Premiile Pulitzer pentru secțiunea Litere: ce trebuie știut

Poate că ați auzit măcar în replica vreunui personaj de film despre Premiul Pulitzer, ca referință la un premiu prestigios. Asociat de obicei cu jurnalismul, premiul este important și pentru lumea cărții, în fiecare an mai multe cărți primind un Pulitzer (la categorii diferite).

Trebuie subliniat că nu există un Premiu Pulitzer, ci Premii Pulitzer. O serie importantă este formată din premiile acordate pentru secțiunea Jurnalism, respectiv pentru diverse categorii ale acesteia. Există chiar și o secțiune muzicală. Totuși articolul acesta își propune să vă îndrepte atenția asupra categoriilor din secțiunea Litere.

Numărul categoriilor a variat de-a lungul anilor, începând din anul 1917, când premiile au fost acordate pentru prima dată. Pe lângă premiile acordate pentru 21 de categorii diferite, există și o serie de burse de studiu.

 

Pulitzer, omul

Numele premiului vine de la fondatorul său, jurnalistul american de origine maghiară Joseph Pulitzer. Născut în 1847 în Ungaria (Mako), acesta a dorit să se înroleze în armată. A fost refuzat de armatele austriacă, britanică și franceză, dar soarta i-a surâs de peste Ocean, unde Războiul Civil American era în toi. A fost înrolat și a ajuns în Statele Unite ale Americii.

Povestea vieții lui este în sine o istorie demnă de Premiul Pulitzer pentru Biografie. A servit în armată, apoi și-a câștigat existența din joburi mărunte, devenind ulterior reporter pentru publicația de limbă germană Westliche Post. Astăzi, puțini mai știu că, de pildă, Joseph Pulitzer a avut, înainte de a deveni un nume important în jurnalismul american, și zile negre, regăsindu-se uneori în postura de „om al străzii”, silit de lipsa banilor să doarmă prin parcuri. Ulterior a devenit un jurnalist de prim rang, luptător redutabil împotriva abuzurilor și corupției, proprietar a două publicații importante: Saint-Louis Post-Dispatch și New York World.

Jurnalistul a lăsat Universității Columbia suma de o jumătate de milion de dolari, o parte din sumă urmând să fie folosită pentru înființarea unei școli de jurnalism (Pulitzer fusese exasperat adeseori de scriitura de slabă calitate a jurnaliștilor cu care colabora), iar altă parte pentru acordarea unor premii care să stimuleze jurnalismul de calitate. Prin testament, Joseph Pulitzer i-a delegat pe cei care aveau să administreze fondurile și să se ocupe de selectarea câștigătorilor să adauge ori să elimine categorii în funcție de evoluțiile sociale și istorice, în funcție de necesitățile timpurilor viitoare.

 

Știați că…

… renumitul scriitor Ernest Hemingway a primit un Premiu Pulitzer pentru Ficțiune în 1953, pentru microromanul Bătrânul și marea? … unele dintre romanele premiate cu Pulitzer – de exemplu, Pe aripile vântului, ...Să ucizi o pasăre cântătoare și Toți oamenii regelui – au fost adaptate cinematografic? … prima persoană afro-americană care a obținut un Pulitzer a fost poeta Gwendolyn Brooks, în 1950, pentru volumul Annie Allen? … Joseph Pulitzer a fost implicat activ și în viața politică a timpului său? … Premiul Pulitzer pentru Poezie a fost introdus din anul 1922? … din cauza dușmanilor pe care și i-a făcut datorită activității jurnalistice, Joseph Pulitzer comunica cu familia, avocații și apropiații săi folosind un cod secret? … Premiul Pulitzer pentru Nonficțiune a fost introdus din anul 1962? … Joseph Pulitzer a orbit pe când avea 40 de ani?

 

Selecție și jurizare

Candidații la secțiunea Litere trebuie să fie cetățeni americani. Există totuși o excepție, respectiv în dreptul categoriei Istorie (din secțiunea Litere), candidații putând fi și autori cetățeni ai altor țări, cu condiția ca lucrarea lor să se înscrie în domeniul istoriei Statelor Unite ale Americii.

La secțiunea Litere există mai multe categorii pentru care se acordă premii: (1) Ficțiune scrisă de un autor american, de preferat pe teme legate de viața americană; (2) Biografie (sau Autobiografie) scrisă de un autor american; (3) Poezie scrisă de un autor american; (4) Nonficțiune scrisă de un autor american, cu condiția ca aceasta să nu fie eligibilă pentru vreo altă categorie; (5) Istorie a Statelor Unite ale Americii (cu mențiunea de mai sus privind cetățenia autorului). Pentru fiecare dintre aceste 5 categorii există un juriu distinct. Conform estimărilor, juriile primesc anual aproximativ 1.000 de cărți pe care trebuie să le evalueze. În etapa finală vor ajunge însă doar 15 titluri. Fiecare juriu are sarcina de a recomanda 3 cărți dintre care să fie aleasă câștigătoarea fiecărei categorii. Recomandările nu includ o ordine a preferințelor juriului.

La începutul lunii aprilie a fiecărui an, timp de două zile, membrii comitetului pentru Premiile Pulitzer se reunesc în Pulitzer World Room, la Columbia School of Journalism. La momentul acela, cele 15 cărți au fost citite deja de fiecare dintre ei. Comitetul dezbate recomandările și evaluările juriilor și, ținând cont de o serie de criterii care nu sunt întotdeauna aceleași, decide cărțile câștigătoare.

Premiile sunt decise prin vot, fiind acordate cărților care au obținut majoritatea voturilor. Există însă și posibilitatea ca premiul pentru o anumită categorie să nu fie acordat. Membrii comitetului au dreptul de a trece o carte de la o categorie la alta, atunci când lucrul acesta este posibil și considerat necesar. Dacă trei sferturi dintre membrii comitetului cad de acord, se poate ajunge și la situația în care aceștia decid să nu premieze niciuna dintre cele 3 cărți recomandate de juriu pentru o categorie anume, ci să propună un alt titlu, care nu s-a regăsit în lista juriului.

Atât nominalizările, cât și premiile sunt ținute în secret câteva zile, până când se anunță public câștigătorii (prin tradiție, în luna mai). În ziua anunțării premiilor, la ora 15, se ține o conferință de presă, în cadrul căreia sunt anunțați câștigătorii. Evident, anunțurile sunt urmate de bucurie pentru câștigători (autori și editorii lor), dar și de dezamăgire pentru cei care fie au „pierdut la mustață”, fie consideră că deciziile comitetului au fost eronate, că alte cărți ar fi meritat premiul mai degrabă decât cele alese.

 

Valoarea premiilor și ceremonia

Valoarea premiului este, în prezent, de 15.000 de dolari. Până în 2017 a fost însă de 10.000 de dolari. Evident, marele câștig pentru laureați nu constă în primul rând în suma primită, ci în prestigiul pe care premiul li-l aduce și, desigur, în oportunitățile care li se deschid.

Câștigătorii primesc premiile în cadrul unei ceremonii simple – un prânz oficial –, din partea președintelui Universității Columbia. La eveniment participă membrii comitetului care a decis acordarea premiilor, familiile laureaților și diverși profesioniști în domeniu.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii