Eliberează-te · marți, 24 oct.

Respiro Help

Ce este depresia?

În ultimii 20 de ani depresia a fost unul dintre cele mai discutate subiecte din spera problemelor psihice. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că este clasată pe primul loc în topul tulburărilor care afectează sănătatea mintală din Europa.

Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mentale definește depresia ca fiind o tulburare a stării afective care se caracterizează puternic prin tristețe, scăderea stimei de sine, lipsa interesului sau a plăcerii, prezența sentimentului de vinovăție, tulburări de somn și de apetit, oboseală și pierderea concentrării.

Simptomele prezentate definesc la un mod foarte general depresia. Ele ne ajută să înțelegem în mare cum se poate manifesta aceasta. De fapt, tulburările depresive sunt foarte complexe și greu de controlat sau înțeles fără ajutor specializat.

Depresia este o tulburare care afectează viața multora și nu este de ignorat. Aceasta poate apărea în orice moment al vieții și poate fi activată de foarte multe evenimente: pierderea unei persoane apropiate, un accident - o întâmplare cu un puternic impact emoțional, toate pot cauza depresia. Instalarea acesteia se poate observa dacă suntem atenți la comportamentul nostru sau al celor pe care îi bănuim ca suferind de depresie.

Câteva lucruri după care ne putem ghida sunt: pierderea interesului față de majoritatea activităților, dereglarea somnului ( insomnie sau stare acuta de somnolență), pierderea energiei, scăderea capacității de concentrare, nehotărâre, prezența gândurilor negative sau despre moarte. Trebuie să fim însă atenți cu aceste simptome deoarece acestea trebuie să fie prezente în cea mai mare parte a zilei, să fie consecutive cel puțin 2 săptămâni la rând și să afecteze puternic comportamentul persoanei respective.

Dacă  uneori ne simțim triști, nervoși sau fără chef nu înseamnă că suferim de depresie, este normal ca fiecare dintre noi să avem momente sau zile în care suntem triști sau deprimați. Că aceste stări să fie stări depresieve trebuie să îndeplinească criteriile prezentate mai sus.        

De multe ori cazurile de depresie sunt depistate târziu și în multe dintre acestea apare și tentativa de suicid. Dacă ajungem vreodată să credem că  noi suferim de depresie este foarte bine și puternic recomandat să cerem ajutor. În cazul în care un prieten sau un mebru al familiei suferă de depresie este recomandat să încercăm să-l ajutăm.

Acest ajutor trebuie  să fie definit de suport și răbdare față de persoanele repsective și, cel mai important, îndrumarea lor către ajutor specializat. Este bine să fim alături de cei care trec prin depresie însă cel mai bine este ca persoana respectivă să viziteze un psihoterapeut deoarece o persoana specializata va înțelege mereu mai bine procesele care stau în spatele unei astfle de tulburări.

Faptul că am putea trecem printr-un astfel de episod nu trebuie să ne sperie sau să o privim ca pe o rușine. Nu este o boală de care nu se paote scăpa, însă necesită multă antenție, muncă și ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut.

Un articol scris de

Vlad Guluță,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!