Tu

TU intri în librărie și îți ții mâna pe ușă ca să te asiguri că nu se trântește. Zâmbești, rușinată că ești o fată drăguță, unghiile tale nu au ojă și puloverul tău cu anchior e bej, și e imposibil să-ți dai seama dacă porți sutien, deși nu cred că porți. (…) De unde ai apărut tu?

Tradus și publicat în 2018 de editura Herg Benet, Tu, prima parte a seriei You, de Caroline Kepnes, a luat cu adevărat avânt după ce s-a anunțat intrarea în producție a serialului cu același nume. Difuzat inițial pe Lifetime, You a devenit, o dată cu anunțarea primului sezon, o producție originală a celor de la Netflix. Nici nu e de mirare, având în vedere că serialul pare să bifeze mai toate ingredientele de succes ale unei producții pentru adolescenți.

 

Dar să revenim la roman…

Tu este povestea lui Joe, un librar care se îndrăgostește de Beck, tipa frumușică ce intră într-o zi în librărie.

Dacă am privi lucrurile din perspectiva lui Beck, am vedea un tânăr librar simpatic, care se dă peste cap să o cucerească. Joe pare iubitul perfect: băiat bun, cititor înrăit, empatic, înțelegător, gata să-i sară în ajutor sau să-și anuleze toate planurile pentru a ieși la o întâlnire cu ea. Doar că lui Beck îi plac băieții răi…

Din fericire pentru acțiunea romanului, povestea este spusă din perspectiva lui Joe, băiatul nu atât de bun, care nu se dă în lături de la nimic pentru a o cuceri pe fata visurilor lui. Nici măcar de la a elimina pe oricine îi stă în cale.

 

Colecționarul lui Fowles reinventat într-o serie pe placul adolescenților

Dacă ai citit deja romanul Colecționarul, de Fowles, atunci Tu nu prea are ce să-ți aducă nou. Mă rog, elementul de noutate ar putea fi plasarea poveștii în zilele noastre și integrarea inteligentă a rețelelor de socializare online în toată povestea.

E drept, acțiunea nu e similară cu cea din Colecționarul într-o măsură de neacceptat, deoarece Joe nu o răpește pe Beck, însă povestea, per total, e aceeași: cea a psihopatului care nu se reține de la nimic pentru a obține dragostea fetei perfecte, așa cum apare personajul feminin în viziunea lui.

 

De ce ar trebui totuși să citim Tu

Spuneam mai sus că mi s-a părut foarte inteligent felul în care rolul rețelelor de socializare online este evident în toată povestea asta. În Tu, acestea servesc pentru a obține informații, pentru a transmite semnale false și chiar pentru a acoperi dovezile unor crime. Joe reușește să devină iubitul perfect pentru Beck tocmai pentru că ea, involuntar, îi furnizează toate indiciile de care are nevoie.

Acesta e motivul pentru care consider Tu o lectură perfectă pentru adolescenți. Recunosc, mi s-a spus chiar că ar fi puțin cam dură, însă îmi păstrez opinia: e important să înțelegem cum informațiile noastre personale ne pot transforma în victime perfecte.

Dincolo de asta, nu cred că Tu e un must read, însă ecranizarea aș trece-o în categoria „Așa da!”.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii