Ziua neagră a secolului XX. Regele, comuniștii și Coroana

Istoria divizează și impune anumite date de trecere dintr-o epocă în alta, înregistrând momentul în care un fenomen istoric se încheie, iar altul începe. Unele dintre divizările acestea sunt arbitrare, însă multe sunt valide (14 iulie 1789, 11 noiembrie 1918 etc.). Sunt și unele cu valoare simbolică, precum data de 1 decembrie – a se vedea celebrarea Centenarului de anul trecut.

Data de 30 decembrie 1947 este o dată esențială în istoria României contemporane, data care a dus la transformarea Regatului României, o construcție veche de 66 de ani, întemeiat imediat după obținerea independenței de stat, într-o țară supusă unui regim de sorginte comunistă, care s-a menținut la putere 42 de ani, până la Revoluția din 1989, când România a început să-și reîntoarcă fața spre Occident.

Evenimentul este unul controversat. În jurul său s-a construit o întreagă literatură de specialitate. Ce a făcut, ce ar fi putut face Regele în această situație? Ce au făcut comuniștii? Cum s-a desfășurat evenimentul și care au fost consecințele? Câte vagoane pline de bogății a luat Regele Mihai I în exil? Sunt o parte neînsemnată din numeroasele întrebări cu privire la subiect.

Zeci de cărți, cu procente mai mici sau mai mari de speculație și teorii ale conspirației, dau răspunsuri acestor întrebări. Recomand cu privire la subiect, ca pe o sursă de încredere, volumul Regele, comuniștii și Coroana, ce prezintă adevărata istorie a abdicării lui Mihai I, apărut în 2017 la editura Polirom, sub îngrijirea lui Andrei Muraru și Alexandru Muraru.

Primul lucru care trebuie menționat este că volumul nu este unul omogen, ci o colecție de articole care răspund la întrebări specifice. Cei care vor citi cartea vor observa detalii repetându-se de mai multe ori, fără a obosi însă cititorul. De fapt, informația se imprimă astfel mai bine în memoria lui.

Cartea este împărțită în 16 capitole, având cinci părți care tratează temele sale mari (relațiile externe, anii premergători, exilul, istoriografia evenimentului). Fiecare dintre capitole este scris de un istoric recunoscut în domeniul pe care îl cercetează și apreciat pentru contribuția sa.

Limbajul folosit nu ridică dificultăți unei persoane care nu studiază istoria, fiind accesibil. Desigur, ar fi necesare câteva cunoștințe generale despre desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial și despre structura Partidului Comunist din România, dar acestea sunt informații adiacente, ușor de găsit chiar și pe site-uri credibile de pe internet.

Cartea are rol informativ și este completă în ceea ce privește desfășurarea evenimentelor. Pentru cel care nu cunoaște detaliile perioadei se vor desfășura numeroase amănunte care vor reconstitui un tablou mistificat vreme de aproape 50 de ani de către regimul comunist și care este încă susținut de anumite voci, cu mai multă sau mai puțină autoritate în domeniu.

Un element important este accentul pe surse primare. Există, desigur, și interpretări ale datelor, dar, în multe cazuri, suntem puși în fața documentelor pentru a înțelege mai ușor contextul și pentru a putea așeza piesele din puzzle fără pericolul de a fi dezinformați.

Cartea este de recomandat pentru orice pasionat de istorie, indiferent dacă este vorba de istorie contemporană sau nu. Poate fi citită însă și de către persoane fără vreun interes anume pentru istorie. După cum spuneam, 30 decembrie 1947 este o dată definitorie pentru evoluția țării noastre, iar înțelegerea contextului, cunoașterea actorilor principali și descoperirea consecințelor evenimentului sunt cruciale pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine ca popor, dar și pentru a integra istoria țării noastre în istoria universală.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii