Marple. Jane Marple. Murder, She Said

Rutherford. Margaret Rutherford. Christie. Agatha Christie. Murder. She Said. E timpul să luăm o pauză de la filmele cu subiecte grele și să ne relaxăm cu un film clasic, de duzină, filmat alb-negru. Cum s-ar zice, un „film de noptieră”.

Filmul Murder, She Said (Verdict: Crimă!), regizat de George Pollock – regizor mai puțin cunoscut și recunoscut în special pentru că a regizat câteva filme cu personajul Jane Marple –, este ecranizarea romanului Trenul din Paddington de Agatha Christie. Evident, un roman polițist. Toată lumea știe că Miss Jane Marple este al doilea personaj celebru, după Hercule Poirot, creat de cea supranumită „regina romanului polițist”.

În timpul unei banale călătorii cu trenul, Miss Marple are impresia că a văzut o crimă într-un tren care a depășit în mare viteză trenul în care se află ea însăși. Problema este că nimeni nu pare să o ia în serios pe bătrâna domnișoară, suspectată mai degrabă că ar fi visat toată tărășenia ca urmare a lecturilor sale total neinspirate. Miss Marple nu e sigură care tren anume a fost acela care a trecut atât de repede, iar poliția nu reușește să descopere vreun cadavru. Bineînțeles, așa cum o știm din cărți pe bătrâna cu spirit ascuțit de observație, aceasta nu se dă bătută și începe să investigheze pe cont propriu, cercetările conducând-o la un conac cu locatari destul de… suspecți.

Fără îndoială, Margaret Rutherford a fost cea mai originală Miss Marple, deși, probabil, nu s-a apropiat ca alte actrițe de personajul literar creat de Agatha Christie. Murder, She Said, filmul din 1961, a fost primul în care actrița britanică a jucat rolul bătrânei domnișoare înzestrată cu abilități detectivistice neobișnuite și vi-l propun spre vizionare și delectare, în ciuda faptului că autoarea cărții, Agatha Christie, nu a fost prea fericită din cauza modificărilor pe care scenariul le-a adus față de carte. Merită însă atenția noastră datorită expresivității actriței din rolul principal, care domină fiecare scenă. Aceasta a insistat să poarte la filmări propriile haine și ca soțul ei să îi fie partener în film (îl veți recunoaște în rolul bibliotecarului).

Succesul lui Rutherford în rolul Marple a fost confirmat prin turnarea a încă 3 filme cu același personaj în următorii 2 ani, iar Agatha Christie a revenit la sentimente mai bune și i-a dedicat actriței unul dintre romanele sale cu Miss Marple.

Trebuie să spun că Margaret Rutherford a avut rezerve în a accepta să joace într-un film despre o crimă, iar ceea ce a convins-o până la urmă să primească rolul a fost faptul că Murder, She Said nu este un film care exploatează violența, având chiar un ton umoristic, tonul acesta fiind îngroșat și de coloana sonoră destul de vioaie.

Nu-mi rămâne decât să vă urez: „Plăcută. Vizionare plăcută.”