Deconectează-te · sâmbătă, 1 sept.

Respiro Help

Care sunt ingredientele unei conversații reușite?

Cum putem avea o conversație reușită?

Dicționarul explicativ al limbii române descrie cuvântul „comunicare” ca fiind o relație, un contact, un raport față de cealaltă persoană. Majoritatea oamenilor își doresc și au nevoie de contact cu alte persoane, iar această conexiune îmbracă de multe ori forma unei conversatii simple.

Poetul şi eseistul american Ralph Waldo Emerson sublinia faptul că „este o plăcere să fi înțeles” atunci când comunici. Şi cum poate fi mai bine înțeles cineva decât stând de vorbă cu un prieten sau având un contact verbal cu o anume persoană în fața caruia își poate deschide sufletul și gândurile?

În cartea How to start a conversation and make friends, Don Gabor prezintă câteva secrete ale comunicării, precum Iuarea inițiativei și apropierea de ceilalți; manifestarea unui interes autentic pentru oameni; tratarea celorlalți cu respect și bunătate; și, valorizarea celorlalți, dar și a ta, ca indivizi unici care au multe de oferit și împărtășit unii cu alți.

 Pași care conduc către o conversație reușită

Începe conversația cu încredere. Deoarece limbajul trupului este împortant, iar oamenii, înainte de a asculta vorbele unei persoane, percep gesturile și expresia corporală, Don Gabor, a sintetizat astfel câteva percepte în acrostihul SOFTEN, cuvânt care face parte din îndemnul „soften your body language”:

  • Smile = zâmbește
  • Open Arms = deschide-ți brațele
  • Forward lean = înclină-te
  • Touch = atinge
  • Eye contact = realizează contact vizual
  • Nod = dă din cap

Pentru a atenua o discuție și pentru a avea parte de un dialog relaxat urmează aceste 6 trucuri pentru a susține procesul comunicării prin gesturile tale. Întotdeauna, un zâmbet alături de o atitudine deschisă din punct de vedere fizic, un contact vizual și o plecăciune în semn de respect, vor ajuta ambele persoane implicate din discuție sa se simtă confortabil.

Sparge gheața și fă conversația să funcționeze. Îndrăznește să fii primul care salută. Fă o remarcă pozitivă. Evită întrebările închise. Fă un compliment urmat de o întrebare care solicită un răspuns ușor de oferit. („Îmi place foarte mult eșarfa ta! De unde ai luat-o?”) Prezintă-te!

Menține intensitatea conversației. Pentru a avea o conversație stabilă, fără pauze jenante, încearcă să îți concentrezi gândurile exact pe subiect, astfel balanța informațiilor va fi echilibrată, deoarece ideile și gândurile vin din ambele părți. Iar dacă pe lângă aceasta se ajunge și la puncte comune ale discuției, este dificil să pierzi atenția persoanei cu care interacționezi.

Încheie conversația cu o bună impresie. Cum poți face acest lucru? Încearcă să repeți ceva interesant din ceea ce a spus persoana cu care ai purtat discuția. Fii senin și evidențiază faptul că discuția a fost plăcută. Și nu în ultimul rând, utilizează numele persoanei cu care ai comunicat. Acest lucru dă încredere persoanei aflate în fața ta și aceasta va rămâne plăcut surprinsă de modul în care i se vorbește chiar și la finalul discuției.

Așadar, pentru o conversație plăcută și plină de încredere, amintește-ți că limbajul non-verbal are un impact mare asupra înțelegerii mesajului, de aceea o atitudine pozitivă, plină de bucurie, cu zâmbetul pe buze și cu ochii larg deschiși privind spre mult așteptatul moment de a comunica cu o persoană anume poate contribui la inițierea și realizarea cu suuces a unei conversații

Autor: Teodora Checheriță

Sursa: Don Gabor, „How to start a conversation and make friends”.

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!