„Shantaram” sau despre viața Indiei

Romanul „Shantaram” este influențat de evenimentele reale petrecute în viața autorului Gregory David Roberts, chiar dacă există și opinii care spun că ar fi un roman de ficțiune.

Acțiunea se petrece în India. Evenimentele și personajele sunt atât de bine descrise încât pare un film în cuvinte. Lin, un australian evadat din închisoare care a rupt orice legătură cu familia și prietenii, ajunge în Bombay, unde se va ascunde ani buni de autorități. Aici, el va începe să îndrăgească India, cu toate contrastele ei și va descoperi treptat secretele mahalalelor sărace, dar și pe cele ale complicatei lumi interlope care conduce orașul din umbră. Totul se complică atunci când Lin trebuie să facă față încercărilor la care îl supune salvatorul și mentorul său, Khader Khan, șeful bandei mafiote care i-a cumpărat libertatea de la autoritățile indiene locale. The Washington Post cataloghează romanul ca fiind „amplu, inteligent, plin de personaje vibrante, însă Bombay-ul în sine este cel mai puternic personaj din Shantaram”.

Romanul este cuceritor prin personajele, viața și orașul descrise într-un mod vibrant și viu. Pare că cititorul face parte din acțiune și te plimbă atât prin orașele Indiei, prin bandele mafiote, prin mahalale, prin viața societății de vârf, dar totodata te plimbă prin evenimentele și istoria reală a Indiei. Ficțiunea se îmbină atât de bine cu realitatea, încât cititorul nu doar că este captivat, dar ii este greu sa facă diferența între cele două dimensiuni.  

Cititorul este invitat nu doar printr-un periplu prin istoria și viața Indiei, vazută prin ochii personajului principal, ci de asemenea, este invitat să facă o mică incursiune în viața și biografia autorului Gregory David Roberts, unde va descoperi extraordinar de multe asemănări transpuse în viața personajului Lin.

Cartea a fost publicată la Editura ALL, în anul 2016. Este un volum de 930 de pagini pe care îl citești pe nerăsuflate, făcând parte dintr-o serie de 4 volume.

 

Articol scris de Raisa Dobrescu

autentifică-te pentru a adăuga comentarii