunem? În tabelul următor putem observa riscurile care sunt relaționate cu fumatul și procentul deceselor cauzate de aceste boli.

 

Cauza                           Procentul deceselor la femei           Procentul deceselor la bărbați

                                              

Cancerul pulmonar                            76%                                                      79,6%

Cancer oral                                          41,3%                                                   68.8%

Cancer esofagian                                53,6%                                                   58,9%

Cancer laringian                                  41,3%                                                   80,6%

Bronșite, astm                                     69,4%                                                   85%

Alte boli pulmonare                            69,5%                                                   85%

În tabelul de mai sus putem observa faptul că procentul deceselor în cazul femeilor este mai mic decât procentul deceselor în cazul bărbaților. Această diferență poate apărea deoarece femeile sunt protejate genetic de boli grave, însă odată cu apariția menopauzei acea proecție dispare și pot deveni mult mai  predispuse la a dezvolta boli.

De asemenea puține femei cunosc riscurile  la care se expun fumând și care sunt specifice sexului, cum ar fi: cancerul de col uterin, cancerul mamar, infertilitate, avort spontan, sindromul morții fetale (când fătul moare înainte de a se naște), nașterea de prunci morți, cu greutate scăzută sau diverse probleme respiratorii sau cardiovasculare la copii. 

Cu toate aceste riscuri majore pentru sănătate apare întrebarea: de ce fumăm?   

Putem fi influențați de anumiți factori cum ar fi factorii de inițiere și factorii de menținere. Factorii de inițiere pot fi: sociali (poate fi în curtea școlii sau a liceului când mergem să stăm pe lângă copiii populari și vrând să ne integrăm în grup  putem ajunge să încercăm să fumăm sau poate fi la locul de muncă atunci când mergem în pauza de masă cu colegii) sau psihici (de exemplu atunci când avem o stare emoțională puternic negatiă și încercăm să ne găsim alinarea în fumul de țigară).

Pe de altă parte, factorii de menținere sunt biologici, psihici și sociali. Din punct de vedere biologic putem vorbi despre prezența receptorilor pentru nicotină la nivel neuronal și predispoziția de a fuma. Nicotina este o substanță uleioasă incoloră care la contact cu oxigenul devine maro și este substanța care dă dependență, efect care este amplificat de alte substanțe (aditivi) care sunt conținuți de țigară și care stimulează dependența.

Din punct de vedere psihologic și social, o cauză care ne poate determina să continuăm să fumăm este dorința de a face parte din grup, de a nu fi excluși sau pot fi factori personali cum ar fi iluzia faptuli că ne calmează sau a faptului că ne dă o stare de bine.

(Va urma)

Un articol scris de:

Adriana Diaconu,

Studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!