Eliberează-te · marți, 13 dec.

Respiro Help

Capcane mentale ce îți întunecă viața

Conștient sau nu, ne gândim la lucruri ce ne afectează psihic și ne umbresc orizontul: “Toată lumea este mai bună decât mine”; “Eu sunt un eșec și nimeni nu mă va iubi vreodată”. Sună cunoscut nu-i așa? Suntem familiarizați cu astfel de gânduri. Aceste modele de a gândi, sunt denumite capcane mentale, care servesc unicului scop de a perpetua sentimentul de durere și disperare. În cazul în care viața și existența ta este dictată de capcane mentale, vei trăi pur și simplu o minciună. Percepția ta despre tine și lume a fost pervertită din cauza negativităţii copleșitoare pe care o emiți. Aceste gânduri sunt pur și simplu o manifestare a negativității pe care o găzduiești în interiorul tău, care începe să se manifeste în idei absurde și nerealiste.

Din fericire pentru noi, mintea noastră este cu mult mai puternică decât am crede. Literalmente oricine poate depăși aceste capcane mentale, dacă nu singur, sigur cu ajutor din exterior. Iată 5 dintre aceste capcane: 1.Presupunerile. Avem obiceiul de a face presupuneri. Ce înseamnă acest lucru? Ne gândim că ceva este adevărat pe baza a ceea ce considerăm noi că este adevărat. Fără dovezi. Aceste ipoteze pot fi despre orice: abilitățile noastre sau lipsa acestora, oamenii din jurul nostru… De exemplu: "El mă tratează în acest fel, deoarece ____"; "Ei cred că sunt așa ____"; "Eu fac mereu acest lucru, deoarece ____". Problema cu aceste ipoteze nefondate este că pot duce la un nivel ridicat de stres mental și emoțional. Mai mult, ele pot duce la judecăţi false, care ne pot distruge relațiile și ne pot afecta negativ viața socială.

2.Credințele. Acestea se referă la a crede cu convingere că ceva este adevărat; deși, s-ar putea să nu fie. Convingerile noastre mentale sunt foarte extremiste. De exemplu: "Niciodată nu voi fi în stare să vorbeasc în public"; "Ei se uită mereu ciudat la mine". La fel ca toate capcanele mentale, credințele sunt deținute în mod inconștient. Deoarece acestea sunt înrădăcinate atât de adânc în mintea noastră, atunci când sunt false pot afecta profund evaluarea corectă a propriei conștiinţe de sine.

3.Comparațiile. Numărul de urmăritori pe care îi ai instagram nu îți scad sau cresc valoarea. Suma de bani din contul tău bancar nu va influența compasiunea, inteligența, sau fericirea ta. Persoana care are de două ori mai multe bunuri decât tine nu are o fericire dublă, sau dublul merit. Îi folosim pe ceilalți ca o unitate de măsură pentru propriul nostru sucees, dar ne raportăm la al lor, nu al nostru. Comparându-ne într-o lumină pozitivă, am putea fi recunoscători pentru tot ceea ce avem; însă, câți dintre noi o face? Adesea “preferăm cu îndârjire”, lumina negativă. Problemele pot apărea atunci când astfel de comparații duc la gelozie și invidie, ceea ce poate conduce mai departe la furie și frustrare.

4.Așteptările. A avea așteptări înseamnă a preconiza că ceva ar trebui să se întâmple sau se va întâmpla. Asteptările sunt, de obicei, create de minți rigide. Tu inconștient crezi: "El mă va trata politicos". Dar acest lucru nu se întâmplă. Instantaneu așteptările ţi-au fost înșelate. De unde provin aceste așteptări?; de la certitudini greșite, care sunt simptome de comportament care caută securitate. De asemenea, poţi crea așteptări despre tine, de exemplu inconștient crezi că "voi roși și voi începe să mă bâlbâi", și imediat ... o faci! Așteptând anumite comportamente de la alte persoane, sau chiar de la noi înșine de obicei, rezultatele vor fi: dezamăgire, confuzie, frustrare și furie.

5.Idealuri. Ideal. Care atinge perfecțiunea, perfect, desăvârșit: "Trebuie să devin cel mai tare fizician"; "Trebuie să am un IQ de 165”. Idealurile sunt un simptom al perfecționismului. Mai mult decât atât, acestea sunt, uneori, înființate obiectiv și nerealist. Atunci când ne punem idealuri ce nu se află în concordanţă cu propriile noastre abilităţi, pe plan mental pot apărea frustrările. Nu poţi ajunge “cel mai mare” fizician: dacă nu te pasionează, dacă nu îţi place, dacă nu ai abilităţi, dacă nu te dezvolţi în acea direcţie. Și aceasta nu este un lucru rău! Un ideal nerealist te va determina să-ţi trăiești viaţa sub o imensă presiune, creând anxietate. Este bine să ne evaluăm corect înainte de a ne stabili idealuri înalte, tocmai pentru ca acestea să fie realiste. Nu îmi pot stabili ca și ideal, să străbat Europa într-o zi. Este imposibil și total nerealist.

              Toate aceste capcane mentale au un mod de funcționare într-o direcţie ce merge în jos, mai ales atunci când sunt considerate de necontestat și neschimbat. Ele pot prelua controlul asupra vieților noastre și asupra modului în care percepem noi ceilalți oameni. Astăzi, doar tu poţi lua o decizie dacă pentru tine presupunerile, credinţele, comparaţiile, așteptările și idealurile merg în direcţia corectă!

                                                                                                                       Un articol scris de: Mădălina Caravețeanu

Bibliografie: Lonerwolf Dreamcatcherrwality Thoughtcatalog      

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!