Eliberează-te · luni, 16 dec.

Respiro Help

Ce este ruminația?

La prima vedere termenul ruminație, pe mulți dintre noi, s-ar putea să ne ducă cu gândul la un termen psihologic complicat cu care nu ne-am întâlnit și cel mai probabil nici nu o să o facem. De fapt lucrurile stau altfel, întrucât ruminația face parte din viața noastră de zi cu zi, afectându-ne din punct de vedere psihic, emoțional și comportamental fără ca noi să ne dăm seama. 

Cea mai des întâlnită definiție a ruminației în psihologie, este următoarea: o clasă de gânduri conștiente care se învârt în jurul unei teme comune și care apar în absența unor cereri imediate din partea mediului exterior. Sună foarte complicat, însă dacă ar fi să punem această definiție în alte cuvinte, ar suna cam așa: frământare asupra unor idei care de multe ori apar chiar și atunci când ceea ce facem în momentul respectiv nu are legătură deloc cu ele și față de care nu putem să acționăm. 

Dacă s-a întâmplat vreodată să nu vă puteți concentra la ce aveți de făcut la muncă sau să nu vă puteți concentra pe învățat sau pe activitatea pe care o faceți din cauza unor gânduri legate de ceva ce ar fi trebuit să faceți, de un eveniment viitor sau de ceva ce s-a întâmplat în trecut, atunci putem spune că v-ați confruntat cu ruminarea. Haideți să ne uităm la un exemplu concret: Să spunem că sunteți în facultate și că tocmai ati ieșit din sesiune. Vă puteți relaxa, vă puteți odihni pentru că știți că ați încheiat cu examenele. Totuși, după o zi sau două vă gândiți că examenul la o anumită s-ar putea sa nu-l luați sau să-l luați cu notă mica și începeți să vă gândiți insistent și puternic la cum ați fi putut învăța mai mult înainte de examen și să vă frământați în legătura cu aceasta, deși nu mai este nimic de făcut în această privință. Făcând asta vă întristați, vă criticați, vă piere cheful de ieșit în oraș și ziua pare ca nu mai este așa de bună.

Exemplul de mai sus prezintă o situație de ruminație simplă și des întâlnită. Ruminația apare în tot felul de situații din viața noastră și de multe ori ne împiedică să ne concentrăm pe ceea ce trebuie și pe ce avem de făcut în prezent. Ne afectează pe mai multe planuri: psihic, emoțional și cognitiv. Psihic pentru că ne afectează puterea de concentrare și luarea deciziilor. Emoțional pentru că atunci când ne gândim mereu la anumite situații tindem să accentuăm starea pe care am avut-o atunci (dacă eram triști ne întristăm, dacă eram supărați ne supărăm mai tare, dacă eram descurajați, ne descurajăm etc) iar comportamental pentru că nu putem să ne îndreptăm către a face altceva. Dacă încercăm să facem alte lucruri atunci când suntem prinși în ruminație, nu reușim să le facem cum trebuie.

Nu ar trebui sa ne sperim dacă am mai trecut prin experiențe asemănătoare celor menționate mai sus. Este normal să avem momente în care anumite gânduri nu ne dau pace, în care ne este dificil să ne concentrăm pentru că ne gândim la altceva sau în care nu putem să ne facem treaba pentru că ne macină o problemă. Toți am trecut prin asta și o să mai trecem. Ruminația devine o problem atunci când apare foarte des în viața noastră și când începe să ne afecteze emoțional și puternic, deoarece poate duce la dezvoltarea unor probleme psihologice mult mai dificile.

Autor: Vlad Guluță, Facultatea de Psihologie, Universitatea Babeș-Bolyai

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!