Ritualuri zilnice ale oamenilor de geniu

Cred că mai toată lumea caută un sens, o carieră, o împlinire a efortului depus, un semn că ceea ce facem depășește rutina simplă și mediocritatea sau banalitatea. Am vrea să evadăm din tiparele cotidiene, iar avalanșa de cărți motivatoare din librării îmi susține afirmația. „Genial” este cuvântul  care ne-ar încânta dacă l-am auzi rostit în dreptul nostru, desigur, nu ironic.

Istoria are înscrise în paginile sale destule personalități supranumite genii pe bună dreptate. Dar oare ce anume le-a făcut genii pe genii? Genetica? Educația? Autodisciplina? De fapt, întrebările de felul acesta nu primesc neapărat răspuns în cartea Ritualuri zilnice ale oamenilor de geniu, dar merită să ne gândim la ele, deoarece, dincolo de ceea ce i-a propulsat pe unii spre statutul de geniu, este și ceea ce i-a menținut acolo.

Ritualuri zilnice ale oamenilor de geniu, scrisă de americanul Mason Currey și apărută la editura Litera, descrie pe scurt, într-o sută șaizeci de mici articole, rutina zilnică și micile obiceiuri ale unor mari personalități.

Ar fi bine ca cititorii să fie puși în gardă, picanteriile au o bună reprezentare în carte. Vreți să știți cum se spăla Beethoven în fiecare dimineață? Sau cum a reușit F. Scott Fitzgerald să scrie un roman întreg în timp ce era în armată? Ori dacă William James practica sugestiile pe care li le dădea altora cu privire la amânare? Ori ce făcea Șostakovici în pauzele din timpul meciurilor de fotbal? Interesații vor afla răspunsurile la întrebările acestea și la altele asemănătoare citind cartea lui Currey.

Dincolo de această eventuală încântare oferită de descoperirea tabieturilor unor personalități, rămân și anumite detalii care sunt discutabile. De exemplu, după ce criterii a realizat autorul selecția geniilor? E cert că selecția lui este subiectivă. Nu poate fi altfel. Dacă oricine recunoaște lesne nume precum Mozart, Chopin, Hemingway, Proust sau Picasso, nu toată lumea îi recunoaște la fel de repede pe Nicholas Baker, George Gershwin sau John Updike. Chiar dacă realizările celor din urmă, în anumite domenii, au fost importante, nu sunt sigur că acestea le-ar da dreptul de a fi incluși în categoria celor care au zguduit lumea prin ideile, faptele sau creațiile lor.

În ceea ce privește programul cotidian și tabieturile acestor oameni, cititorii vor observa ușor și destul de repede niște tipare și obiceiuri care se repetă. Insist, este vorba despre personalități care au depășit cu ușurință existența cotidiană a oamenilor simpli. Mulți dintre ei, prin ceea ce au creat, au depășit bariere de netrecut pentru alții și le-au vorbit oamenilor indiferent de limbă, rasă ori credință.

Marile realizări au cerut însă un preț. Multe dintre aceste genii au avut un stil de viață nesănătos, ale cărui consecințe le-au ajuns din urmă. Nu e ușor să lucrezi la o asemenea capacitate și să depui un asemenea efort creator. Ceea ce unii consideră a fi doar mitul romantic al artistului suferind a fost și, probabil, va rămâne o realitate. Desigur, trebuie ținut cont de faptul că volumul prezintă doar 160 de portrete, iar unii au sfârșit-o totuși bine.

După ce veți citi cartea și după ce veți indexa micile detalii cu care ați vrea să vă impresionați prietenii în conversație, va rămâne totuși ceva la care să vă gândiți. Mă refer la efortul pe care oricine trebuie să îl depună dacă dorește să ajungă sus – nu neapărat la statutul de geniu, somitate sau personalitate, ci la excelență, la nivelul omului care face lucrurile bine. Astfel de realizări nu sunt posibile fără picătura chinezească de efort zilnic și fără o încăpățânare care să amintească de aceea a marilor oameni. Și ei au fost ca noi, dar s-au ridicat prin muncă și pasiune. Acestea două sunt și la dispoziția noastră. Noi alegem dacă le folosim.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii