Deconectează-te · vineri, 23 feb.

Respiro Help

Bună... ai puțin timp și pentru tine?

Știu că ai treabă, știu că ești grăbit. Întotdeauna pe fugă. Facultate sau serviciu.

Timp nu mai vorbesc. Știu că nu prea ai, dar parcă, aș îndrăzni să vin cu o propunere. Astăzi  te-aș ruga să-ți dăruiești un moment. Să te oprești din alergarea ta, să inspiri, să expiri, să privești cerul, să zâmbești și să fii doar tu cu tine, bucuros de prezența ta.

Pentru că omul este o ființă socială, acesta nu poate trăi singur. Are nevoie de relații pentru a evolua, pentru a-și păstra sănătatea fizică și mentală. Oricât de independent ți-ai dori să fii, oamenii sunt dependenți unii de ceilalți, și nu ai putea trăi niciodată singur. Îți amintești când aveai doar o singură zi? Părinții tăi au avut grijă de tine. Nu te-au lăsat să te descurci…independent. Nici nu ai fi putut.

Astăzi, ai un alt gen de relații. De ce? Pentru că multe necesităţi individuale sunt satisfăcute în relațiile dintre persoane: suport psihologic, dragoste, stimă, afiliere, securitate, statut.

Dar nu despre ceilalți vreau să vorbesc, ci despre tine. Tu când ți-ai luat ultima dată un timp să îl petreci cu tine?

Să te gândești la sensul vieții tale, la ceea ce este important pentru tine. De ce te-ai născut?  Cât timp le acorzi persoanelor pe care le iubești? Cât timp faci ceea ce îți place, și cât timp ceea ce îți displace? Cât iubești și cât urăști? Cât te accepți și te prețuiești pe tine exact așa cum ești și cât te compari cu ceilalți? Cât și de ce?

Crezi sau nu, este necesar să ai o relație cu tine. Este necesar să îți pui aceste întrebări și multe altele și să cauți răspunsuri.

Relația cu tine poate fi pozitivă sau negativă, poate fi o sursă incredibilă de satisfacții sau o sursă de tristețe și anxietate. Vor exista întotdeauna suișuri și coborâșuri, dar prin practicarea unor comportamente sănătoase vei putea să-ți îndrepți relația către partea pozitivă.

1.Sunt un ciudat/o ciudată 

Poate că nu toți, însă mulți dintre noi ne considerăm ciudați. Este acesta un lucru rău? Identifică lucrurile despre tine care sunt diferite și unice. Acceptă-le și consideră-le un avantaj pentru că tu ești "tu", din cauza acestor ciudățenii. Nu trebuie să te simți rău în legătură cu asta. Ȋmbrăţișează-ți ciudățeniile. Vezi care îți sunt punctele forte și punctele slabe.

Punctele forte pune-le la lucru și fructifică-le, iar pe cele slabe acceptă-le și vezi dacă poți, sau dacă într-adevăr este necesar să schimbi ceva în legătură cu ele. Dacă ești un bun arheolog, nu trebuie să fii neaprat și psiholog. Și invers. Nu ai putea fi și medic și arheolog și psiholog și mecanic și profesor de istorie, și să excelezi în toate. Acolo unde se poate, lucrează și pune-ţi ţinte înalte. Ȋnalte, dar realiste.

2. Găsește un motiv mai bun pentru a-ţi întreprinde activitățile decât imperativul “trebuie!”

Atunci când totul  “trebuie", nimic nu este durabil. Nu te poți bucura de ceea ce faci, de persoanele de lângă tine, nu vei găsi satisfacție, nu vei fi tu, dacă faci întotdeauna lucrurile pentru că “trebuie!”

Găsește o motivație mai bună care să nu se învârtă în jurul unui sentiment de obligație. Gândește-te cât de binecuvântat ești că poți alege ceea ce faci, îți poți alege prietenii, locurile în care mergi.

Până la urmă, nimic nu “trebuie”. Poate că atunci când erai mic, părinții te puteau obliga să mănânci tot din farfurie; acum, probabil că nu o mai fac. Învață să faci lucrurile din plăcere, nu din obligație.

3. Imperfecțiunile nu sunt menite să fie controlate

Nu te poți lupta cu genetica, așa că este de dorit să înveți să îmbrăţișezi ceea ce ai.

Mai degrabă decât să încerci să manipulezi ceea ce nu ești, pur și simplu renunță la control și practică acceptarea. Acceptă-ți corpul, pentru că acolo trăiești tu, este locuinţa ta. Nu te poţi lupta cu genetica, însă poţi avea grijă de tine, să ai o “locuinţă” curată și sănătoasă. Făcând acest lucru te vei simţi bine cu tine, și recunoascător pentru ceea ce ai, pentru imperfecţiunile tale perfecte.

4. Ȋngrijirea de sine

Înapoi la relații. Cum meriți să fii tratat? Ȋnvaţă să te tratezi cu respect, demnitate și iubire. Învață să asculți ceea ce are nevoie corpul tău și ceea ce își dorește. O insuficientă îngrijire de sine poate fi un semn că ceva mai profund se întamplă, fie emoțional fie cu prioritățile tale. Comunică cu tine și vei descoperi de unde vin problemele.

5. Aceeptă și nuanțele de gri în viața ta. Negru sau alb?

Învață să vezi și calea de mijloc. Acolo unde se află griul. Dacă poți face sport 3 zile pe săptămâna, este în regulă. Dacă astăzi poți doar 30 de minute; este în regulă. Găsește și căi de mijloc, în loc să trăiești la capătul spectrului de culori. A nu face exerciții deloc poate fi la fel de dăunător cu a face exerciții 7/7.

* * * * *

Avem nevoie de prieteni, însă avem nevoie a fi prieteni cu noi înșine înainte de a putea oferi prietenia noastră și celorlalţi. – Avem nevoie să fim conștienți de talentele noastre, de faptul că lucrurile se fac din dragoste și pasiune, nu din obligație. Avem imperfecțiuni perfecte, care ne oferă unicitate. Să fim conștienți că este bine să avem grijă de exterior, dar să nu neglijăm sufletul. Viața poate avea oricând orice culoarea își dorește ea.

Tu ești suficient. Ai nevoie doar de timp pentru a descoperi acest lucru. Crezi că poţi accepta propunerea mea de la început?

Un articol scris de:  Caraveţeanu Mădălina

Bibliografie: The Huffington Post, Ro Scribd Sursa foto: Aricilecco

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Împrietenește-te cu eșecul!
Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!