Eliberează-te · vineri, 26 mai

Respiro Help

Comportamente de risc. Fumatul, realități și mituri (1)

Cu toții știm cel mai probabil ce este fumatul și o parte din noi face parte din categoria fumătorilor sau cunoaștem pe cineva care face parte din această categorie. Ceea ce poate nu știm cu toții sunt adevăratele riscuri la care ne expunem atât ca fumători activi cât și pasivi. Dar oare de ce fumăm? Cum ajungem să fumăm? Suntem dependenți? Ce este dependența? Care sunt adevăratele riscuri și care sunt miturile?

Pentru început, vom diferenția două concepte:  adicția și dependența. Adicția se referă la un consum abuziv și repetat, iar dependența se referă la simptome, cum ar fi chimică, fizică și sau psihologică.

Cum se ajunge la abuz?            

Se poate spunce că uzul de tutun, până la dependență, fumatul este ca un cerc vicios, mai întâi apărând inițierea (în cele mai multe cazuri apare în rândul adulescenților), apoi putem observa o tendință de menținere a comportamentului care este urmată de renunțare (majoritatea fumătorilor încească să se lase) și ultima componentă este recăderea (este normal să apară această recădere, dar doar pentru că am fumat o țigară după trei luni în care nu am fumat, acest lucru nu înseamnă că nu merită să încercăm sau că nu ne putem lăsa de fumat).

Recăderea, conform statisticilor, poate să apară în proporție de 30% la în prima lună, între 10-30% până îl luna a șasea și până la 10% până în primul an. Vorbeam mai devreme despre un cerc vicios. Comportamentul de a fuma este motivat de apariția unei declanșări emoționale (ca de exemplu, atunci când suntem stresați sau supărați), apoi apare o poftă puternică (simțim o nevoie puternică de a fuma), după care devine un ritual (țigara de după masă sau țigara pe care o fumezi la cafea), apoi devine obișnuință (acele țigări pe care le fumăm în fiecare zi), iar la un moment dat poate apărea sentimentul de vinovăție care declanșează dorința de a renunța la fumat.

Cum am spus însă că este ca un cerc, după decizia de a renunța se poate ajunge la o activare emoțională care poate  face ca acest cerc vicios să continue.

(Va urma)

Un articol scris de:

Adriana Diaconu,

Studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

 

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!