Descoperă · luni, 20 iul.

Respiro Help

Ce este terapia online?

 

Când ne aflăm într-o situație emoțională dificilă, este recomandat să ne exteriorizăm trăirile pentru a nu purta singuri greutatea suferinței, iar specialiștii în psihoterapie sunt cei mai potriviți pentru a ne da sfaturi avizate ce ne vor ajuta să parcurgem mai ușor drumul către vindecare. Din fericire, aceștia sunt mai aproape ca niciodată de noi prin intermediul Internetului.

Ce este și cât de eficientă este terapia online?

Terapia online, cunoscută și ca teleterapie, consiliere cibernetică sau e-terapie oferă persoanelor ce au nevoie de ajutor posibilitatea de a discuta cu un psihoterapeut în vederea ameliorării afecțiunii/situației neplăcute pe care o întâmpină. Aceasta poate avea loc printr-o multitudine de metode precum email, mesagerie sau video-conferințe.

În numeroase studii publicate în World Journal of Psychiatry s-a constatat că persoanele carea au apelat la ajutorul virtual al unui psihoterapeut au reușit să trateze cu succes afecțiunile de care sufereau. Cele mai multe vindecări au fost raportate în cazul fobiilor, depresiei și anxietății sociale. De asemenea, studii publicate în jurnale medicale precum Journal of Affective Disorders sau BMC Psychiatry au arătat că, de cele mai multe ori, terapia online este la fel de eficientă precum cea tradițională, față în față.

Tipuri de terapie online

Psihoterapia se află într-un continuu proces de studiu și perfecționare a tehnicilor, însă printre cele mai eficiente se numără:

Terapia cognitiv-comportamentală - ajută oamenii să identifice și să înlăture gândurile distructive care au o influență negativă asupra emoțiilor și comportamentului, înlocuindu-le cu o viziune mai realistă și obiectivă asupra realității.

Terapia psihodinamică - se centrează asupra explorării relației dintre conștient și inconștient și asupra descoperirii emoțiilor inconștiente și a traumelor din copilărie, considerate cauza directă a personalității vulnerabile.

Terapia centrată pe persoană – consideră că terapeutul este doar un însoțitor al persoanei pe drumul vindecării, iar aceasta își va explora și accepta gândurile și sentimentele în cadrul spațiului terapeutic. Astfel, terapeutul nu urmărește să îl schimbe pe client, ci să îl asiste în procesul de autocunoaștere.

Avantaje și dezavantaje ale terapiei online

Persoanele care necesită ajutor în lupta cu propriile sentimente dar care nu au acces, din diverse motive, la terapia tradițională pot să discute cu un specialist într-un mod eficient în mediul virtual, fără a părăsi confortul locuinței și salvând timp prețios. Costurile terapiei online sunt mult mai reduse față de costurile implicate de terapia tradițională, ceea ce ar putea constitui un beneficiu major pentru persoane cu o situație financiară nefavorabilă. De asemenea, fiecare persoană poate alege din numeroși psihoterapeuți unul cu care rezonează cel mai bine, nefiind nevoie să se limiteze strict la cei din zona sa geografică.

Totuși, comunicarea nonverbală dintre psihoterapeut și clientul său ce ar putea oferi detalii semnificative va fi limitată întrucât limbajul corpului este dificil de observat din spatele ecranelor. De asemenea, platforma de consiliere are responsabilitatea etică de a menține confidențialitatea clienților săi, fapt ce necesită sisteme performante de securitate. Problemele tehnologice precum întreruperea conexiunii la Internet ar putea periclita calitatea terapiei.

Primul pas spre vindecare este conștientizarea problemei. De aceea, nu ezita să consulți un psihoterapeut online!

Referințe:

https://www.verywellmind.com/what-conditions-does-online-therapy-treat-4842766

https://www.verywellmind.com/what-is-online-therapy-2795752

https://www.verywellmind.com/advantages-and-disadvantages-of-online-therapy-2795225

https://www.inc.com/amy-morin/does-online-therapy-work-heres-what-science-says.html

 

Autor: Casiana Bobric

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

8 distorsiuni negative care pot avea un impact enorm asupra relației tale
​​​​​​​Sunt anumite aspecte într-o relație care țin de modul în care gândim și prin prisma aceasta ne raportăm la celălalt.
Ești o persoană creativă?
Oamenii cu adevărat creativi au capacitatea de a schimba modul fundamental în care vedem, înțelegem, apreciem sau facem lucrurile.
Mâncatul pe fond emoțional – cum te afectează?
Ce se întâmplă însă când hrana devine mai mult decât o sursă de energie pentru corp?
Ce este inteligența emoțională?
Cu toții cunoaștem cel puțin o persoană care, prin orice impas ar trece, gestionează stresul și emoțiile negative și emană pozitivitate în ciuda oricărui eșec.
Ce se întâmplă în creier când iubești?
Iubirea  a constituit dintotdeauna un subiect des abordat de filosofi, scriitori și pictori, dar și o enigmă pentru cercetători întrucât este dificil de explicat întregul amalgam de stări și senzații pe care acest sentiment îl produce.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!